Zeytinyağı Adında Bir İlaç

Her geçen gün gazete ve televizyonlarda birçok gıda ürününün çeşitli hastalıklara iyi geldiği haberlerini görürüz. Bir o kadar da piyasadaki bazı gıda ürünlerinin aslında saf olmadığı, hormonlu, katkılı, atık ürün karışımlı vs. olduğu haberleri bunları takip eder. Tüketici olarak kafanız karışır ve kendinize ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen doğal ürünleri ararsınız. Tabi üretim ve özellik konusunda detaylara hakim değilseniz organik ve doğal ürün diye satılan gıda ürünlerini tüketirken aslında yanlış yaptığının farkına varmayabilirsiniz. Mesela televizyon programlarında sağlıkçıların “zeytinyağı sağlığa şöyle böyle faydalıdır” demesi üzerine gider en yakın marketten bolca zeytinyağı alıp seri şekilde tüketime geçebilirsiniz. Peki ama o aldığınız ile uzmanın söylediği yağ aynı mıdır? Bu tip bilgilendirmelerde detaylar tüketiciye çok sunulmadığı için düz olarak üründen bahsedilir. Yoğurt faydalıdır ama raf ömrü uzasın diye fabrikasyon işlemden geçmiş yoğurdun hiçbir faydası yoktur. Keza zeytinyağı tüketirken sağlığınıza faydalı olmasının istiyorsanız mutlaka natürel sızma zeytinyağı olmasına dikkat etmelisiniz.

Neden natürel sızma zeytinyağı? Zeytinyağları hasat işleminden sıkıma, saklanmasından tüketim aşamalarına kadar çeşitli hassasiyetler altında bir yolculuk içerisindedir. Bu yolculukta en ufak bir kaza onun natürel sızma olma özelliğini kaybetmesine neden olabilir. Böylece de içerisindeki anti-oksidan bileşenler yok olur ve vücudumuz için gerekli olan hücre güçlendirici, savaşçı etkenlerin bize ulaşması mümkün olmaz. Peki bu anti-oksidanlar vücudumuza ulaştığında ne gibi faydası dokunur “natürel sızma zeytinyağı”nın?

Sızma zeytinyağı göğüs, prostat, kolon kanseri vs. gibi hastalıklara karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Zeytinyağı kullanan kadınlarda göğüs kanseri riskinin azaldığı gözlenmiştir. Tüketici damak tadı zeytinyağını acı ya da yakıcı olarak duyumsarsa bunu negatif bir özellik gibi algılar. Halbuki acılık meyvenin (ki zeytinyağı bir meyvedir) taze olduğuna ve daha çok antioksidan içerdiğine delalettir.

İçerdiği Oleuropein maddesi kanserli hücrelerin etrafını geri dönüşümsüz olarak sararak çoğalmalarını, yayılmalarını ve başka bölgelere sıçramalarını engellemekte. Ayrıca enfarktüs riskini de azaltıcı olduğu gibi kan şekerini ayarlayıcıdır. Kas ağrılarını giderici, kemik erimesini önleyici özelliğe sahiptir. Sedef hastalığında etkin bir iyileştiricidir. Yine yapısındaki Skualen maddesi ile cildin yenilenmesi ve sağlıklı görünmesini sağlar. Sızma zeytinyağı, rafine edilmiş zeytinyağına göre %25 daha fazla Skualen içerir.

Damak tadı önemli ama “bu boğazı yakıyor” diyerek tüketimi reddedilen sızma zeytinyağı ağrı kesici ilaçlardaki etkin maddeleri doğal olarak bünyesinde barındırmakta ve ağrıya karşı vücudu etkili kılmaktadır. O yüzden damak tadının yakıcı özellikteki sızma zeytinyağlarına yönelmesinde fayda var. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir, iyi kolesterolü yükseltir, kötü kolesterolü düşürür. Kanseri önlemesi kadar önemli bir başka özelliği de hafızayı güçlendirerek Alzheimer riskini %40 oranında düşürmesidir.

Tüm bu bilgiler kadar gerçek sızma zeytinyağının tüketim aşamasında da size düşen görevler bulunmakta. Zeytinyağının nem, ısı ve sudan korunması sızma özelliğinin kaybolmaması adına önemlidir. 123 yıl yaşamış olan “dünyanın en yaşlı kişisi” Jeanne Louise Calment yediği her şeye zeytinyağı döker, kalanını üstüne başına sürermiş. Aynı şekilde zeytinyağı baş köşeli Akdeniz tarzı gıda tüketimi gösteren bölgelerin insanları da uzun ömürlü olmaları ile nam salmışlardır ki bunların başında Giritliler gelir. O yüzden natürel sızmadan şaşmayın.

What's your reaction?

tr_TRTurkish