Haftanın Kitaplığı – 15 Nisan 2019

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.

KADININI ARAYAN ADAM – İSMAİL GÜZELSOY

Geçtiğimiz aylarda Süslü Hatıralar Sahnesi adlı romanı yayınlanan İsmail Güzelsoy bu kez Öksüz Ağaçların Çobanı romanıyla okurun karşısında. İstanbul’un altına kazdığı tünellerde sevdiği kadını arayan bir adamın hikayesini anlatan Öksüz Ağaçların Çobanı Ferhat ile Şirin’den Orpheus ile Eurydike’ye uzanan büyülü bir anlatı sunuyor.

YAZILI KAYA – NURSEL DURUEL

Nursel Duruel’den Yeni Öyküler: Yazılı Kaya

1982 yılında ilk kitabı Geyikler, Annem ve Almanya yayımlandığında dikkatleri üzerine toplayan Nursel Duruel’in ikinci kitabı Yazılı Kaya, Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

​​Duruel, öykünün sınırsız olanaklarını araştıran, yeni biçimler yaratan, kısa, kıvrak, vurucu metinler ortaya koyuyor. Bilinçaltımızda yer etmiş kültürel simgelerle, geleneksel metaforlarla, kısacası tarih, arkeoloji ve mitolojiyle beslenen öyküyü şiirsel bir dile kavuşturuyor, masalsı bir havaya sokuyor. Dokunulmamış zamana, gidilmemiş yere, gizemli söze, anlaşılmamış insana ilişkin duyarlıklar geliştiren, imgeler üreten zengin bir kitap.

BİLMEK İSTEMEDİĞİM ŞEYLER – DEBORAH LEVY

Bilmek İstemediğim Şeyler, George Orwell’in 1946 tarihli Neden Yazıyorum? adlı denemesine, çağdaş edebiyatın ödüllü yazarlarından Deborah Levy’nin verdiği feminist bir cevap. Levy çıkış noktası olarak Orwell’in yazma nedenlerini alsa da, apartheid Güney Afrika’sında geçen çocukluğu, İngiltere’ye göçtüğü gençlik yılları ve her şeyi bırakıp İspanya’ya kaçtığı orta yaş krizini ender bir içtenlikle anlatırken bambaşka bir üslup ve bakış açısı yakalıyor.

Metin otobiyografik bir anlatı olsa dacinsiyet rolleri, annelik, göçmenlik gibi kavramlar üzerine düşünürken evrenselleşiyor. Levy kadın yazar olma deneyiminin erkek bir yazarınkinden farkını açıklarken Simone de Beauvoir, Marguerite Duras, Sylvia Plath ve Virginia Woolf gibi öncü feminist yazarları selamlamayı da unutmuyor.

Bilmek İstemediğim Şeyler kendi sesini bulmak ve yüksek sesle konuşmayı öğrenmek üzerine.

“Bilmek İstemediğim Şeyler, George Orwell’in denemesine bir cevap ama aynı zamanda Kendine Ait Bir Oda’nın güncel bir yorumu da. Virginia Woolf’un ünlü denemesi gibi bu da önümüzdeki yıllarda sık sık alıntılanacak bir metin.”

– TheIrish Examiner –

“Bir yazarın hayatının en sıradan detaylarının bile edebi bir metinde nasıl güç kazanabileceğini gösteren capcanlı bir anlatı.”

– New York Times Book Review –

AMATÖR: SEVDİĞİNİZ ŞEYLERİ YAPMANIN HAZZI – ANDY MERRYFIELD

Amatör Ruhun Özgürleştiriciliği

Kendisini amatör bir şehir kuramcısı ve büyülü Marksist olarak niteleyen Andy Merrifield’ın kaleme aldığı Amatör: Sevdiğiniz Şeyleri Yapmanın Hazzı, Kadir Yiğit Us’un çevirisiyle, Delidolu’nun kurmaca dışı eserler koleksiyonu olan “Ne Yapmalı?”da yayımlandı.

Merrifield, Latince “sevmek” (amare) kökünden türeyen amatör (seven) sözcüğünün küçümseyici çağrışımlarını tersyüz ederek, Baudelaire, Dostoyevski, Edward Said gibi özgün şair, yazar ve düşünürlerden örnekler sunuyor. Kitap, amatör ruhun barındırdığı üretken tutkuya, devrimci potansiyele ve kural tanımaz yaratıcılığa dair düşünmeye sevk ediyor.

​Ofis kültürünün yarattığı sıkışmışlık hissi, sınırlı alanlarda uzmanlaşmanın getirdiği mekaniklik, merakı körelten profesyonellik gibi günümüz çalışma hayatına yönelik çok katmanlı bir kapitalizm eleştirisi getiren Merrifield, bu kitabıyla “iş”in kutsallaştırılmasının ardında yatan kurnazlıkları ve gizli gerçekleri ifşa ediyor.

TORBADAKİ MAKSİM GORKİ – EŞREF KARADAĞ

Kente iki yazar gelir de görevlinin yakını kitap imzalatmaz mıydı? Elini torbaya daldırdı, kurdeleyle bağlanmış dört Maksim Gorki kitabı çıkardı. Bir erkek yazara, bir kadın yazara baktı. Yeniden erkek yazara dönüp, “Maksim Gorki sizsiniz, anladım da” dedi, “yanınızdaki yazar kim?”

Eşref Karadağ’ın zeki ve sivri dilli kaleminden, okurun zihnini bulandıran derinlikli öyküler…

What's your reaction?

tr_TRTurkish