Haftanın Kitaplığı – 9 Aralık 2019
Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.
BİR ZAMANLAR TOROSLARDA-SAGALASSOS – YAPI KREDİ YAYINLARI
27 Kasım 2019 – 28 Mayıs 2020 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat’ta izleyicileri ağırlayan “Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos” sergisi bir kitapla ölümsüzleşiyor. Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkçe ve İngilizce hazırlanan ve yayınevinin 5500. kitabı olan Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos’ta yer alan 27 makale her biri alanında uzman araştırmacılar tarafından güncel veriler ışığında kaleme alındı. Makalelerle birlikte sergide yer alan eserler hakkında detaylı bilginin de bulunabileceği kitapta bir de katalog bölümü yer alıyor. Pisidia ve Sagalassos konusunda en güncel yayın olan Bir Zamanlar Toroslarda: Sagalassos, Sagalassos ve içinde bulunduğu Pisidia Bölgesi’nin tarihini bütün katmanlarıyla öğrenmek isteyenlerin başvurabileceği önemli bir kaynak.
HİÇ – HANIF KUREISHI
Bir zamanlar yakışıklı ve etkileyici bir erkek olan ünlü film yönetmeni Waldo, David Bowie’yle ve Joe Strummer’la takılıyor, tanıştığı bütün kadınları baştan çıkarıyordu. Ama artık yaşlı ve hasta bir adam. Geçmişte kalmış başarılarının izleriyle dolu Londra’daki dairelerinde ona karısı Zee bakıyor. Ama bir gün Waldo, tutkuyla bağlı olduğu karısının onu otuz yıllık arkadaşı Eddie’yle aldattığından şüphelenmeye başlıyor. Bu durumu sessizce sineye çekmeye niyeti olmayan yaşlı kurt bir plan yapıyor: Hainleri suçüstü yakalayıp şüphelerini doğrulayacak ve sonra da intikamını alacak. Üstelik bu plan onun başyapıtı da olacak. Ama bütün bunları tekerlekli sandalyeye mahkûmken yapması pek de kolay değil…
Varoşların Budası ve Yakınlık’ın yazarı Hanif Kureishi, son romanı Hiç’te bir adamın ölümle yüzleşmesini çarpıcı bir dürüstlükle anlatıyor. Kureishi’ye özgü kapkara bir mizahın hâkim olduğu romanın arka planındaysa sınırsız bir özgürlük döneminin sona ermesinin hüznü ve bir kuşağın iç hesaplaşmaları var. Hiç; ölüme, arzunun doğasına ve cinselliğe dair saptamalarıyla hem sert hem de eğlenceli olmayı başaran nadir romanlardan.
“Başka hiçbir yazar günümüz dünyasına bu kadar keskin ve acımasız gözlerle bakamaz.”
– William Boyd
“Hanif Kureishi’nin bu zekâ dolu intikam hikâyesi şeytani bir şekilde eğlenceli.”
– Times
MOBY DİCK – HERMAN MELVİLLE
İngiliz dilinin ve dünya edebiyatının kuşkusuz en büyük klasiklerinden biri olan Herman Melville’in bu eşsiz eseri, yayınlanmasının üzerinden neredeyse yüz yetmiş yıl geçmesine karşın derinliği ve masalsı zenginliğiyle tüm dünyada sayısız filme, oyuna ve anlatıya ilham olmayı ve etkisini sürdürüyor.
Moby Dick’te, Ishmael’in dilinden yalnızca balina gemisi Pequod’un destansı yolculuğunu, kaptan Ahab’ın düşman saydığı balinaya beslediği amansız takıntıyı, tehlikeli denizleri yuva bellemiş uyumsuz denizcilerin serencamını dinlemekle kalmayız; trajik yazgıların gülünç tesadüflerle, cesurca çabaların korkakça ricatlarla iç içe geçtiği yaşamlar ve insan doğası üzerine benzersiz bir hikây eye de kulak veririz.
Moby Dick tutkulara, arzulara, insana, yaşama ve ölüme dair ölümsüz bir roman.
Yani demek ki insanın deliliği, tanrısal akıldır; insan fani akıldan uzaklaşarak nihayet bu tanrısal düşünceye varır, ki o noktada artık akıl saçma ve boş bir şeydir ve huzur da, keder de tavizsiz ve tarafsızdır, tıpkı Tanrı gibi.
ŞENLİK ATEŞİ – KRYSTEN RITTER
Abby Williams, on yıl önce nahoş anılarını toprağa gömüp, lise hayatını kâbusa çevirmiş olan insanları ve ailesini geride bırakarak büyüdüğü Barrens kasabasını terk etmiştir. Artık Şikago’da bir çevre avukatı olan Abby, şehirde güzel bir dairede yaşıyor, tatmin edici bir işte çalışıyor ve geçmişini düşünmekten kaçınıyordur.
Fakat Abby yeni bir dava yüzünden kasabası Barrens’a dönmek zorunda kalınca eski yaraları tekrar kanamaya başlar. Kasabanın belkemiği olan ve herkesin sevdiği Optimal Şirketi’ni araştırmaya gönderilen Abby, on yıl önce popüler kız Kaycee Mitchell ve arkadaşlarının sebep olduğu Barrens’ın en büyük skandalı ile şu anki soruşturma arasında garip bağlantılar bulur.
Bu skandaldan sonra ortadan kaybolan Kaycee’ye gerçekte neler olduğunu öğrenmek için çabalayan Abby hayal ettiğinden daha rahatsız edici sırları açığa çıkaracaktır: “Oyun” adında, kasabayı ve orada yaşayanları tehdit eden, tehlikeli bir ritüel.
Şenlik Ateşi, Netflix’in çok sevilen Jessica Jones dizisinin başrolü Krysten Ritter’ın, gizemler ve tehlikelerle bezeli geçmişine yolculuk eden bir kadının ters köşelerle dolu macerasını anlattığı, heyecan dolu ilk romanı.
“Fevkalade ve tüyler ürpertici bir ilk roman.”
Gillian Flynn, çoksatan Kayıp Kız’ın yazarı
“Kyrsten Ritter’ın ilk romanı Şenlik Ateşi’ne bayıldım. Karanlık, rahatsız edici ve elinizden bırakamayacağınız bir eser.”
Ruth Ware, çoksatan 10 Numaralı Kamara ve Kapkaranlık Ormanda’nın yazarı
“Jessica Jones’un yıldızı Şenlik Ateşi’yle edebiyat dünyasına mükemmel bir giriş yapıyor. Gizemli, psikolojik olarak insanı etkileyen bir hikâye.”
Entertainment Weekly
“Büyük bir yetenekten olağanüstü bir ilk roman.”
Blake Crouch, çoksatan Karanlık Madde’nin yazarı