Haftanın Kitaplığı – 15 Eylül 2018

Okuyacak çok kitap var seçmek zor diyorsanız yeni çıkan kitaplar arasından yaptığımız derlemeye bir göz atabilirsiniz.

RAYDAN ÇIKAN TRENLER – HERNAN RONSINO

Hernán Ronsino’dan Bir Suç Romanı: Raydan Çıkan Trenler

Latin  Amerika edebiyatının dikkat çekici yazarlarından Hernán Ronsino’nun romanı Raydan Çıkan Trenler, Seda Ersavcı’nın çevirisiyle Çınar Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Ronsino, romanında dört farklı anlatıcı ve dört farklı zaman kullanarak bir yapboz oluşturuyor ve kendine has bir dille gizemli bir suç öyküsü anlatıyor.

​Arjantin’in ıssız bir kasabasında tuhaf şeyler oluyor; tuhaf ama sıradan, sıradan ama karanlık şeyler. Hayatları birbirine ölümüne bağlı erkeklerin kaderi bir kadının etrafında şekilleniyor. Biri hapse giriyor. Biri aldatıldığından şüpheleniyor. Biri suçluluk duygusuyla cebelleşiyor. Biri de cinayete kurban gidiyor.

BİTKİLERİN BİLDİKLERİ-DÜNYAYA BİTKİLERİN GÖZÜNDEN BAKMAK – DANIEL CHAMOVITZ

Dünyaya Bitkilerin Gözünden Bakmak

Biyolog Daniel Chamovitz’in bitkilerin dünyayı nasıl deneyimlediklerini incelediği kitabı Bitkilerin Bildikleri – Dünyaya Bitkilerin Gözünden Bakmak, Gürol Koca’nın çevirisiyle, Metis Kitap tarafından yayımlandı.

Chamovitz; Charles Darwin ve çağdaşlarından günümüz bilim insanlarına kadar birçok yaratıcı zihnin tasarladığı deneyler ışığında, bitkilerin görme, koklama, duyma, dokunma duyuları aracılığıyla neleri “bildiklerini” anlatıyor. Çeşitli kimyasallar sayesinde nasıl birbirleriyle “haberleştiklerini”, aşağıyla yukarıyı nasıl ayırt ettiklerini, dokunmaya nasıl tepki verdiklerini, neler “hatırladıklarını” ve çevrelerinin nasıl “farkında olduklarını” açıklıyor. Böylece bitkilerin pek az bildiğimiz zengin dünyasını tanımamıza ve dünyaya onların “gözlerinden bakmamıza” imkân tanıyor.

​Betonun giderek yeşili yuttuğu günümüzde bile her daim bitkilerle iç içeyiz: Evlerimizi, balkonlarımızı onlarla süslüyor, sokaklarda yanlarından geçiyor, parklarda onları seyre dalıyoruz. Peki ama bitkilerin nasıl bir dünyası olduğunu hiç düşünüyor muyuz?

EDEBİYAT ÜZERİNE – GEORGE ORWELL 

George Orwell’dan Edebiyat Üzerine Denemeler

George Orwell’ın edebiyat dünyasının iç yüzünü gözler önüne serdiği Edebiyat Üzerine adlı kitabı Yunus Çetin’in çevirisiyle Sel Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Hayvan Çiftliği’nin yazım sürecinden kitabın yayıncılar tarafından ilk etapta neden ve nasıl reddedildiğine, mevcut edebiyat eleştirilerinin niteliğinden yeni kelimeler türetme imkânlarına, Tolstoy’dan James Joyce’a pek çok konu ve kişi hakkında kalem oynatırken tarihi ve edebi bir kılavuz sunuyor.

​Dönemin sanat akımlarına, önde gelen eserlerine, edebi tartışmalarına ve siyaset-edebiyat ilişkisine odaklanan, iktidar karşısında entelektüelin ikilemlerini ele alan ya da “Kitaplar çok mu pahalı?” başlıklı bir tartışmaya taraf kılan çok yönlü bir derleme.

KANINI SATAN ADAM – YU HUA

Kanını Satan Adam

Yedinci GünYaşamak kitaplarıyla tanıdığımız Yu Hua’nın insan ruhunun ve yaşamın kılcal damarlarına ulaştığı eseri Kanını Satan Adam, Jaguar Kitap tarafından Erdem Kurtuldu’nun Çince aslından çevirisiyle yayımlandı.

​Zor bir hayata doğmuştur Xu Sanguan: Babası çocukken ölür, annesiyse başka bir adamla evlenip onu terk eder. Dedesi ve amcasının sahip çıkıp büyüttüğü Xu Sanguan artık şehirdeki ipek fabrikasında çalışan genç bir işçidir. Amcasını ziyaret ettiği bir gün, kan satmaya giden iki arkadaşının yardımıyla o da kanını satar. Eline geçen parayı sadece ailesi için harcaması gerektiğine inandığı için evlenmeye karar verir. Xu Yulan’la evlenir ve üç oğlu olur. Büyük oğlu Yile hakkındaki bir gerçeğin ortaya çıkmasıyla sarsılır. Kültür Devrimi, kıtlık yılları gibi zor ve toplumu altüst eden dönemlerde ne zaman başı sıkışsa bir kuyudan su çeker gibi damarlarından kan çektiren ve mücadeleden asla vazgeçmeyen Xu Sanguan’ın öyküsü, tüm bunların yanında yaşama dair birçok tuhaflığı da barındırır.

FRIP’İN AŞIRI ISRARCI PIRTLAKLARI – GEORGE SAUNDERS

George Saunders'tan Kara Mizah: Frip'in Aşırı Israrcı Pırtlakları

George Saunders’ın dayanışma, ahlak ve birlikte yaşama kültürü üzerine hiciv dolu öykü kitabı Frip’in Aşırı Israrcı Pırtlakları, Lane Smith’in yenilikçi çizimleriyle Delidolu Yayınları tarafından yayımlandı.

İlk romanı Arafta ile 2017 yılında Man Booker Ödülü’nü kazanan Amerikalı yazar George Saunders’ın kara mizah ürünü olan Frip’in Aşırı Israrcı Pırtlakları, Becerikli adlı bir kızın köydeki keçilere musallat olan pırtlaklarla (bir beyzbol topu büyüklüğünde, dikenli, turuncu canlılar!) mücadelesini konu edinen, sıra dışı bir öykü anlatıyor.

​Üç haneli, küçük bir sahil köyü olan Frip’te, ebeveynler, çocuklar, keçiler ve keçileri çok sevdikleri için sürekli onlara yapışıp ciyaklayan “aşırı ısrarcı” PIRTLAKLAR yaşıyor! Keçilerin strese girip sütlerinin kesilmesine neden olan bu pırtlaklar köyün en “Becerikli” çocuğunu canından bezdiriyor. Kibirli ve bencil köylülerin dayanışma göstermemesine üzülen ve pırtlaklarla tek başına mücadele etmekten yorulan Becerikli ise çözümü keçilerini satmakta buluyor. Dur durak bilmeyen pırtlaklar sırayla köydeki diğer keçilerin postlarına musallat oluyor ve Frip’te işler karışıyor…

What's your reaction?

tr_TRTurkish