Dünyanın En Soğuk Yerleri

Dünyadaki en soğuk yerlerden bazıları son derece dayanıklı birçok insanın evi. Rusya, İskandinavya ve Kuzey Amerika’nın bazı yerleşim bölgelerinde sıcaklıklar düzenli olarak sıfır derecenin altına düşüyor.

Bu yerlerde yaşamak, kar motosikletiyle seyahat etmek, kaynaklara çok az erişime sahip olmak ve 24 saat karanlığa katlanmak anlamına gelebilir. Ancak soğuk hava bölgelerinin toplulukları zorluklara rağmen varlığını sürdürüyor; hatta yer seviyesinde en düşük sıcaklığın kaydedildiği Antarktika’nın Vostok İstasyonu’nda bile.

İklim dinamik olduğundan Dünya üzerindeki “en soğuk” yerleri tespit etmek zordur. En düşük sıcaklıkların bazılarının kaydedildiği yerler sürekli olarak soğuk olmayabilir ve bu sıralama konusunda bazı anlaşmazlıklar yaratabilir. Bununla birlikte, Weather.com, Oymyakon’a göre, Rusya’da ortalama eksi 50 santigrat derece kış sıcaklıkları var ve “Dünya üzerindeki en soğuk yerleşim bölgesi olarak kabul ediliyor.”

Vostok İstasyonu, Antarktika

Doğu Antarktika Platosu’nun tam ortasında yer alan Vostok İstasyonu yaz aylarında yaklaşık 25 ila 30 kişiye ev sahipliği yapıyor. Sadece bir düzine kadar cesur kişi kış aylarına dayanabiliyor. Vostok İstasyonu’nda kaydedil sıcaklık dayanılmaz gibi görünse de aslında daha da soğuyabilir. 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre buz tabakasındaki sıcaklıklar eksi 63 dereceye ulaşabiliyor. Çünkü çok kuru koşullar atmosferdeki su buharını sıkarak buz tabakasından açığa çıkan ısının uzaya kadar kaçmasına izin verir.

Verkhoyansk, Rusya

2010 nüfus sayımına göre Sibirya çöllerinin derinliklerindeki Verkhoyansk’ta 1.311 kişi yaşıyor. 1638 yılında bir kale olarak kurulan bu kasaba, sığır yetiştiriciliği, kalay ve altın madenciliği açısından bölgesel bir merkez haline geldi. Kuzey Kutbu’nun 2.500 mil güneyinde yer alan Verkhoyansk, 1860’lardan 20. yüzyılın başlarına kadar siyasi sürgünlere ev sahipliği için kullanılmıştı. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne göre Verkhoyansk’ın en soğuk ayı olan Ocak ayında ortalama sıcaklık eksi 44 derecedir. Ortalama aylık sıcaklıklar Ekim’den Nisan’a kadar donma noktasının altında kalır. Verkhoyansk’ın aşırı soğuk kışları kavurucu yazlarla dengeleniyor.

Oymyakon, Rusya

Kuzeydoğu Rusya’da, merkezden 690 kilometre uzakta bulunan Oymyakon, en soğuk iklim açısından Verkhoyansk’la başa baş durumda. Oymyakon şimdiye kadarki en düşük sıcaklık olan eksi -67 dereceyi 6 Şubat 1933’te kaydetti. İki kasaba, Kuzey Yarımküre’de yaşanılan bir yerdeki en düşük sıcaklık konusunda Guinness Dünya Rekoru için resmi olarak berabere kaldı. (Ancak Verkhoyansk hâlâ gerçek kazananın kendisi olduğunu iddia ediyor.) 2010 nüfus sayımı verilerine göre 462 kişi Oymyakon’u evi olarak görüyor. Adını bazı sakinlerin kış aylarında keyfini çıkardıkları yerel bir kaplıcadan alıyor. Oymyakon’un turizm kurulu soğuk havayı koz olarak kullanıyor. 2017 yılında turistlerin ilgisini çekmek için dijital bir termometre yerleştirdi ancak yalnızca bir yıl sonra termometre soğuktan bozuldu.

Yakutsk, Rusya

Yakutsk ortalama en düşük sıcaklıkların Ekim ayına kadar donma noktasının altına düştüğü ve Mayıs ayına kadar tyükselmediği bir Rus liman kenti. Ocak ayında ortalama en yüksek sıcaklık eksi 33’tür; Yakutsk’ta şimdiye kadar kaydedilen en düşük sıcaklık 5 Şubat 1891’de eksi 70 dereceydi. Yakutsk’ta 300.000’den fazla insanın yaşadığı tahmin ediliyor. Birçoğu bölgenin madencilik sektöründe geçimini sağlıyor ancak son derece soğuk olan şehir aynı zamanda çok sayıda tiyatroya, müzeye ve hatta bir hayvanat bahçesine de ev sahipliği yapıyor. 2008 yılında, yakınlardaki iki köyde birkaç borunun patlamasıyla bölge manşetlere çıktı ve bölge sakinleri ısınmak için derme çatma odun sobalarının etrafında bir araya toplanmak zorunda kaldı.

Snag, Kanada

Kanada’nın en soğuk şehri unvanı Yukon Bölgesi’ndeki bir köy olan Snag’a ait. 3 Şubat 1947’de Snag eksi 62,7 derecelik bir sıcaklık kaydetti; bu, Kuzey Amerika kıtasında şimdiye kadar kaydedilen en düşük sıcaklıktı. Kentin Ocak ayı ortalama sıcaklığı eksi 25, Temmuz ayı ortalaması ise 50 derecedir.

Utqiagvik, Alaska

2016’dan önce Barrow olarak bilinen Utqiaġvik, Kuzey Kutbu’nun 2300 mil güneyinde ve Kuzey Kutup Dairesi’nin 320 mil kuzeyinde bulunan ABD’nin en kuzeydeki şehridir. 4.467 nüfuslu şehir yer yer 400 metre derinliğe kadar ulaşan donmuş toprak üzerine kurulu. Güneş kasım ayının sonunda batıyor ve ocak ayının sonuna kadar yeniden ortaya çıkmıyor. Haziran ayına kadar ortalama sıcaklık donma noktasını geçmiyor ve o zaman bile serin kalıyor: Haziran ayı ortalama sıcaklığı sadece -36 derece. Utqiaġvik, Alaska’nın Kuzey Yamacı’nın ekonomik merkezi ve sakinlerinin çoğu enerji sektöründe çalışıyor. Şehre yalnızca uçak veya deniz yoluyla ulaşılabiliyor.

Hell, Norveç

Norveç’in Hell köyü ismindeki ateşle arktik altı sıcaklıkları arasındaki karşıtlıkla ünlü. En soğuk ay olan Ocak, en yüksek ortalama sıcaklık 27,5 derece, en düşük ortalama ise 19,4 derece civarında. Turistler yaklaşık 1.580 kişinin yaşadığı bu küçük köye yürüyor ve ünlü tren istasyonu tabelalarının önünde fotoğraf çekiyor. Hell kelimenin tam anlamıyla, Aralık ayından Mart ayına kadar yılın üçte birinde donuyor.

görsel: Oymyakon, Corbis / Getty Images

What's your reaction?

tr_TRTurkish