İskandinavya Bölgesinin Muhteşem Kütüphaneleri
Jorge Luis Borges cennetin bir tür kütüphane olduğuna inanıyordu. Jorge Luis Borges, hepsi tertemiz tasarlanmış, her biri ayrı bir cennet olan kütüphanelerle dolu İskandinavya’da çok mutlu olurdu. Aşağıda, Kuzey ülkelerindeki en etkileyici kütüphanelerin bir derlemesi var. Kim bilir? Belki bir sonraki gezinizi içinizdeki kitap kurdu planlar.
Vennesla Kütüphanesi, Norveç
Norveçli mimarlar Helen & Hard tarafından tasarlanan Vennesla’daki bu kütüphane, canlı etkinliklerin gerçekleştiği bir kültür merkezi olma özelliği de taşıyor. Geometrik yapı, yüksek standartta enerji tasarrufu sağlayan çözümler içermekle birlikte, en sevdiğiniz kitapların başına oturup kendinizi kaybedebileceğiniz neredeyse organik ve konforlu bir hisse sahip.
Vennesla Kütüphanesi girişi | © Erieta Attali, Helen & Hard izniyle
Vennesla Kütüphanesi | © Erieta Attali, Helen & Hard izniyle
Stockholm Devlet Kütüphanesi, İsveç
Westeros’un Kalesi varsa, İsveç’in de Stockholm Devlet Kütüphanesi var ve ikisi de aynı şekilde yuvarlak ve aynı derecede nefes kesici. UNESCO Dünya Mirası listesinde de yer alan, Woodland Mezarlığı’nı tasarlayan İsveçli mimar Gunnar Asplund tarafından tasarımı yapılan bu kütüphanenin etkileyici yuvarlak ana salonu, bütün Nordic dillerinde kitaplara ev sahipliği yapıyor.
Dokk1, Aarhus, Danimarka
Hem kalite hem de nicelik arıyorsanız o burada: Aarhus’taki nehrin yanında yer alan bu çokgen bina, 2016’nın en iyi halk kütüphanesi ödülünü almakla kalmadı aynı zamanda 30 bin metrekareyle İskandinavya’daki en büyük kütüphane olma özelliği de taşıyor. Parktaki kaotik enstalasyondan, her türlü ayrıntının düşünüldüğü oyun alanına ve birçok okuma alanına kadar her adımda tasarım harikaları sizi bekliyor.
Dokk1 otopark alanındaki enstalasyon | SHL Architects izniyle
Stormen Halk Kütüphanesi, Bodø, Norveç
Bodø, 2024’te Avrupa Kültür Başkentlerinden biri olmayı hedefliyor ve yeni kütüphaneleriyle bu amaca ulaşma yolunda uzun bir yol kat ettikleri söylenebilir. Beyaz beton bina (üç oditoryum konser salonu ve buna ek olarak büyük bir okuma alanı içeriyor) şehrin limanına bakan tabandan tavana kadar yükselen pencereleriyle, eski bir otobüs istasyonunun arsası üzerinde.
Stormen kütüphanesi iç mekan | Stormen kütüphanesi izniyle
Uppsala Üniversitesi Kütüphanesi, İsveç
Muhtemelen bu listedeki en fazla tarihi cazibeye sahip yer olan (Uppsala Üniversitesi ilk olarak kapılarını 1620’de açmıştır) Uppsala Üniversitesi Kütüphanesi, en ünlüleri Carolina Rediviva olan on bir binadan oluşuyor.
Uppsala Üniversitesi Kütüphanesi iç mekan| Uppsala Üniversitesi Kütüphanesi izniyle
Helsinki Merkez Kütüphanesi, Finlandiya
ALA Architects tarafından tasarlanan Helsinki’nin yeni Merkez Kütüphanesi şu sıralar inşa ediliyor ve 2018’de açılacak. Kentin yeni “oturma odası” olarak lanse edilen kütüphane, bir 3D yazıcı, bir sinema salonu ve bir müzik stüdyosu içeriyor.
Helsinki Halk Kütüphanesi Zemin Kat Tasarım | ALA Mimarlık izniyle
Kraliyet Kütüphanesi (The Black Diamond), Kopenhag, Danimarka
Kraliyet Kütüphanesi aslında 1648’de inşa edildi, ancak 1999 yılında yenilendi. Parlak siyah metal ve şeffaf cam tasarımı sayesinde mevcut reenkarnasyon yerelde “The Black Diamond” olarak adlandırılıyor. Kütüphanedeki sayısız edebi hazine arasında filozof Søren Kierkegaard’ın orijinal el yazmalarını bulabilirsiniz.
he Black Diamond | © Maria Eklind / Flickr
Yeni Deichman Kütüphanesi, Oslo, Norveç
Karanlıkta parlayan ve içerisinde gerçekleşen etkinliklere ve olaylara göre renkleri değişen bir kütüphane hayal edin. Sanki sihirli bir yer gibi gözüküyor. Bu sihir 2018 yılında gerçek olacak. Oslo halk kütüphanesinin yeni ana şubesi Deichman, Bjørvika’da yapım aşamasında ve kitapların yanı sıra sinema, medya atölyeleri, oyun alanları, salonlar ve bir restoran da içerecek.
Yeni Deichman Merkez Kütüphanesi | Atelier Oslo izniyle
kapak fotoğrafı: Dokk1 | Dokk1 izniyle
theculturtrip.com