Bebek Ölümlerini Engelleyebilecek Basit Değişiklik
Her yıl 3 milyondan fazla yeni doğmuş bebek ölüyor ve onların %99’u gelişmekte olan ülkelerde dünyaya geliyor.
Bu inanılmaz bir rakam ve dünyada sağlığı daha adil hale getirmek için yapılması gereken çok şey var. Ancak ölüm rakamları basit bir değişiklikle azaltılabilir.
Uzmanlar, kadınların çocuklarını doğurma aralıklarının en az iki yıla çıkarılabilmesi halinde, beş yaş altı çocuk ölümlerinin %13 oranında azaltılabileceğini tahmin ediyorlar. (Ölümler her yıl 3 milyon yeni doğan ve 2 milyon küçük yaşta çocuğu içeriyor)
Amerika Birleşik Devletleri Kalkınma Ajansı’nın bir analizine göre bu her yıl 893 bin çocuk hayatta tutulabilir demek oluyor. Ve kadınların doğrum aralığı en az üç yıla yükseldiğinde bu rakam daha da düşebilir, 5 yaş öncesi 1.836.000 çocuğun ölümünün engellenmesi anlamına gelir.
Kadınların sık aralıklarla çocuk sahibi olduğunda, bebekler beslenme bozukluklarına, düşük ağırlığa sahip olacağından ve bir ihtimal de istenmeyen bebek olacağından risk çok daha büyüktür.
Fakat kadınların doğum kontrol yöntemlerine erişimi olmadığı yerlerde bu aralıkları yükseltmek kolay değildir.
Gelişmekte olan ülkelerde, 222 milyon kadın doğum kontrolü için modern ve güvenilir yöntemlere ulaşamıyor. (Türkiye’de her yıl yaklaşık 550.000 istenmeyen gebelik gerçekleşiyor ve bunların 285.000’i kürtajla sonuçlanıyor, 2011)
Guttmacher Enstitüsü gelişmekte olan ülkelerde her yıl, 80 milyon istenmeyen gebelik meydana geldiğini ve bunun sonucunun 30 milyon plansız doğum ve 10 milyon düşük olduğu tahmininde bulunuyor.
Doğumlardaki zaman aralığının artması anne ölümlerine de engel olabilir. UNICEF verilerine göre yer yıl 529 bin kadın doğum esansında ölüyor. Eğer ihtiyacı olan her kadın gebelikten korunma yöntemlerine erişebilirse, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu her yıl 79 bin kadının gebeliğe bağlı ölümünün önlenebileceğini tahmin ediyor.
Kar amacı gütmeyen birçok kuruluş dünya genelinde doğum kontrol yöntemlerine erişim için çalışıyor ve bazı hükümetlerden de destek alıyor.
Bu yıl, Başbakan Narendra Modi önderliğindeki Hindistan hükümeti, kadınlar ücretsiz olarak enjekte edilebilir kontraseptifler dağıtacak. Bu hamle, Hintli kadınların çocuk sahibi olma konusunda kontrolü daha fazla ele geçirmesini sağlayabilir.