5R- Doğu Avrupa’nın 5 Mimari Harikası

Gotikten brutale ya da baroka kadar çeşitli üsluplardan esinlenen Doğu Avrupa mimarisinin sunabileceği çok şey var. Çoğunlukla üslup ve akımların bir karışımı olan yapılar, her milletin tarih ve zihniyetine de eşsiz bir bakış açısı sağlar. Her yapının tarihte bir hikâyesi ve yeri olsa da, bazıları bugünkü ulusal kimliğin bir parçası haline geldi ve hafızalarda yer etti.

Peterhof Sarayı, Saint Petersburg, Rusya

fotoğraf: : www.wikipedia.org (CC BY 2.0)

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Peterhof Sarayı ve bahçeleri, Saint Petersburg’un mimari markalarından ve önemli tarihi alanlarından biridir. Mimari ve tarihe meraklı bir gezgin için kaçırılmaması gereken yerler arasındadır. Yapıya Rus Versailles’ı da denir ve İmparator Büyük Peter’in kraliyet ikametgâhı olarak yapılmıştır. Château Versailles’a yaptığı ziyaretten esinlenen Peter, Saray’ın tasarımına önemli bir katkıda bulundu. Onun dışında ünlü mimarlar Leblondt, Barunstein, Micchetti ve Rastrelli de Peterhof’un son görünümüne katkıda bulundular. Yapı, 1755 yılında tamamlandı.

Slovak Radyo Binası, Bratislava, Slovakya

fotoğraf: : www.wikipedia.org (CC BY 2.0)

Dünyadaki en çirkin 30 binadan biri olarak kabul edilen Slovak Radyo binası, Bratislava’daki en ürkütücü mimarlık örneklerinden biri olmaya özelliğini koruyor. Tersine çevrilmiş bir piramit şeklindeki 80 metrelik bina, 1967’de Slovak mimarlar Svetko, Ďurkovič ve Kissling tarafından tasarlandı. Radyo binasında neredeyse 600 koltuk kapasiteli büyük bir kayıt stüdyosu ve konser salonları bulunuyor. Alışılmadık şekli ve tasarımıyla uluslararası alanda yere vurulsa da, “Slovensky Rozhlas”,  Yüzyılın Slovak Yapısı ve Slovakya Ulusal Kültür Anıtı unvanını kazanan, efsanevi bir mimarisi haline yapı haline geldi.

Mostar Köprüsü (Eski Köprü), Mostar, Bosna Hersek

fotoğraf:  www.herzegovina.travel.com

Mostar Köprüsü (Boşnakça: Stari Most), Bosna-Hersek’in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993’te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004’te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005’te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

Blok 21, Belgrad, Sırbistan

fotoğraf: Bing Maps

Ayırt edici brutalist görüntüsüyle tanınan Blok 21, yeni Belgrad mahallesinin efsanevi bir parçasıdır. Altı kule, iki blok ve bir büyük labirentten oluşan yapı, sosyalist mimarinin okul örneklerinden biridir. 789 daireli 972 metre uzunluğundaki bina eski Yugoslavya’nın en uzun yapısıdır ve labirent net bir şekilde görülür. Yerli halk tarafından sık sık “Çin Seddi” olarak adlandırılan bölge, 1960’lı yıllarda mimarlar Lenarcic, Mitic, Petrovic ve Canak tarafından tasarlandı. O zamanlar büyük bir yapısal başarı olarak görülen binanın asıl amacı aktif ve emekli askeri personelin ikamet ettirmekti.

Aziz Vasil Katedrali, Moskova, Rusya

fotoğraf: opsa / Pixabay

Aziz Vasil Katedrali, Moskova, Kızıl Meydan’da soğana benzeyen, rengârenk, kubbemsi çatılarıyla ünlü bir katedraldir. Yaygın bir hata olarak Kremlin Sarayı ile karıştırılır. 1555 – 1561 yılları arasında Rus Devleti’nin Kazan ve Astrahan hanlıklarına karşı kazandığı zaferleri kutlamak amacıyla Korkunç İvan tarafından yaptırılmıştır. Değişik şekilde tasarlanmış olan sekiz kubbe, sekiz ayrı zaferi simgelemektedir. Önceleri som altın olan kubbeler 1670’den sonra değişik renklerde boyanmıştır. En uzun kulesi yaklaşık 65 metre yüksekliktedir. Yöre halkı arasında yapının bir İtalyan mimarın tasarımı olduğu, daha sonra yapıyı tekrar etmemesi için mimarın kör edildiği rivayeti dolaşır. Kilise, bugün müze olarak kullanılmaktadır. Aziz Vasil Katedrali’nin yıldönümü için bina tamamen yenilendi. On yıldır devam eden restorasyon çalışmaları için devlet ve vakıflar 14 milyon dolar mali destek verdi. Korkunç İvan tarafından 1555 yılında kurulması için talimat verilen Katedral 1561’de de ibadete açıldı.

kaynak: 1, 2

 

What's your reaction?

tr_TRTurkish