Masalsı ve Kadim Bir Söylem: So Duo “Ay Ana”
Sumru Ağıryürüyen ve Orçun Baştürk isimlerini ülkedeki nadide müzik işlerinin kilit noktalarında duymuşuzdur. İkili, 2016’dan beri canlı performanslarla sürdürdükleri projeleri So Duo’nun ilk mahsulüyle karşımızdalar bu kez. Uzun zamandır aynı sahneyi paylaşmanın verdiği uyum ve sırdaşlık hissiyatı tüm hücrelerine nüfuz etmiş bu ilk albüm “Ay Ana”nın.
Bu şiirsel ve özel çalışma, dünya müziğinden geleneksel dokulara, folk müziğin alternatif tınılarından âdeta coğrafyaları bir araya getiren masalsı bir dile sahip. Geçtiğimiz günlerde Kalan Müzik etiketiyle yayımlanan albüm adını açılış parçası olan “Ay Ana”dan alıyor.
İkili, kendi sözlerinin yanı sıra, Aşık Veysel, Yunus Emre, Lao Tzu ayrıca eski Uygur diyalektiyle bir fal kitabı olduğu belirtilen Irk Bitig ve yerli uygarlıklardan esinlendikleri hayli geniş, renkli ve kadim bir söylem koyuyor ortaya.
Şarkıların sesi soluğu olan Sumru Ağıryürüyen’i aynı zamanda mandolin, klavye ve perküsyonda; Orçun Baştürk’ü ise panduri, davul, klavye, elektronik detaylarda ve düzenlemelerde görüyoruz. Albümdeki konuklar arasında ise bir şarkıda sözlere katkıda bulunan edebiyatçı İbrahim Metin ve klasik kemençenin genç ustalarından Elif Canfezâ Gündüz bulunuyor.
Albümdeki 12 parça Orçun Baştürk ve ikilinin ortak işçiliğinin ürünü, gruba ait sözler Sumru Ağıryürüyen’in kaleminden önce kağıda oradan da kulaklarımıza ulaşırken kayıtlar ve miksler Kedi Müzik’te gerçekleştirilmiş.
İkilinin dünden bugüne beraberlerinde getirdikleri tüm renkler, ceplerindeki bütün kırıntılar narin, zaman zaman ananevi ninnilere ama özellikle de masalsı ve kadim ezgilere dönüşüyor. Beste, söz ve icralar herhangi bir coğrafya yahut rastgele bir çağdan kulaklarımıza taşınıyorcasına ahenk ve sihirle yankılanıyor.
So Duo’nun “Ay Ana”sı yüzünü insanlık tarihinin türlü seslerine ve öğretilerine çevirirken nesilden nesile taşınan tüm bu değerleri günümüz yaşantışına yansıtıyor.