Amerika’nın Hüzünlü Yazarı Yates’den Yalnızlığa On Bir Balad “Yalnızlığın On Bir Hali”

Richard Yates’in en ünlü öykü kitabı nihayet Türkçede! Yates savaş sonrasında, Amerikan Rüyası’nın o altın yıllarında New Yorklu sıradan insanların hayal kırıklıklarını anlatıyor: Ofis çalışanları, ikinci sınıf dergilerde didinen yazar namzetleri, savaş gazileri, ölümsüzlük arayan taksi şoförleri, kronik tüberküloz hastaları ve hayatlarındaki tatminsiz kadınlar, öğretmenlerinden utanan öğrenciler.

İletişimsizlik ve yanılsama içindeki ilişkilerinde kapana kısılmış bu insanlar hayatlarının asla istedikleri gibi olmayacağının idrakiyle mutsuzlar. Zaaflar ve korkaklık yüzünden küçülen yaşamlar her öyküde karşımıza çıkıyor. Savaş sonrası Amerika’sının ışıltılı vaatlerinin kazananı olmayı bekleyen bu insanlar, gerçekleşmeyen arzularıyla birlikte donakalmış bir hüznün içinde hapisler. Richard Yates o benzersiz gözlem gücüyle hüznün, mutsuzluğun ve yalnızlığın yalın gerçekliğinde yatan hakikati yakalayıp çıkarmayı başarıyor.

“Yates, Dublinliler’in New York versiyonunu yaratmış adeta.” The New York Times

 “Yates, Fitzgerald ve Hemingway’le birlikte 20. Yüzyılın tartışmasız en büyük üç Amerikan yazarından biridir.” –  David Hare

 “Bir Amerikalı tarafından yazılmış en iyi öykü kitabı.” – Kurt Vonnegut

Richard Yates 1926 yılında New York’ta doğdu. Henüz okuldayken gazeteciliğe başladı. İkinci Dünya Savaşı’nda orduya katılarak Fransa ve Almanya’da görev yaptı. 1946’da New York’a geri döndü. Bu dönemde gazetecilik, hayalet yazarlık ve halkla ilişkiler yazarlığı yaptı. İlk romanı Bağımsızlık Yolu ( çev. Esra Birkan, YKY, 2017) 1961’de, Yalnızlığın On Bir Hali ise 1962’de yayımlandı. Bağımsızlık Yolu o yıl Ulusal Kitap Ödülleri’nde finalist oldu. Başta Columbia ve Boston olmak üzere çeşitli üniversitelerde yazarlık dersleri verdi. Ayrıca The Easter Parade, A Good School, Disturbing the Peace adlı üç romanı ve Liars in Love adlı bir öykü kitabı bulunan Yates, yaşadığı dönemde eleştirmenlerce sürekli övülmesine karşın kitaplarından hiçbiri çok satanlar listelerine girmedi. Kitaplarına ilgi 1980’lerde tekrar canlanmaya başladı; asıl ilgiyi ise 2000’li yıllarda görmeye başladı. Richard Yates 1992’de Alabama’nın Birmingham kentinde amfizemle bağlantılı komplikasyonlar sebebiyle yaşama veda etti.

 

What's your reaction?

tr_TRTurkish