YouTube, yapay zeka araçları için müzik lisanslama Konusunda Sony, Universal ve Warner ile görüşüyor

Aralarında Billie Eilish, Pearl Jam, Katy Perry, Stevie Wonder ve Smokey Robinson’un da bulunduğu 200’den fazla müzik sanatçısı ve grup, Nisan ayında yapay zeka geliştiricilerinden “insan haklarını ihlal etmek ve insan sanatçıların değerini düşürmek için yapay zeka (AI) kullanımını durdurmalarını” isteyen bir mektuba imza attı.”

Geçtiğimiz hafta, üç küresel müzik devinin (Sony Music Group, Universal Music Group ve Warner Music Group) sahibi olduğu kayıt şirketlerinin, AI müzik geliştiricileri Suno ve Udio’ya dava açması sonrası müzik endüstrisi ile Yapay Zeka teknolojisi arasındaki garip ilişkide ufuk açıcı bir ana tanık olduk. Dava konusu, Yapay Zeka modellerini eğitmek için telif hakkıyla korunan müziği izinsiz kullandıkları iddiasıydı.

Bu, müzik endüstrisinin telif haklarıyla korunan insan yeteneğini insan yetenekleri üzerinde izinsiz olarak eğitilmiş yapay zeka araçlarıyla etkili bir şekilde değiştirmeye çalışan şirketlere karşı hakları için dişini tırnağına takarak mücadele etme niyetinde olduğunun açık bir işaretiydi.

Suno ve Udio bir yana birçok yapay zeka geliştiricisi bu mesajı anlamaya başlıyor. 2022 sonlarında piyasaya sürülen, bugün her yerde görülen yapay zeka çılgınlığını tetikleyen ChatGPT’nin Microsoft destekli geliştiricisi OpenAI, içeriklerini yapay zeka eğitimi amacıyla lisanslamak için CNN, Fox News ve Time gibi haber kuruluşlarıyla görüşmelerde bulunuyor.

Muhtemelen tesadüfi olmayan bu konuşmalar New York Times’ın OpenAI’ın makalelerini ChartGPT’nin arkasındaki büyük dil modellerini eğitmek için kullandığı iddiasıyla dava etmesinden sonra ortaya çıktı.

Nisan ayında Financial Times, ChatGPT’nin kullanıcıların sorularına verdiği yanıtlarda gazetenin içeriğini kullanınca FT’den ne şekilde alıntı yapacağını belirten bir anlaşmayla içeriğinin OpenAI modellerini eğitmek için kullanılmasına izin verdi.

Financial Times, Google’ın YouTube’unun popüler sanatçıların müziklerini kopyalayacak yapay zeka araçlarını eğitmek amacıyla müziklerine lisans vermek için üç müzik devi (Sony, Universal ve Warner) ile görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.

FT “konuya aşina üç kişiden” alıntı yaparak YouTube’un, sanatçıların izniyle belirli sanatçıların müziğinin haklarını kazanmak için toplu ödemelerde peşin para teklif etmek istediğini bildirdi.

Buradaki fikir daha fazla sanatçıyı, çalışmalarının yapay zeka müzik araçları oluşturmak için kullanılmasına izin vermeye teşvik etmek. Konuya aşina iki kişi FT’ye YouTube’un “düzinelerce” sanatçının katılmasını istediğini söyledi.

Sanatçıların bu fikre ne kadar açık olduğu bilinmiyor ve kayıt ve yayın şirketlerinin sanatçıların haklarını izinleri olmadan satması fikri kolay kabul edilebilir gibi görünüyor, ancak bilinen şey şu ki, büyük şirketlerden ikisi – Universal ve Warner – geçen yıl bu fikre katıldı. Sanatçıların katılımıyla yapay zeka araçlarını ortaklaşa geliştirmek için YouTube ile ortaklıklar kurdu.

(Sony bu girişimin bir parçası olmadı. Şirket geçen ay yaklaşık 700 yapay zeka geliştiricisine Sony’nin varsayılan olarak içeriğinin yapay zeka eğitiminde kullanılmasını “devre dışı bıraktığını” bildiren mektuplar göndererek kalabalığın arasından sıyrıldı. )

FT’nin raporuna göre, YouTube’un yapay zeka araçları konusunda sanatçılarla çalışmaya yönelik ilk girişimleri beklentilerin altında kaldı: Yalnızca 10 sanatçı yapay zeka tarafından oluşturulan müziği YouTube Shorts’a taşımayı amaçlayan bir araç olan Dream Track’in eğitimine katılmayı kabul etti.

FT’nin bildirdiğine göre YouTube artık Dream Track’in ötesine geçiyor ve yeni araçlar üzerinde çalışıyor ancak bu araçları yine YouTube Shorts’a entegre etme hedefiyle çalışıyor.

Kayıt şirketleri yapay zeka teknolojisi konusunda temkinli bir iyimserliğe sahip ve yapay zeka araçlarının geliştirilmesinde telif hakkıyla korunan içeriklerinden para kazanmanın yollarını bulmaya ve sanatçılarının yaratıcı süreçlerini geliştirecek araçlar geliştirmeye çalışıyorlar.

“Bazı platformlar yaratıcılığı sabote etmek ve sanatçıları, şarkı yazarlarını, müzisyenleri ve hak sahiplerini baltalamak için yapay zekayı kullanıyor.”

Sanatçı Hakları İttifakı

Ancak sanatçıların kendileri yapay zeka konusunda iyimser olmaktan çok temkinli görünüyor. Grimes ve 3LAU gibi birkaç kişi teknolojiyi tamamen benimsemiş olsa da, çok daha büyük bir çoğunluk teknolojinin insan yaratıcılığının ilerlemesi açısından ne anlama gelebileceği konusunda endişelerini dile getiriyor.

Aralarında Billie Eilish, Pearl Jam, Katy Perry, Stevie Wonder ve Smokey Robinson’un da bulunduğu 200’den fazla müzik sanatçısı ve grup, Nisan ayında yapay zeka geliştiricilerinden “insan haklarını ihlal etmek ve insan sanatçıların değerini düşürmek için yapay zeka (AI) kullanımını durdurmalarını” isteyen bir mektuba imza attı.”

Sanatçı Hakları İttifakı tarafından düzenlenen mektupta, “sorumlu bir şekilde kullanıldığında yapay zekanın insan yaratıcılığını geliştirme konusunda muazzam bir potansiyele sahip olduğu” ancak “bazı platformların, yaratıcılığı sabote etmek ve sanatçıları, şarkı yazarlarını, müzisyenleri ve hak sahiplerini baltalamak için yapay zekayı kullandığı” belirtildi.

Sanatçıların eserlerini kopyalamayı amaçladığı söylenen YouTube’un yeni araçlarının bu kategorilerden hangisine gireceği belli değil.

“Sektör bununla boğuşuyor. Büyük bir müzik şirketinden isimsiz bir yönetici FT’ye, teknik olarak şirketlerin telif haklarına sahip olduğunu ancak bu oyunu nasıl oynayacaklarıno düşünmeleri gerektiğini söyledi. “Gelişim karşıtı olarak görülmek istemiyoruz.”

görsel: chubo/shutterstock

musically

What's your reaction?

tr_TRTurkish