Yeni Deniz Mecmuası’nın 13. Sayısı Tüm Kitapçılarda
Yayın Yönetmenliğini Enis Batur’un yaptığı, yayın kurulunda Cem Gürdeniz, Emin Nedret İşli, Murat Koraltürk, Ahmet Kuyaş, Mehmet Ali Güller, Tansel Timur’un yer aldığı Yeni Deniz Mecmuası’nın 13. sayısı tüm kitapçılarda!
Üç ayda bir yayımlanan Yeni Deniz Mecmuası, deniz kültürünü
her boyutuyla ve derinlemesine ele alıyor.
Denizin ve denizcilerin gerçeklerini siyasetten sanata ve edebiyata, ekonomiden tarihe, ulusal güvenlik stratejilerinden coğrafyaya açılan yelpazede yansıtmayı amaçlayan dergi “Rüzgâr esmeden deniz kıpırdamaz” sloganıyla yola çıkmıştı.
Yeni Deniz Mecmuası’nın 130 sayfa hacmindeki 13. sayısı, Rüştü Onur’un Deniz’e Serenad ve Charles Baudelaire’in İnsan ve Deniz şiiriyle açılıyor.
İstanbul’un fethi sırasında Osmanlı gemilerinin Haliç’e nasıl indirildiği hala tartışılmaya devam ediyor. Yeni Deniz Mecmuası da bu tarihsel olayı kapak konusu olarak işliyor. Değerli yazar Yücel Köyağasıoğlu, Osmanlı gemilerinin karadan Haliç’e indirilmesi olayını bilimsel bir bakış açısıyla ele alıp birçok “şehir efsanesini” çürütüyor.
Yeni Deniz Mecmuası’nın 13. sayısı için derginin yayın kurulu üyesi Emin Nedret İşli, donanmanın halka bütünleşmesini sağlayan Muavenet-i Milliye Cemiyeti’ni konu alan bir yazı ve albüm hazırladı. Bu yazı ve albümde çok çarpıcı bilgiler ve fotoğraflarla karşılaşacaksınız.
Yeni Deniz Mecmuası’nın 13. Sayısında ayrıca, Ali Bozoğlu’nun kaleme aldığı yazı ile “1. Dünya Savaşı’nda yaşanan Sarıkamış faciasıyla, Rusya’nın Kardeniz’de batırdığı Osmanlı gemileri arasında nasıl bir bağlantı var?” sorusunun cevabını bulurken Mersin’in Dana Adası’nda ortaya çıkarılan dünyanın en eski tersanelerinden birinin hikâyesini bu tersanenin ortaya çıkmasını sağlayan kazı ekibinin başındaki isim Doç. Dr. Hakan Öniz’den dinleyeceksiniz.
Sayfalarını çevirdikçe püfür püfür esen bir deniz kültürü rüzgârıyla karşılaşacağınız dergide yer alan diğer konu başlıkları ve yazarlar şöyle:
Denizci İstanbul – CEM GÜRDENİZ
Güney Çin Denizi Davasının Ege Sorununa Olası Etkileri – PROF. DR . HÜSEYİN PAZARCI
MİLGEM Projesi Nasıl Doğdu- MUSTAFA ÖZBEY
Çanakkale Savaşı Mimarının Kaleminden Efsane Savaş- ERGUN TÜRKCAN
Denizci Gözüyle “Odyssey Destanı”- DERYA ŞERİF YARKIN
V. Karl (Şarlken), Malta ve Akdeniz’in Müdafaası- MICHEL FONTENAY
Divan Şiirinde Denizci Bir Şair: Yetîmî – DEHANİ EVREN
Hor Görmeyin Has Kefali- ARTUN ÜNSAL
Yalpametre – ALİ İBRAHİM KONTAYTEKİN
Kılıç Paraketası ve Avcılığı (IV)- EVREN ERTÜR