Tradicionales de los 50: Küba Müziğinin Altın Çağına Can Verenler
Ricardo Alberto Pérez
Havana’da geçirilen bir gecenin genellikle yurttaşlarına ve ziyaretçilerine yaşattığı birçok sürpriz ve doyum arasında Tradicionales de los 50’nin (50lerin müziğini çalan bir grup) ayrıcalıklı bir yeri vardır. Gösterileri her gece Sociedad Rosalia de Castro’da 21.30’da başlar ve iki saat sürer.
Merkezinin, eski Havana kenar mahallerindeki the Capitolio Nacional ve the Saratoga Oteli’nin sadece iki blok ötesinde, Monte ve Dragones’ın arasındaki Egido 504 ‘te bulunduğu the Rosalía de Castro Topluluğu, 2012’nin sonlarından itibaren Küba müziğinin bize bıraktığı mirasın önemli bir parçası olan projeye ev sahipliği yapmaktadır.
Eğer Kübalılar olarak bizim nasıl hissettiğimiz; tutkularımızı ve sevinçlerimizi nasıl ifade ettiğimiz konusunda zihninizde daha açık ve daha doğru bir resim oluşturmak isterseniz, eğlendirmenin yanı sıra bu gösterinin bizim doğamızı ve misafirperverliğimizi daha yalın bir şekilde size aktardığına kanaat getirdim. Proje, sonrasında gelişen ve daha da evrensel hale gelen müziğimizin altın çağıyla ilgilidir.
Proje başladığından itibaren geçen 15 yıl içinde, pratagonistlerin gururları ve duyguları hakkından konuştukları güzel bir hikâye dillerde dolanmaya başladı. Bugün birçokları tarafından Havana’da ortaya konan Küba popüler müziğinin bilinen en iyi ürünlerinin, bu güzel ve dayanılmaz fikre anlam katan tüm sanatçıları bir araya getiren José Roberto Rodríguez Alpízar’ın rehberliğiyle ve coşkusuyla 2001 de üretildiği düşünülür.
Gösteri ilk olarak Hotel Nacional ve Capri Hotel’in Rojo Salonu’unda sergilenmesine rağmen, eski Havana müziği turuna giriş 2001 de Mercaderes ve Teniente Rey caddesinin köşesinde bulunan Amigosu del Beny Café-Tavern’ de yapıldı. Ilk performanslarında sanatçılar Barbarito Torres ve onun grubu tarafından bir araya getirildi. Şunun altını çizmeliyiz ki Tradicionales de los 50, Buena Vista Social Club’dan gelen müzisyenlere ve yarı Afrikalı yarı Kübalı bütün yıldızlara ev sahipliği yapmıştır.
Grup 2008’lerde Avenida del Puerto yakınlarındaki Rum Müzesi’nde performanslarını sergilemeye başladı. Bulunduğu kurumun ve çevresinin turizm açısından gelişmesine yardım ederek yıllarca burada kalmaya da devam etmiştir. Ayrıca grup şu anki yerlerine gelmeden önce Vieja Plaza’sının köşesinde bulunan Santo Angel Restoran’ında müziklerini yapmaya devam ettiler.
Tradicionales de los 50 grubunun Barbarito Torres’tan sonraki bantları Charanga Rubalcaba, Septeto Matamoros, Grupo de Pío Leyva, Caña Santa, Conjunto de Roberto Faz ve şu anki Gloria Matancera gruplarını da içermektedir.19272de yapılan ikinci bandı bizim müziğimizin gerçek bir yadigârı olarak Küba’daki en eski popular müziklerden biri olmuştur.
Omara Portuondo, the Buena Vista Social Club Diva; Guajiro Mirabal; the Buena Vista “Fab Four”; Yanko Díaz; Osdalgia, Rolo Martínez; Emilio Morales; Julio Alberto Fernández; Sierra Maestra; El Muso and Ela Calvo, gibi çok azının ismini sayabildiğim birçok önemli sarkıcı ve müzisyen de Tradicionales ile birlikte çalmıştır.
Küba eğlencelerinin özel bir ismi olan Juana Bacallao’ ya da değinmek istiyorum ve Tradicionales de los 50 her gecesinde ve her şovunda onun varlığını hissetmenin bir ayrıcalık olduğunu belirtmiştir ve Juana’nın coşku, eğlence ve insana direk geçen bir ışıltı yaydığını söyler.
The Tradicionales gösterisi Küba’nın tam bir yansımasıdır. Rosalía de Castro kulubü ziyaretçileri Mundito González’in söylediği “Dos Gardenias,” Raquel Hernandez tarafından söylenen; “El Carnaval” ve “Kimbara,” gelmiş geçmiş en güçlü seslere sahip olan Pablo Santamaría ve Migdalia Echevarría’nın seslendirdiği “Silencio,” ;Juan Almeida’nın Muso tarafından seslendirilen şarkısı “Dame un traguito”; Arango’nun “El Cuarto de Tula’sı” ; ve Küba’nın en muhteşem bolerosunun hayatının dönüm noktası olan şarkılarından biri “Lola,” gibi efsanevi şarkılar duyma şansına erişebilirler. Bu şarkı söyleme ritüeli Küba ritmine gerçekten kendini kaptıran dansçı çift Tradicionales del sont tarafından tamamlanır.
Gösteri Compay Segundo’nun ünlü şarkısı “Chan-Chan”den Joseíto Fernández’in “Guantanamera,”sına kadar uzanır ve “Melao de caña,” “El Feo” and “La Mujer de Antonio”nun etrafında şöyle bir dolanır. Vurmalı çalgıları, şarkıları ve dansı bir araya getirip kombinleyen bir Guaguanco, bu gösterinin en önemli parçası ve ziyaretçilerin sonsuza dek unutmayacağı tek şeydir. Gösterideki her bir performans ayrı ayrı Küba müziğinin altın çağından bir sergidir. En ünlü sanatçıların performanslarıyla sunulan muhteşem Küba müziğiyle dolu dolu iki saat geçirmenin yanı sıra, bütün bu enerji dolu anlar ve zihinlerdeki hatıralar, ziyaretçilerin bu adadan evlerine ellerinde muhteşem bir hediyeyle döndüğü anlamına gelir.
lahabana.com