Grindcore’un 35 Yıllık Serüveni: “Slave To The Grind”
Grindcore’un 35 yıllık serüvenini masaya yatıran bir belgesel “Slave To The Grind”
Doc’n Roll Film Festivali, İngiltere’de BFI tarafından Ulusal Piyangodan alınan fonları kullanarak izleyicilerin iştahını arttırmak ve geniş bir yelpazede bağımsız İngiliz ve uluslararası filmlerin keyfini çıkarmak için desteklenen ve bu sene beşincisi düzenlenen bir müzik belgeselleri festivali.
Her yıl olduğu gibi bu sene de birbirinden mühim filmlere ev sahipliği yapan festivalden bazı belgeselleri sayfalarımıza taşımaya çalışıyoruz. Dün paylaştığımız Sepultura belgeseli “Sepultura Endurance”in ardından bahsetmek istediğimiz filmlerden biri de özel bir sound, felsefe ve dinleyici kitlesine sahip Grindcore’u masaya yatıran, yönetmenliğini Doug Brown’ın yaptıiğı 2018 Kanada yapımı “Slave To The Grind”.
Buyurunuz,
80’lerde ABD’de Flint Michigan’da yaşıyorsanız, muhtemelen bir otomobil fabrikasında çalışıyordunuz. 80’li yıllarda İngiltere’de, Birmingham’da yaşadıysanız, muhtemelen endüstriyel bir ortamda çalışmışsınızdır.
O yıllarda bu şehirlerden birinde bir genç olsaydınız, ya kaderini kabul etmiş ya da kalıpları kırmıştınız. Geleneklere aykırı olarak, bu şehirlerdeki punk rock’çılar ve metal grupları, yeni bir ses yarattılar ve sonuçta yeni bir müzik türü ortaya çıkarttılar, bu da metalciler için çok serseri, punklar için çok ağırdı.
Grindcore, Birleşik Krallık Punk sahnesinin anarşist ve solcu tutumları ve ABD’de aynı anda yaratılan Death Metal’in hızı ve sarhoş saldırganlığıyla kaynaştı. Napalm Death, 1986’da “Scum”u yayımladığında, dünyaca ünlü BBC DJ, John Peel, “Grindcore” un hayal edilebilecek en hızlı ve en aşındırıcı sesli müzik olduğunu açıkladı ve haklıydı.
Müzisyenler hemen ayrıldı. Birçoğu Grindcore’un şaka yollu kısa şarkılardan oluşan bir antikapitalist ve katartik bir patlama olduğuna inanıyordu. Şarkı sözleri sıklıkla saldırgan bir şekilde pro-life, anti-homofobik ve ırkçılık karşıtıydı. Diğerleri ise konu müzik gruplarının ismine ve lirik içeriğe geldiğinde olabildiğince saldırgan olmayı umarak türü tersine çevirdi. Ana akımın gözüne sokarcasına.
“Slave To The Grind” Grindcore’un 35 yıllık yaşam sürecini kapsayan ilk belgesel. Film, türün zaman içinde nasıl inatla devam ettiğini ve değişimini tartışmak için sizi Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avustralya, Singapur, Finlandiya ve İsveç’e götürüyor.
Aşağıda Grindcore’un 35 yıllık serüvenini masaya yatıran “Slave To The Grind”ın fragmanını bulabilirsiniz.
Docnrollfestival.com