Haftanın Kitaplığı – 29 Ekim 2018

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.

CESUR YENİ DÜNYAYI ZİYARET – ALDOUS HUXLEY

Yirminci yüzyılda hem edebiyata hem de felsefeye büyük katkılar sağlayan, başta Cesur Yeni Dünya, Algının Kapıları ve Ada olmak üzere yazdığı elli kadar kitapla yalnızca çağını değil çağdaşlarını da derinden etkileyen, döneminin en önemli entelektüellerden İngiliz yazar Aldous Huxley, yedi kez de Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterildi. Başyapıtı Cesur Yeni Dünya’nın güncelliğini sorgulayan ve panoramasını çıkaran Cesur Yeni Dünyayı Ziyaret, Huxley’nin kaynak eserinin bir sağlaması niteliğinde.

Cesur Yeni Dünya’dan yaklaşık otuz sene sonra yayımlanan eser, romandaki kehanetlerin ne ölçüde gerçekleştiğini mercek altına alıyor. Romanı yazarkenki öngörülerinin izini süren Huxley, dünyanın, tasavvur ettiği distopyaya çok daha büyük bir hızla dönüştüğü sonucuna varıyor.

Nüfus artışından uyuşturucu kullanımına kadar pek çok konuda fikirlerini belirten Huxley, bu kitabıyla birlikte Cesur Yeni Dünya’yı yeniden ele alırken bir diğer romanı Ada için de köprüler kuruyor.

NASIL BİR ZAMANDA YAŞIYORUZ? – JACQUES RANCIERE

Filozof Jacques Rancière ile yayıncı ve aktivist Eric Hazan demokrasiyi, temsili sistemin demokrasi olup olmadığını ve “popülizm”i tartışıyor, “sınıf mücadelesi” ve “tahakküm” gibi kavramlara dönüyorlar. Tahakküme karşı son on yıl içinde dünyanın pek çok yerinde patlak vermiş olan halk hareketlerini, “isyanlar”ı başarılı ve başarısız yönleriyle ele alırken ufuklarında hep başka bir dünyanın nasıl mümkün olabileceği var: “Geleceği yaratan sadece şimdiki anlardır ve bugün için hayati mesele, eşitliksizlik yanlısı mantıklar tarafından önerilen algı, düşünce, yaşam ve ortaklık tarzlarına mesafe almayı sağlayan tüm ayrılık biçimlerini geliştirmektir. Onlara birbirleriyle karşılaşma ve bir eşitlik dünyasından fışkıran gücü yaratma imkânı vermek için çaba göstermektir.”

Başka bir demokrasiyi araştıran önemli bir röportaj

BEN İSTERSEM 

İlham Veren Öyküler: Ben İstersem

Canan Tan, Gülten Dayıoğlu, Deniz Erbulak, Feyza Hepçilingirler, İpek Ongun, Karin Karakaşlı, Nermin Bezmen, Şermin Yaşar ve Şebnem İşigüzel’in kaleme aldığı, Dilem Serbest’in resimlediği tüm çocuklara ilham veren öykülerden oluşan Ben İstersem, Doğan Egmont Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Ben İstersem, çocuklara toplumda ve dünyada yer etmiş cinsiyetçi rollerin ve kalıpların sınırlarına mahkûm olmadıklarını hatırlatmayı, edebiyatın hayata biçim veren gücünü yanlarına alarak ülkemizin değerli yazarlarının öyküleriyle onlara ilham vermeyi, geleceğe doğru atacakları adımlarda yollarını aydınlatmayı amaçlıyor.

Bu kitapta, Canan Tan “Küçük Emekçi”, Deniz Erbulak “Bunun Kız ya da Erkek Olmakla İlgisi Yok”, Feyza Hepçilingirler “Kıvırcık Saçlı Küçük Kız”, Gülten Dayıoğlu “Gülnur Kız’ın Anı Defterinden”, İpek Ongun “Asla Asla Vazgeçme”, Karin Karakaşlı “Kargalar Güzeldir”, Nermin Bezmen “Küçük Kız ve Hayali” ve Şebnem İşigüzel “Dünyayı Gezmek İstiyorum” adlı öyküleriyle bir araya geliyor.

“Hayal kurmayı sever misin? Sence hayallerin gerçeğe dönüşebilir mi? Nobel ödüllü bir bilim kadını, evrenin sırlarını keşfeden bir astronot, adını tarihe yazdıran bir sporcu, melodileriyle kalplere dokunan bir müzisyen, kelimeleriyle nesilleri büyüten bir yazar, dünyayı karış karış dolaşan bir gezgin olabilir misin? Evet, olabilirsin! Yeter ki iste! Bu öyküler sana ilham verecek; seni cesur, güçlü ve yaratıcı olmaya, hayallerinin izinden yürümeye davet edecek!”

OKUMA ÜZERİNE YAKIN OKUMALAR

Okuma Üzerine Yakın Okumalar

On bir farklı yazar, yayıncı, akademisyen ve araştırmacının okuma üzerine kaleme aldıkları yazılardan oluşan Okuma Üzerine Yakın Okumalar, Olcay Mağden Ünal’ın çevirisiyle Delidolu Yayınları tarafından yayımlandı.

Okuma Üzerine Yakın Okumalar, Delidolu’nun kurmaca dışı kitaplar koleksiyonunda yer aldı ve dizinin “Okumak” başlıklı alt temasının da üçüncü halkası oldu. Kitabı oluşan derleme, Carmen Callil, Nicholas Carr, Jane Davis, Mark Haddon, Blake Morrison, Tim Parks, Michael Rosen, Zadie Smith, Jeanette Winterson, Dr. Maryanne Wolf & Dr. Mirit Barzillai’nin kaleme aldığı yazılardan oluşuyor.

Kitap, okumanın ve edebiyatın hayat kurtarıcı ve ilham verici yönleri, entelektüel gelişime ve ruhsal duruma etkileri, bilişsel olarak zihinlerimizi nasıl dönüştürdüğü, okuma esnasında beynimizde neler olduğu, dijital çağda değişen okuma biçimleri gibi esaslı meseleler; kişisel deneyimler ve bilimsel araştırmalardan yola çıkılarak irdeleniyor.

“Metnin varlığı sessiz bir varlıktır, bir okur tarafından okunana kadar sessizliğini korur. Metin, ancak hünerli bir çift göz kâğıdın üzerindeki işaretlerle buluştuğunda hayat bulur. Yazılan her şey, okurun cömertliğine bağlıdır.”

KAHVALTI SOFRASI – DEFNE SUMAN

Kökler ve Sırlar: Kahvaltı Sofrası

Defne Suman’ın Büyükadalı ressam Şirin Saka’nın kahvaltı sofrası etrafında toplanan ailesini ve örtbas ettikleri kökenleriyle yüzleşmelerini anlattığı romanı Kahvaltı Sofrası, Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

​Zamanlar ve mekânlar arasında yolculuk eden romanında Suman, bir zamanların ünlü ressamı Şirin Saka’nın yüzüncü yaş gününde tüm ailesini Büyükada’daki taş konakta bir araya getiriyor. Şirin Saka’nın torunları Nur ile Fikret, Fikret’in üniversite öğrencisi kızı Selin ve Nur’un dostu/eski sevgilisi gazeteci Burak Gökçe Büyükada’daki eski, büyük konakta Şirin Saka ve hizmetkârı Sadık ile kalırlar. Dört anlatıcı tarafından aktarılan hikâyenin ana damarı üç gün içinde akar ancak karakterlerin geçmişe gidiş gelişleri ailenin yüzyıldır sakladığı çok büyük bir sırrı ortaya çıkarır.

What's your reaction?

tr_TRTurkish