Yeraltı Kütüphanesi – 90’lar Türkiyesi’nde Altkültür: Rock, Dergi, Fanzin, Edebiyat’ Yayında

Koray Sarıdoğan’ın tam bir arşiv niteliğindeki “Yeraltı Kütüphanesi – 90’lar Türkiyesi’nde Altkültür: Rock, Dergi, Fanzin, Edebiyat” isimli araştırma kitabı Karakarga Yayınları’nca raflardaki yerini aldı.

Beni büyüten müziğe, kitaplara, dergi ve fanzinlere borcum vardı” diyen Sarıdoğan, kitap vesilesiyle, karanlık ve cıvık 90’ları üretimin altın çağına dönüştüren tüm o soylu müzisyenlere, yazarlara, yayıncılara, editör ve fanzincilere de saygı duruşunda bulunuyor.

Rock müzik 90’ların altkültürünü, müzik yayıncılığını, dergilerini, fanzinlerini ve edebiyatını nasıl şekillendirdi? Türkiye’nin ilk fanzini bir üniversitenin çay partisinden mi çıktı? “Esrar İçiyor O Herif” diye Bob Marley yazısını yayımlamayan dergi ve o dergiye kızdığı için yayın tarihini öne çeken diğer dergi hangisi? Orhan Gencebay’la Sex Pistols’ı aynı dergide buluşturmak isterken darbeyle indirilen editör kim? Ahmet Kaya, Bulutsuzluk Özlemi’ni neden övdü? Barış Manço ve Cem Karaca kitaplarındaki Fethullah Gülen detayının anlamı ne? Solcular rockçıları, 68 Kuşağı Beat Kuşağı’nı neden sevmedi? 90’lar gençliği Beat Edebiyatı’nda ne buldu?”

Bukowski, Fante, Ginsberg, Brautigan’ın Türkçedeki yayım serüveni nasıl seyretti? 90’ların intihar eden yazarları ve “yeraltı edebiyatı” konusu. Doğan, Sabah, Hürriyet ve Milliyet gruplarının “Rock dergisi” rekabeti…”

Dünyayı 21. yüzyıla sürükleyen değişim rüzgârlarının getirdikleri, 90’lar Rock kültürünü hazırlayan 80’lerden 2000 sonrasına uzanan süreçte Rock altkültürünün Türkiye’deki serüveni, çok özel notlar ve dokümanlarla Koray Sarıdoğan’ın hazırladığı Yeraltı Kütüphanesi’nde.

Ayrıca, Altay Öktem, Aptülika, Çağlan Tekil, Murat Beşer ve Şenol Erdoğan’ın özel röportajları da tüm bu zemine ışık tutuyor.

What's your reaction?

tr_TRTurkish