Ünlü Romanlar Ne Kadar Sürede Yazıldı
Hiç bir romanın ne kadar sürede yazıldığını düşündünüz mü?
Bir yıl? İki? Belki de on yıl?
Mesleğinde ilerleyen birçok yazar, edebi dehasının bir ürününü ortaya çıkarmak için kesintisiz özveri ve bağlılığın yıllarca sürebileceği düşüncesiyle bunu erteledi.
Ancak, Printerinks görselinin verileri birçok ünlü yazarın bunun aksini kanıtladığını gösteriyor.
Bazen her şeyi ortaya çıkaran sakin bir hafta sonudur ve inanılmaz bir kurgunun yaratılabilmesi için bir ilham kıvılcımı gelmesi yeterlidir. Aynen yazar John Boyne’nun sadece üç günde yazdığı, Holokost döneminde geçen “Çizgili Pijamalı Çocuk” eserinde olduğu gibi. 2006 basımı kitabın yaklaşık 47 bin kelime uzunluğunda olduğunu öğrendiğinizde, bu başarının ne kadar etkileyici olduğunu görüyorsunuz. Bu da John Boyne’un günde 18,700 kelime gibi inanılmaz bir ortalamayla yazdığı anlamına geliyor. Dakika başına 41 kelime yazma hızında, bu her gün kesintisiz yedi buçuk saatlik yazmaya eşit.
2011 yılından bu yana ‘Kış Rüzgârları’ üzerinde çalışan George R. R. Martin söz konusu olduğunda ise, diğer projeleri yazmak için yoğun olan programı, şöhretin zevkini çıkarması ve yazılanın tahmini uzunluğu gibi tüm sebepler gecikmelere katkıda bulunmuştur.
Tabii ki ölçeğin diğer ucundaki büyük edebi eserler var. Victor Hugo ve J.R.R. Tolkien’in hayatlarının başyapıtlarını ortaya çıkarması, sırasıyla 12 ve 16 yıl sürdü.
İlham geldiğinde, bazı ünlü romancılar, parlak bir kurgunun birkaç günde üretilebileceğini kanıtlamıştır.
Çizgili Pijama Çocuk’u iki buçuk günde yazdığını iddia eden John Boyne’dan, J.R.R. Tolkien tarafından yazılan Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin 16 yılda tamamlanmasına kadar, dünyanın en ünlü 30 kitabını ele alındı ve tamamlanmalarının ne kadar sürdüğünü karşılaştırmak için derlendi.
Bu romanların ne kadar sürede yazıldığı temel bilgisinin yanı sıra, kitaplardaki kelime sayılarının belirlenerek karşılaştırması da ilginç oldu.
58 bin kelimeyi aşan uzunluktaki Dr. Jekyll ve Mr. Hyde sadece altı günde yazılmış. Bu da kitabın yazarı Robert Louis Stevenson’ın eserini tamamladığı süre zarfında, günde ortalama 4482 kelime yazdığı anlamına geliyor.
JD Salinger’ın ünlü romanı Çavdar Tarlasında Çocuklar’ı, 10 yıl boyunca günde 20 kelime ortalamayla yazdığını düşündüğünüzde bu oldukça etkileyici görünüyor.
Peki, sizin en sevdiğiniz romanın tamamlanması ne kadar sürmüştür?
George Orwell, Mary Shelley, Harper Lee ve sayısız diğerlerinin zaman çizelgesinin neresinde olduğunu görmek için aşağıdaki infografiğe bakabilirsiniz.
İnfografik kaynağı: Printerinks