Haftanın Kitaplığı – 29.01.2018
Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.
VEDA DİVANI – AHMET TELLİ
Yeni bir defter
Unutmalar üzerine
Ah kadınHız ve tansık
Söz yorgunluğu
Hayaletimsi gölgeler
Kök ve kehânet
Öncesi mi
Sonrası mı
Kara bir ütopya
Eski bir aşk
Veda divanı I, Veda divanı II
Bakışın senin
Uçan Su
LODOS DEVAM – KERİM AKBAŞ
Kerim Akbaş’ın ilk şiir kitabı Lodos Devam, Edebi Şeyler etiketiyle yayımlandı.
“şimdi şehre dönmemiz gerekiyor değiştirmek için çamurun kaderini
yüzyılların kısa tarihi isimli kitapların editörlerini
saatleri,
not defterlerini,
katliamları,
diyarbakır’da dayımı
görmem gerekiyor.
yaslarımı çünkü
yıkılan bir şehirle anlatabilirim ancak
şehrin çıkışında biten gençliğimi de
nasıl çevirebilirsem başka dillere, öyle.
insan isminde bir şeyin nasıl dönüştüğünü silaha
büyüyen ağrıya yırtıldığım kaygı
anlaşamadığım için harabeler ortasında zamanla
boşluğun dibindeyim.
değdiği yerdeyim, boşluğum ruhuma.”
NORA’YA MEKTUPLAR – JAMES JOYCE
James Joyce’un önce sevgilisi sonra karısı olan Nora Barnacle’a 1904 yılından 1924 yılına kadar aralıklarla attığı mektuplarından oluşan Nora’ya Mektuplar isimli kitap, sansürsüz ve eksiksiz haliyle Alakarga Yayınları etiketiyle yayımlandı.
İlk kez 1950’de ortaya çıkan mektuplar, 1957’den beri Cornell Üniversitesi’nin koleksiyonundaydı. Kayıp olduğu bilinen ve bir kitabın yaprakları arasında bulunmasının ardından, 2004 yılında bir müzayedede -geçen yüzyılın bir mektup için en yüksek fiyatı olan- 240.800 İngiliz Sterlinine alıcı bulan mektubunu da okuyabileceğiniz Nora’ya Mektuplar, Joyce’un, aşk evlilik, toplumun değer yargıları, kilise, yazdıkları ve yazacakları, bir yazar olarak hayalleri, kızgınlıkları hakkında pek çok düşüncesini, duygusunu açığa vuruyor.
TEK TEKME – CHELSEA CAİN
Romanları 30’dan fazla dile çevrilen yazar Chelsea Cain’in Tek Tekme adlı eseri April Yayıncılık etiketiyle yayımlandı.
Cain, Tek Tekme’nin yanı sıra New York Times çoksatan serilerinin de(Heartstick, Sweetheart, Evil At Heart, The Night Season, Kill You Twice, ve Let Me Go) yazarı. New York Times Cain’in kitaplarını “şehvetli ve sıra dışı” olarak nitelendiriyor. İki romanı Stephen King’in favori 10 kitabı arasında yer aldı. NPR Heartstick kitabını şimdiye dek yazılmış en iyi yüz gerilim kitabı arasında gösterdi.
“Kick Lannigan’la tanışın. 21 yaşında. Her türlü kilidi açar. Sizi bir ceketle öldürmenin beş ayrı yolunu bilir. Gerektiğinde kaçar, gerektiğinde bulur. Kick Lannigan’la tanışın. Ona aşık olacaksınız. Karanlık geçmişi onu yenilmez yaptı. Keskin nişancı, bomba yapım ustası, ölüm makinesi. Kick yaşıtlarından çok farklı. Ne de olsa 6 yaşında kaçırıldı ve yıllar sonra bulunduğunda çok değişmişti. Şimdi iki çocuk kayıp. Kick, onların izini sürüyor. Bu yolculukta kendi geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalacak. Karanlıktaki sırlar tek tek ifşa olacak.”
FUTBOLUN MOZART’I MESSİ – LUCA CAIOLI
Messi biraz daha çabalarsa su üstünde yürüyebilir. (Jose Mourinho)
Futbolu adeta baştan yaratan Messi hızı, hırsı ve etkileyici tekniğiyle şimdiden efsaneleşen bir isim…
O, maçlarda futbol severlere yaşattığı keyifli anlarıyla; ardı ardına gelen çalımları, rakip takıma karşı tek başına mücadelesi ve unutulmaz golleriyle yüreklerde yer eden bir sporcu.
Bu kitap, Maradona’nın 10 numaralı Arjantin formasına vârisi olarak aday gösterdiği Messi’nin efsane olma yolunda hem kendi hikâyesine hem de onun için özel olan kişilerle olan anılarına yer veriyor.
Futbol tanrıları Messi’yi yaratırken diğer futbolculara adaletsiz davranmış.
– Phil Minshull –
YALNIZ HATTA YAPAYALNIZ – ÖZLEM ESMERGÜL
Sevilmemişlerin ve çok üzülmüşlerin tedirginliği vardı onda. “Ah be Sait…” dedi Mina Urgan. “Kendini yalnızlığa mahkûm etmişsin sen. Sevdiğin kadınlar bile seni daha fazla yalnızlaştırmak için hayatındalar. Paylaşmak için değil, savaşmak için seviyorsun onları. Kendinden alamadığın intikamı, onlar alsın istiyorsun. Bu sevmek değil ki…” İçi de, dışı da yaralıydı Sait’in. Havanın değdiği her yeri zonk zonk atıyordu. Ayağa kalkmayacağını düşündü bir an. Fena halde başı dönüyordu. “Haklısın…” dedi. “Sevmekten anladığım şey bambaşka…”
Yalnız hatta yapayalnız büyük hikâyeci Sait Faik Abasıyanık’ın sıkıyönetim mahkemeleriyle, sivil polislerle, ucuz Rum kızlarıyla, büyük aşklarla, derin yalnızlıklarla, meyhane masalarıyla, kıraathanelerle, arka sokaklarla, denizle, martılarla, balıkçılarla, sigara dumanıyla, hayal kırıklıklarıyla ama en çok da yazma tutkusuyla dolu, naif anlatımlı, sürükleyici bir dönem kitabı… Okurken elinizden bırakamayacağınız, Sait Faik Abasıyanık’ı yeniden keşfedeceğiniz, 1940’lı yılların siyasi havasını derinden koklayacağınız, sürükleyici kurgusuna kapılıp gideceğiniz bir roman.
HİNT MASALLARI – JOSEPH JACOBS
Hikaye anlatıcılığı, dünyanın hemen her yerinde insanın toprakla ilişkisinden doğdu. Hint Masalları, bizi alışık olduğumuz bu insan-toprak ilişkisinin biraz dışına çıkarıyor. Bu masallarda krallar, racalar, fakirler ve hırsızlar, önümüze kast sisteminin dayandırıldığı inanışları getiriyor.
Büyüler, dualar, mucizeler, hileler, insanların ve hatta hayvanların bile, toprakla birleştiği değil, unvanlarla ayrıştığı bir kültüre gidiyoruz. Kültürün bu özelliği, Hindistan doğumlu masalları da diğerleriyle benzeştirilemez, özel bir kümeye alıyor.