Haftanın Kitaplığı – 24 Eylül 2018
Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.
KÖTÜ NİYET ÖYKÜLERİ – JAVIER MARIAS
İspanya’nın önde gelen edebî kişiliklerinden Javier Marías’ın en kapsamlı öykü külliyatı Kötü Niyet Öyküleri, Neyyire Gül Işık’ın çevirisiyle Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.
El País gazetesi okurlarınca 2012’nin en iyi öykü kitabı seçilen Kötü Niyet Öyküleri’nde kiralık katiller, hayaletler, akademisyenler, belalı çiftler, öldükten sonra geçmişin muhasebesini yapan ruhlar, porno oyuncuları, gizemli doktorlar ve Elvis var.
“Herkesin kendi hayatı vardır, bir tanecik hayatı, kimse onun arzularına göre gerçekleştiğini görmekten vazgeçmeye razı olmaz, arzuları olmayanlar dışında, ki onlar aslında çoğunlukta. İnsanlar istediklerini söylerler, özveriden, vazgeçmekten, cömertlikten dem vururlar, hepsi yalandır, normali insanın doğal olarak başına geleni, giderek olup biteni, eline geçeni ya da kendisine verileni istediğine inanmasıdır, onlar öncesinde gerçek arzular olmamış da olsa.”
AKLIN İSYANI – MARKSİST FELSEFE VE MODERN BİLİM – ALAN WOODS VE TED GRANT
Aklın İsyanı, 20. yüzyılda bilim alanında yaşanan önemli gelişmeleri ve bilimsel keşifleri ele alarak diyalektik materyalizm teorisini bir ileri aşamaya taşıyan önemli bir yapıt olarak kabul edilir. Yaşam nasıl ortaya çıktı, matematik gerçeği yansıtır mı, akıl bir makine mi, dinozorlar neden yok oldu?.. Bunlar geçtiğimiz yüzyılın olduğu kadar şimdinin de/bu yüzyılın da “büyük” soruları… Yazarlar, Marx ve Engels’in doğaya, topluma ve bilime hükmeden kanunların birliğini savunan diyalektik materyalizmini modern bilimin ışığında ele alıyor.
ANNEMİN AKLI BENDE KALDI – ÖZGE BAHAR SUNAR
Özge Bahar Sunar’ın okul öncesi çocuklar için kaleme aldığı, Mert Tugen’in resimlediği Annemin Aklı Bende Kaldı adlı kitap, Nesin Yayınevi etiketiyle yayımlandı.
Sunar, büyüklerin dünyasına çocuk gözüyle bakarken, çocukların bu karmaşık dünyayı kendi dillerince nasıl farklı yorumladıklarını ortaya koyuyor.
“Annesinin aklı Memo’da kaldı. Peki annesi akılsız ne yapacaktı? Eve dönüş yolunu nasıl bulacaktı? Memo hemen bir şey yapmalı…”
BİR KUTUP AYISININ ANILARI – YOKO TAWADA
Ödüllü yazar Yoko Tawada’nın üç kuşaktan üç kutup ayısının yaşam öykülerini düş ile gerçeği iç içe geçirerek anlattığı romanı Bir Kutup Ayısının Anıları, Zehra Kurttekin’in çevirisiyle, Siren Yayınları tarafından yayımlandı.
Tawada, kutup ayılarının hayatlarından yola çıkarak Avrupa’nın tarihine bakıyor; eski Sovyetler’den yeni Berlin’e, sansürden sürgüne, sirk sahnesinden yazı masasına uzanıyor. Kiev’de bir kutup ayısı, günün birinde yazının sağaltıcı gücünü keşfediyor ve hayatını kaleme alıyor; bir kuşak sonra, Doğu Almanya’da bir kutup ayısı, tiyatrodan kovulup sirk sahnesinde aşkla tanışıyor ve yıllar sonrasında bebek kutup ayısı Knut, Berlin’de bir hayvanat bahçesinin en meşhur sakini olarak basına tanıtılıyor.
ORMANDAN ÇIKIŞ – BRENT WILLIAMS
Yazar, avukat ve hak savunucusu Brent Williams ile dünyaca ünlü çizer Korkut Öztekin’in imzasını taşıyan Ormandan Çıkış, modern çağın en önemli sorunlarından biri olan depresyon üzerine cesaret ve ümit dolu bir grafik roman.
Ormandan Çıkış, Brent Williams’ın bizzat deneyimlediği depresyon ve kaygı bozukluğu sürecinde yaşadıklarını ve öğrendiklerini konu edinen sarsıcı bir öykü anlatıyor. RoboCop çizgi roman serisinin başçizeri Korkut Öztekin ise depresyonun insanda yarattığı “çıkış yok” hissiyatını usta işi görsellere yansıtıyor.
Geçtiğimiz nisan ayında Kendine Yardım Dalında IBPA Benjamin Franklin Ödülü Gümüş Madalya ile onurlandırılan Ormandan Çıkış, depresyondan mustarip kişilere ve onların yakınlarına rehberlik eden bilimsel içeriğiyle de farklılaşıyor.