Yeni Keşfedilen Dünya Boyutundaki Ötegezegen Yaşanabilir Olabilir

NASA’nın Geçiş Yapan Ötegezegen Araştırma Uydusu’ndan (TESS) yapılan gözlemler yakın zamanda başka bir ötegezegeni daha ortaya çıkardı: Güneş Sistemimizin ötesinde bir gezegen.

Gliese 12 b olarak bilinen bu ötegezegenin keşfi heyecan yarattı çünkü potansiyel yaşanabilirlik açısından keşfedilen en umut verici ötegezegen. Pek tabii daha fazla bilgiye ihtiyaç var, ancak Kraliyet Astronomi Topluluğunun Aylık Bildirilerinde duyurulan heyecan verici buluş şimdiden astronomların dikkatini çekmeye başladı.

Gliese 12 b, Dünya’dan yaklaşık 40 ışık yılı uzakta. Güneşimizden çok daha soğuk bir kırmızı cüce olan Gliese 12 adlı bir yıldızın yörüngesinde dönüyor. Dış gezegen, Dünya’nın 365 gün süren yolculuğunun aksine, 12,8 gün gibi kısa bir sürede tam bir yörüngeyi tamamlıyor. Ancak Gliese 12 b, Dünya’ya oldukça yakın büyüklükte olan Venüs’ün büyüklüğüne sahip.

Gliese 12 b’nin kendi sönük güneşine çok daha yakın olması, Dünya’nın aldığından 1,6 kat daha fazla radyasyon alması anlamına geliyor. Tahminler, ötegezegenin yüzeyinde yüzey sıcaklığının yaklaşık 41 santigrat derece olduğunu gösteriyor. Dünya’dan çok daha sıcak olmasına rağmen bu tahmin, eğer varsa, ötegezegenin atmosferinden etkilenebilir. Yıldızından uzaktaki yaşanabilir bölge içerisinde yapılacak daha fazla araştırma, sıvı su ve belki de yaşam barındırabilecek bir gezegeni ortaya çıkarabilir.

Bilim insanları dış gezegene daha yakından bakmak ve atmosferin işaretlerini aramak için James Webb Uzay Teleskobu’nu kullanmayı umuyorlar. Açıklamaya gör, “Bir cevap almak hayati önem taşıyor çünkü bu, Gliese 12 b’nin sıvı su ve muhtemelen yüzeyinde yaşamın var olması için uygun sıcaklıkları koruyup koruyamayacağını ortaya çıkarırken aynı zamanda Dünya ve Venüs’ün nasıl ve neden bu kadar farklı evrimleştiğine dair cevapların kilidini açacak.” Venüs’ün atmosferi, ısısını dayanılmaz sıcaklıklara yükseltirken bizim atmosferimiz su ve yaşam koşullarını korur.

[Science Alert]

görsel: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (Caltech-IPAC)

What's your reaction?