Mültecileri Evlerinde Gibi Hissettiren Kütüphane
Yunanistan’da iki kadın, mülteciler için oluşturdukları minibüsten bozma mobil kütüphane ile mültecilere soluk alacak bir alan sağlıyor.
Yunanistan’da bulunan mülteci kamplarında gönüllü çalışmalar yapan Laura Samira Naude ve Esther ten Zijthoff, bir müddet sonra mülteciler için gıda ve barınma yardımından daha fazlasını yapmak isteyen iki kadın.
Ülkelerinde yaşanan savaş nedeniyle göç etmiş insanları bir nebze de olsa evinde hissettirmek isteyen bu iki kadın, tekerlek üzerinde yükselen bir kütüphane oluşturmaya karar vermiş.
Sabit Fikir’in The Guardian’a dayandırarak verdiği habere göre Naude ve Zijthoff’un eski bir minibüsü dönüştürerek oluşturduğu kütüphanede farklı dillerden 1300 kitap bulunuyor.
Bu mobil kütüphanede internet erişimi sağlayan bilgisayarlar da yer alıyor.
Kasım ayında hayata geçen bu kütüphane haftada yaklaşık 115 konuğu ağırlıyor ve kurulduğu günden bu yana 904 kitap ödünç alınmış.
İnsanları ısıtan kütüphane
Ziyaretçilere kitaplar konusunda yardım ettiklerini belirten Zijthoff, “Özellikle dil eğitimi kitaplarında, kitapları almalarına izin veriyoruz ve talep etmeleri halinde kitapların bir kopyasını veriyoruz” diyor.
Kütüphanenin ziyaretçileri dilerlerse içeride dilerlerse de minibüsün dışında bulunan banklarda vakit geçirebiliyor.
Kütüphanenin ısınma işlevi de gördüğünü belirten Esther ten Zijthoff, “Selanik’teki dondurucu soğuklar sırasında minibüs kimi zaman çadırlardan daha sıcak oluyordu ve insanlar sadece ısınmak için bile geliyorlardı” ifadelerini kullanıyor.
Minibüsün kamp alanına girmesine izin verilmediği durumlarda Laura Samira Naude ve Esther ten Zijthoff minibüsü kampın hemen dışına park ederek hizmet veriyor.
Mülteci çocuklar: Kütüphane bizi evimizde hissettiriyor
Dikkat çekici bu kütüphanenin varlığına en çok sevinenler ise çocuklar.
Zor şartlar altında büyüyen mülteci çocuklar bu kütüphanenin onlara kendilerini evlerinde hissettirdiğini söylüyor.
Kütüphanenin en ilginç misafirlerinden biri ise Suriyeli bir ekonomi profesörü olmuş.
Kendisi mobil kütüphanenin sağladığı imkanlarından faydalanarak çalışmaları İngilizceye çevirmiş.
Bu kütüphanenin mimarı Laura Samira Naude ve Esther ten Zijthoff, bu projenin sadece Yunanistan’la sınırlı kalmasını istemediklerini ve başka ülkelerde de yaygınlaştırmak için gönüllü kişi ve kuruluşlar aradıklarını söylüyor.