Haftanın Kitaplığı – 26.02.2018

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.

BİR KIRIK SEGÂH- KAMİL ERDEM

Kâmil Erdem'den

Okurlar ve eleştirmenler tarafından beğenilen ilk öykü kitabı Şu Yağmur Bir Yağsa ile tanıdığımız Kâmil Erdem’in ikinci kitabı Bir Kırık Segâh, Sel Yayıncılık etiketiyle yayımlandı.

Erdem, Bir Kırık Segâh’ta da iz bırakan anların, gün yüzüne çıkmamış ruh hallerinin üstündeki perdeyi ustalıkla kaldırıyor. Nesneleri yalayan karanlığı, kalpten dudaklara bir türlü ulaşamayan sırları, hafızanın bastırılamayan seslerini betimlerken, sükûnetine gömülerek sıkıntılarını bir duvar misali ören insanları kendine has o derinlikli üslubuyla aktarırken belleklerde yer ediniyor.

​Erdem’in bu kitabında da her şeye rağmen gülümsemeyi elden bırakmayan bir umutla, gündelik hayatın nobranlığına karşı nahif ama güçlü bir başkaldırıya kulak kabartıyoruz bir kez daha.

İLK TAŞ – CARSTEN JENSEN

Afgan Savaşı’na dair sarsıcı bir roman!

Danimarkalı bir grup asker Afganistan’a savaşmak için gelirler. Üzerinde ortaklaştıkları ve emin oldukları tek bir şey vardır: Düşman. Teyakkuz bölgesinde beklerken Tanrı’dan bir “aksiyon” dilerler. Sıkılırlar. Tek istedikleri Afgan düşmanlarını yok etmektir. Fakat “düşman”la ilk karşılaşma, ona dair tüm bildiklerinin yerle bir olmasına sebep olur. Düşman kimdir, neye benziyor ya da benzemelidir? Onları bir ölüm kalım savaşı beklemektedir.

İlk Taş, savaşa görkemli ve korkutucu bir davet. Belirsiz bir suçluluk hissiyle kendimizden uzak tutmaya çalıştığımız halde o savaşın içinde olduğumuz gerçeğini bilmeye davet ediliyoruz.

Ve hepimiz o kadim sorunun cevabını merak ediyoruz: İlk taşı kim atacak?

SÖZ UÇAR – NEDİM GÜRSEL

Nedim Gürsel, Aydın ve Sanatçılarla Yüz Yüze

Nedim Gürsel’in Jorge Semprun, Juan Goytisolo, Nathalie Sarraute, Etiemble, Alain Bosquet, Lawrance Ferlinghetti, Yaşar Kemal, Mahmut Derviş, Abidin Dino, Pertev Naili Boratav ve Peter Schneider’la çeşitli zamanlarda yaptığı söyleşilerden oluşan kitabı Söz Uçar, Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Bu söyleşilerde Gürsel, aynı zamanda yazarların yapıtlarını çö­zümleyici bir yaklaşımla ele alıyor, onları okurların gözünde daha anlaşılır ve görünür kılmaya çabalıyor; bu sanatçı ve yazarların deneyimlerinden dersler çıkarmamızı sağlıyor. Nedim Gürsel, çağına tanık aydın ve sanatçılarla yüz yüze gelişini, söyleşi yapma amacını, ortak duygu ve düşüncelerin buluşma noktaları olarak açıklıyor ve şöyle diyor:

“Bu söyleşilerin ayrıntılara yönelen, yazın-toplum-siyaset-kültür arasındaki ilişkileri irdelerken dünyamızın sorunlarına da açılan niteliği, sanıyorum günümüzde de geçerliliğini koruyor. Konuştuğum kişilere yalnızca soru sormakla yetinmediğimi, yapıtlarını çözümleyici bir yaklaşımla ele alarak onları okurların gözünde daha anlaşılır ve görünür kılmaya çabaladığımı özellikle belirtmek isterim.” 

BUGÜN – GRAEME DONALD

Tarihte Bugün Ne Oldu?

Graeme Donald’ın 365 günlük, asırlar arası bir tarih yolculuğuna çıkardığı kitabı Bugün, hep kitap etiketiyle 23 Şubat’ta raflarda yerini alacak.

Aysun Babacan’ın dilimize çevirdiği kitap tarihte o gün ne olduğunu anlatan kısa anekdotlarla okurlara günbegün takip edilebilecek, ilginç ve bilgilendirici bir serüven sunuyor. Okurlar, Tolkien’le, Mark Twain’le, Kraliçe Victoria’yla, Alfred Hitchcock’la ya da Frank Lloyd Wright’la 365 günlük, asırlar arası bir tarih yolculuğuna çıkarıyor.

Galileo, 7 Ocak 1610’da Jüpiter’in uydularını keşfetti ama onları yıldız sandı. 5 Haziran 1956’da Elvis Presley, bir TV şovunda Hound Dog şarkısını tanıtırken yaptığı dans hareketleriyle Amerika’yı yerinden oynattı. 17 Aralık 1903’te Wright Kardeşler ilk motorlu ve kontrollü uçuşlarını gerçekleştirdiler.

SIRADAN BİR GÜN – MARK JANSSEN

Çocukların Hayal Gücüne Övgü

Hollandalı illüstratör Mark Janssen’ın yazıp resimlediği dünya çapında büyük ilgi uyandıran kitabı Sıradan Bir Gün, Can Çocuk etiketiyle yayımlandı.

Janssen’ın rengârenk, düşsel ve harikulade desenleriyle bezediği bu kitabı çocukların sonsuz hayal gücüne bir övgü niteliği taşıyor. Kitap, okuruna hayallerle gündelik gerçekler arasındaki sınırları muzipçe silen, coşkulu ve neşeli bir hikâye anlatıyor.

“Gün boyunca hiçbir şey olmadı. Sıradan bir gündü. Nik amuda kalktı, yüzmeye gitti ve birkaç fare gördü. Maya ise elma topladı, kaydıraktan kaydı ve mavi bir kelebeğe rastladı.

Ama onun dışında gün sıkıcıydı. Hem de çok sıkıcı.

Gerçekten de o kadar da kötü müydü acaba?”

EVLİLİKLER  – DORİS LESSİNG

Feminist Bir Bilimkurgu: Evlilikler

Nobel Ödüllü Doris Lessing’in politik bilimkurgu başyapıtı “Argos’taki Kanopus Arşivleri” dizisinin ikinci kitabı Evlilikler, Delidolu Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Bilimkurgu, fantezi ve siyasetin iç içe geçtiği Evlilikler, cinsiyet rolleri, kadın-erkek ilişkileri ve farklı yönetim biçimleri gibi güncelliğini hiç yitirmeyen konuları sorguluyor. Türk, Pers ve Arap toplumlarını yansıtan isimlere ve motiflere yer veren kitap, doğu ve batı kültürlerini buluşturuyor.

​Roman, anaerkil bir uygarlık olan 3. kuşağın kraliçesi Al-Ith ile ataerkil 4. kuşağın yarı barbar kralı Ben Ata’nın evliliği ile başlıyor. “Tedarikçiler” adını taşıyan bir üst akıl tarafından zorla gerçekleştirilen bu evlilik, zıtlıklar nedeniyle büyük çatışmalara sebep oluyor; ancak, zaman içinde, her iki kuşak da bu evlilik sayesinde dönüşüme uğruyor. Dişil ve eril kozmik güçlerin mücadelesinden kim galip çıkacak? Kral mı, kraliçe mi, yoksa bu evliliği en başından beri planlayan Tedarikçiler mi?

What's your reaction?

tr_TRTurkish