Haftanın Kitaplığı – 2 Temmuz 2018

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.

MEDYA VE DİĞER ŞEYLER – JEAN-JACQUES SEMPE

Sempé’nin Çizgilerinden Medya ve Diğer Şeyler

Fransız karikatürist Jean-Jacques Sempé’nin medyanın insanlar üzerinde bıraktığı tahribatı muzip bir üslupla ele aldığı kitabı Medya ve Diğer Şeyler Desen Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Sempé, iletişimsizlik sorununu ve buna bağlı olarak toplumda gelişen kültürel ve sosyal değişimleri mizahla yorumluyor. Yer yer kısa cümlelerle tamamlanan, her yaştan okura seslenen usta işi karikatürler, medyayı eleştirel bir süzgeçten geçiriyor. Sempé’nin yarattığı karikatür evreni, kimi zaman hemen köşe başındaki gazete bayisinin dergi raflarında, kimi zaman çiftçi bir ailesinin evinde, kimi zamansa akşam yemeği sofrasına eşlik eden “Dünyada Açlık Sorunu” başlıklı bir haberde hayat buluyor.

BU DÜNYADAN NAZIM GEÇTİ – VÂLÂ NUREDDİN (VÂ -NÛ)

Bu Dünyadan Nâzım Geçtı̇

Ben, birinci el olarak edebiyat tarihine vesikalar bırakmak arzusuyla ancak gözlerimle gördüklerimi, kulaklarımla işittiklerimi gerçeklere sadık kalarak yazıyorum. Nâzım’ın kişiliğinde evvelce de belirttiğim gibi hem siyaset hem şairlik vardır. Bunlar birbirlerinden pek ayrılmazsa da bu kitapta elbette ki şairlik niteliğini özellikle belirtip siyaset yeteneğini gölgede bıraktım. İncelemeyi şairlik açısından yürüttüm. (…) Benim bu kitabımda, yaşadığım devirdeki gizli ve açık, sosyalist ve komünist faaliyetleri konu dışı bırakılmıştır. Ya da Nâzım’ın şair kişiliğini belirtmek için gerektiği kadarı ele alınmıştır.”

Türk şiirinin “dünyaca” ünlü şairi Nâzım Hikmet’i; onunla aynı okul sıralarında okuyup aynı maceralara atılan, Milli Mücadele döneminde birlikte önce Anadolu’ya oradan Sovyetlere geçen, sefayı da cefayı da (ama en çok cefayı) beraber çeken, hatta gerektiğinde şairi sırtında taşıyan “yoldaşı” Vâlâ Nureddin anlatıyor.

Sonrasında yazılan bütün kitaplara “kaynak” olan ve herkesin önemini teslim ettiği Bu Dünyadan Nâzım Geçti’de Vâ-Nû, çocukluğundan mahpusluğuna, birinci elden tanıklıklarla Nâzım’ın tüm yönleriyle ve derinlemesine portresini çiziyor.

ÖZGÜRLÜĞÜN ALTI DERECESİ – NICOLAS DICKNER

Özgürlüğün Altı Derecesi

Nicolas Dickner’ın bireysel özgürlük ve anlam bulmak üzerine kurduğu hikâyesi Özgürlüğün Altı Derecesi, Soner Sezer’in çevirisiyle Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Modern hayat üzerine zekâ ve mizah dolu fikirleriyle Nick Hornby ve Irvine Welsh gibi yazarların ruhunu taşıyan bir roman.

​Eric ve Lisa iki yeniyetme arkadaş. Birinin agorafobisi, diğerinin klostrofobisi var. Biri odasından bütün dünyaya ulaşabilen dâhi bir hacker, diğeriyse dünyayı gezmek isteyen bir özgür ruh. Haritada görünmeyen küçücük bir kasabada yaşayan bu iki gencin, CIA’i bile aldatacak gizemli bir planı var. Eski bir hacker olan ve yakalandıktan sonra Kanada polisi için çalışmak zorunda kalan Jay ise bütün uluslararası yasalarla alay eden bu planı çözmenin peşinde.

LEON – NICOLAS DE CRECY/SYLVAIN CHOMET

Tuhaf Bir Gerçeklik: Leon

Oscar’a adaya olan Les Triplettes de Belleville (Belleville’de Randevu) animasyonunun yaratıcısı Sylvain Chomet ve usta çizgi romancı Nicolas de Crécy’in hazırladığı çağdaş Fransız çizgi roman klasiği Leon, Mahir Ünsal Eriş’in çevirisiyle Karakarga Yayınları etiketiyle yayımlandı.

René Goscinny’de “En İyi Senaryo” ve Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivali’nde “En İyi Çizgi Roman Albümü” ödülünü alan Leon, özgün bir anlatım biçimi, sıra dışı bir burjuvazi eleştirisi, sürrealist sahnelerle bezeli tuhaf bir gerçeklik sunuyor.

​Leon olarak bilinen Leonce Houx-Wardiougue, büyük bir kozmetik fabrikasının kurucusudur. Oğlu Aymard, Leon’dan şirketi devralıp modern bir girişim kurmaya çalışmaktadır. Leon’un büyük torunu Geraldo-Georges ise büyük büyükbabasının yüzüncü doğum günü için düzenlenecek pazarlama kampanyasından sorumludur. Aymard, bakir ve ürkek oğlunu hor görse de, Leon torunu Geraldo’yu gerçek hayata sokmaya kararlıdır.

BAŞKALARININ AKLI – TALİ SHAROT

“Bu kitap yaşamınızı değiştirecek.”

Cass R. Sunstein, Dürtme’nin ortak yazarı

“YILIN EN İYİ KİTABI”

Forbes • Times • The Huffington Post • Bloomberg

Bir girişimci, insanları sonu meçhul bir biyoteknoloji projesine milyarlar akıtmaya ikna edebilirken, bir doktor hastasını hayati bir aşıyı yaptırmaya ikna edemiyor. Bir siyasetçi zerre gerçekliği olmayan tezlerle kitleleri peşinden sürüklerken, aksini –hem de bilimsel dayanaklarıyla– sunan rakibi kimseye sözünü dinletemiyor. Neden?

Gündelik işlerimizden biri de başkalarını ikna etmek: Çocuğumuza öğretiyor, müşterilerimizi yönlendiriyor, hastalarımıza yol gösteriyor, dostlarımıza akıl veriyor, sosyal medyada takipçilerimizi bilgilendiriyoruz. Peki her gün yaptığımız bu işte ne kadar iyiyiz? Başkalarının fikrinden etkilenmemizde ya da kendi fikirlerimizle onları etkileyebilmemizde belirleyici olan ne?

Tali Sharot basit bir sorunun peşine takılıyor: Başkalarını dinlerken beynimizde neler oluyor? Önce, nöroloji ve psikoloji sahasındaki son çalışmalardan faydalanarak bu etkileme-etkilenme oyununda Taş Devri’nden beri pek fazla yol alamadığımızı ortaya koyuyor Sharot. Birinin fikir ya da davranışlarını değiştirmeye çalışırken seçtiğimiz yolların çoğu aslında beynin işletim sistemiyle uyumsuz. Sonra güzel haberi veriyor: Daha iyisi mümkün; beynimizin rolünü kavrayarak bu çift taraflı oyunda kartları yeniden dağıtabiliriz.

Pek çok saygın yayın organı tarafından yılın kitabı seçkilerine dâhil edilen Başkalarının Aklı, yaşamımızın rotasında fazlasıyla belirleyici olan, buna karşılık fazlasıyla donanımsız olduğumuz bir alanda bize sunulmuş muazzam bir kılavuz.

What's your reaction?

tr_TRTurkish