Çocukluğunu Çizgilerle Anlattı: “Annesiz Bir Yıl”

İllüstratör Dasha Tolstikova, olağanüstü otobiyografik grafik romanı Annesiz Bir Yıl’da tanıdık bir hikayeyi anlatıyor.

70’lerin 80’lerin Doğu Avrupa’sında, çocukları dedelerin ve ninelerin büyütmesi sık görülür bir durumdu. Genç anne babalar genellikle çalışmak ve okumak için başka ülkelere gitmek zorunda kalırdı.

Birkaç kuşağın aynı evde yaşadığı, insanların yeniyetmelik zamanlarında ve yirmili yaşlarda evlendiği bir kültür, bunun sonucunda doğan bebekler ve orta yaşın üzerindeki büyük ebeveynlerin yardım eliyle büyüyen çocuklar… Nesillerin düşünce ve yaşam biçimi şekillendiren, çoğu kez acı veren deneyimler…

Rusya Doğumlu Brooklyn’li illüstratör Dasha Tolstikova da,  otobiyografik grafik romanı Annesiz Bir Yıl’da, bu tanıdık hikayeyi anlatıyor. Yaşının, kültürünün ve tarihinin, küçük anı parçalarının koşullarından fazlasıyla etkilenmiş biri olarak…

Tolstikova, kitabında renkli tasarımlar kullanıyor. Tasarımlara, kırmızı ve lacivert dokunuşlarla, gri tonlamalar hâkim. Rusya bayrağını andıran renkler ve öykünün ruhuna yaraşır nitelikte çizimlerde; her şeyi tüketen hüzün, ayrılık ve kasvetin sonunda, kavuşmanın iyimserliği ve sevginin telafisi için ise pembeye ağırlık veriliyor.

Okuyucu Dasha’yla 12 yaşındayken tanışıyor. O sırada büyük ebeveynleri ve annesiyle birlikte Moskova’nın şehir merkezinde yaşıyorlar.

Sessiz ve rahat, orta sınıf bir yaşamları vardı. Ta ki o beklenmedik güne kadar… O gün, annesi ve büyükannesinin mutfakta yaptığı konuşmaya kulak misafiri olur.

Annesinin Amerika’da yüksek lisans programına kabul edilmiş ve bu fırsatı değerlendirmeye karar vermiştir. Bu, bir yıl boyunca Dasha’yı büyükanne ve büyükbabasına bırakması anlamına gelmektedir.

Dasha, hayatının bu bir yılını, istikrarsızlıkların, anlaşılmaz değişimlerin yaşandığı bir dünyada duygularını koruyabilmek için yalnızlık, ayrılık, paylaşma, ilk aşk ve tutkular gibi evrensel temalara tutunarak geçirir ve annesinin yokluğunun yarattığı boşluğu kendi kişisel hikâyesini yaratarak doldurur.

Hikâyenin sonunda ise Dasha’ya Amerika’da annesine katılmak için dilediği fırsat verilir. Ama özlemi çekilen bu birleşmenin bile, daha önce yaşanan çatışmaların sonucu olduğu gerçeği değişmemektedir. Yaşamdaki tüm önemli seçimlerde olduğu gibi…

Annesiz Bir Yıl, mutluluğa giden yolda yapılan fedakârlıkları ortaya çıkaran zarif bir hatırlatma…

What's your reaction?

tr_TRTurkish