Haftanın Kitaplığı 23.10.2017

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.

Kadınların Nesi Var? – JACKY FLEMİNG

2017 yılında Artémisia Mizah Ödülü’ne değer görülen, İngiliz yazar, illüstratör Jacky Fleming’in, ince eleştiriler ve dâhiyane bir ironiyle, toplumsal hayatta varlık göstermeye çalışan kadınların mücadelesini ele aldığı kitabı Kadınların Nesi Var?, Desen Yayınları etiketiyle yayımlandı.

​Eski zamanlarda hiç kadın yoktu. İşte bu yüzden, okuldaki tarih derslerinde kadınlardan bahsedildiğini duymazsınız. Erkekler elbette vardı ve büyük kısmı da dâhiydi. Hepimiz onların adını çocukluğumuzdan beri ezberledik. Ama yine de siz siz olun ve kimsenin sözüne inanmayın. Hatta bu söz Aydınlanma Çağı’nın “Yorulmaz Dâhisi” Rousseau’ya, Evrim Teorisi’nin babası Darwin’e, psikanalizin kurucusu Freud’a ait bile olsa…

Kadınların Nesi Var?

 

Güneş, Ay ve Rolling Stones RİCH COHEN

Gazeteci, yazar ve senarist Rich Cohen’in Rolling Stones’un öyküsünü anlattığı kitabı Güneş, Ay ve Rolling Stones, Domingo Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

​İsmini en son Martin Scorcese ve Mick Jagger’la birlikte HBO için yarattığı VINYL dizisiyle duyduğumuz Cohen, hızlı hayatlar, yalanlar, acılar, çabalar, kavgalar; başkaldırı, özgürlük, eğlence, uyuşturucu, ölüm, seks, hapis, para ve yıldızlar için söylenegelmiş daha ne varsa hepsini en uçta yaşamış, hep düşmüş, hep kalkmış ve her seferinde yeniden zirveye tırmanabilmiş Rolling Stones’un öyküsünü, kelimenin tam anlamıyla “içeriden”, hem de “roman tadında” aktarıyor.

Güneş, Ay ve Rolling Stones

Loquela-Sayıklama – CARLOS LABBE

Bir yanıyla polisiye bir roman, bir yanıyla aşk hikâyesi.

Gerçek ve hayali olanı harmanlayarak yazının sınırlarını zorlayan bir anlatı, mektup, günlük, okura meydan okuyan, edebi türlere kafa tutan bir manifesto.

Granta dergisi tarafından “İspanyolca yazan en iyi romancılar” arasında gösterilen Şilili yazar Carlos Labbé, okurlarını Juan Carlos Onetti’nin, JulioCortázar’ın ve RobertoBolaño’nun ışığında türler arası bir yolculuğa çıkarıyor.

Genç sevgililer Carlos ve Elisa’nın, bir oyun nedeniyle araları açılan albino kızlar Alicia ve Violeta’nın, Şili’nin başkenti Santiago ve kurmaca Neutria şehrinin romanı bu.

Peki kim yazıyor bu romanı, okur mu yoksa yazar mı?

İnsanın etrafında hızla dönüp duran dünyayı sayfada yakalama çabası Loquela – Sayıklama.

“Lanetli yaratıklarız biz, hareketsiz nesneler, mesela bir roman, özel bir günlük, bir mektup olmasa kendimizi tanıyamayacağız.”

Tütüncü Çırağı – ROBERT SEETHALER

1937 yazının son günleri… Göl kıyısındaki küçük bir kasabada yaşayan on yedi yaşındaki Franz, annesinin isteğiyle “eski bir tanıdık” olan tütün mamulleri satıcısı OttoTrsnjek’in yanına, Viyana’ya gider. Böylece hem bir meslek edinecek hem de Viyana gibi bir yerde daha iyi bir gelecek kurabilecektir.

Genç Franz bir yandan mesleğin inceliklerini öğrenirken bir yandan da dükkâna uğrayan ünlü tiryakilerle tanışır. Bu müşterilerden biri olan Profesör Sigmund Freud ile dostluk kuran Franz, Anezka adlı gizemli bir kıza âşık olduktan sonra profesörle görüşmeyi daha da sıklaştırır.

Ancak o günlerde Viyana’ya gelen bir tek Franz değildir; gamalı haçlar, Führer posterleri, Gestapo da gelip yerleşmiştir Viyana’nın kalbine. Sersemletici bir aşkın pençesindeki Franz, içinde yaşadığı toplumun, siyasetin kısacası etrafındaki her şeyin dönüşümünü geç de olsa fark etmeye başladığında artık dönülmez bir yola girmiştir hayat.

Dünya edebiyatının son yıllardaki en dikkat çeken isimlerinden Robert Seethaler’in bu incelikle örülmüş, yürek burkan romanını Oktay Değirmenci Almanca aslından çevirdi.

Gürültü Sanatı: Müziğin Fütürist Makineler Tarafından Yıkımı –  LUIGI RUSSOLP, FRANCESCO BALILLA PRATELLA

Yeni, muhteşem müzikte makineler de gerekli olacak.”
Ferrucchio Busoni, 1906

“Müzik kalabalıkların, büyük endüstriyel tesislerin, trenlerin, transatlantiklerin, savaş donanmalarının, arabaların ve uçakların ruhunu temsil etmelidir. Müzikal şiirin harika merkezi temalarına makinenin alanını ve elektriğin muzaffer krallığını eklemelidir.”
Balilla Pratella, 1911

Gürültü Sanatı, İtalyan fütüristlerin müzik ve gürültü üzerine manifesto ve yazılarını Türkçe’de ilk defa biraraya getiriyor. Modern gürültü müziğinin temellerinin aslında bir yüzyıl önceye dayandığını göstererek fütürist düşüncenin ve onun en dayanıklı, belirgin miraslarının iç yüzünü gösteriyor; fütürist resmi anlamanın yolunun gürültü sanatını anlamaktan geçtiğini ortaya koyuyor.

Kitap beş önemli fütürist manifestoyu içeriyor: Luigi Russolo’dan “Gürültülerin Sanatı” ve “Fütürist Gürültü Makineleri”, Balilla Pratella’dan “Fütürist Müzisyenler Manifestosu”, “Fütürist Müziğin Teknik Manifestosu” ve “Kuadratürün Yıkımı”; ayrıca derlemede Carlo Carrà’nın “Seslerin, Gürültülerin ve Kokuların Resmi” metni, Bruno Corra’nın Renkser Müzik üzerine notları, Ferrucchio Busoni’nin “Ses Sanatının Yeni Bir Estetiği İçin Taslak” yazısı, fütürist müzik ve mirası hakkında tarihsel bir tanıtım ve bir kronoloji yer alıyor.

What's your reaction?

tr_TRTurkish