1930’larda New York’ta İcat Edilen Dünyanın İlk Video Oyunu: Nimatron

1939-1940 New York Dünya Fuarı’nda 40 milyon ziyaretçi ‘Yarının Dünyası’na adım attı. Geleceğin eğlence anlayışını işaret etme konusunda öne çıkan icatlardan biri dünyanın ilk video oyunu Nimatron’du.

Avrupa’da savaş yaklaşırken fuarın adı ‘Barış ve Özgürlük İçin’ olarak değiştirildi. Ziyaretçilere Amerika’nın Kurucu Babalarının neyi reddettiğini hatırlatmak amacıyla gösteri, George Washington’un göreve başlamasının 150. yıldönümüne denk geldi. Başkan Franklin D. Roosevelt, ABD’deki yaşam tarzını daha da övmek için Fuar’da televizyondan yayınlanan bir konuşma yaptı ve bunu yaparak televizyona çıkan ilk başkan oldu.

Teknoloji Amerika’nın geleceğinin ön saflarında yer alıyordu. Renkli fotoğrafçılık, klima, naylon, formica, floresan aydınlatma ve bulaşık makinesi gösterileri yapıldı. Westinghouse pavyonunda konuşabilen, sigara içebilen, balonları şişirebilen ve dünyanın ilk video oyununu oynayabilen iki metrelik Art Deco robotu Elektro vardı. Şirketin fizikçisi Edward Condon (2 Mart 1902 – 26 Mart 1974) tarafından tasarlanan Nimatron, Nim adı verilen eski bir sayı oyununa dayanıyordu.

Nim’i oynamak için oyunun iki oyuncusu madeni para ya da jeton sahibi olmalıydı. Her oyuncu, tek bir desteden belirli sayıda jeton çıkararak sırayla oynuyordu. Amaç son parayı almak veya son hamle yapan oyuncu olmaktan kaçınmaktı. Condon ve Westinghouse’un elektronik oyunu insanın mekanik rakibi olacaktı.

Bir ton ağırlığındaki Nimatron iki metre yüksekliğindeydi ve tepesi metalle kaplıydı. Madeni paralar ışık sıralarıyla temsil ediliyordu. İki mil bakır telle bağlanmış 116 elektrik rölesi vardı. Westinghouse insanları makineyi kullanmaya davet etti. Kazananlar bir ‘Nim Champ’ jetonu kazandı. Kazananların sayısı çok azdı. Science dergisi şunları yazdı: “Fuardaki oyuncular makinenin şeytani hızı ve kendinden emin oluşundan bıktı.”

flashbak

What's your reaction?

tr_TRTurkish