Zeytin Ağaçları Kültürel Miras Listesine Girebilecek mi?
İspanya, son olarak İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası kapsamında, Akdeniz diyeti olarak bilenen uygulamayla UNESCO tarafından listelenen yedi ülke arasında yer almıştır.
Endülüs’e yolu düşen her gezgin ve daha spesifik olarak Jaén bölgesine gelenler size milyonlarca nokta gibi görünen zeytin ağaçlarının yarattığı muhteşem manzaradan size bahsedebilir. Onların sonsuz gibi görünen varlığı “Mar de Olivos” yani “Zeytin Denizi” olarak adlandırılmıştır. Bir yıldan bu yana, Jaén’in eyalet hükumeti Endülüs’ün bu eşsiz arazisinin Dünya Mirası olarak tanınması konusuna liderlik ediyor.
Nisan ayında Baeza’daki Uluslararası Endülüs Üniversitesi (Unia)’nde bir seminer gerçekleştirildi. Etkinlik, zeytin bahçelerinin çevresel, antropolojik, ekonomik ve fiziksel değerlerini ve UNESCO’ya nasıl bir fikir sunulacağını tartışmak üzere uzmanları bir araya getirdi. Üniversite söyleşmek ve zeytin ağaçlarının kültürel değeri hakkında toplumu hazırlamak için bir yaz kursu gerçekleştirdi.
Jaén hükumeti, Endülüs Bölgesel Yönetimi, Jaén Üniversitesi, kooperatifler, Endülüs Organik Tarım Birliği, Kırsal Kalkınma Grupları Derneği, Guillén Fonu ve İspanyol Zeytin Belediyeleri Derneği temsilcilerinden oluşan bir teknik komisyon kuruldu.
Komisyon, Dünya Mirası olarak listeye girmenin kolay bir iş olmayacağını kabul ediyor. Ancak, Zeytin Denizi’nin çevresel, geleneksel, kültürel ve ekonomik değer olarak büyük önemine işaret ediyor. Özerk toplulukta tahminen 180 milyon zeytin ağacı bulunuyor. Endülüs’ün zeytin yetiştiren yedi bölgesi olmasına rağmen, Jaén, %22lik oranla dünyayı besleyen en büyük üreticidir.
Komisyon ayrıca, birincil ekonomik faaliyet olarak mahsul bağlı olan 300den fazla belediyeye, 170 bin çiftlik ve ağaçlarla kaplı 370,658,072 dönüm kırsal alanla Endülüs’ten fazlasına sahip olduğunu iddia ediyor.
Teknik komisyon 2017 yılında Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığına projeyi sunmayı amaçlamaktadır. Bakanlık, projenin UNESCO’ya sunmak için yeterli olup olmadığına karar verecek.
Eğer seçilirse, 2019’da son kararı vermek UNESCO’nun işi olacak.