Yeni Geliştirilen Teknolojiyle Kitaplar Kapağı Açılmadan Okunabilecek

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları, kitabın kapağından içindekileri okumaya yarayacak bir sistem geliştirdiler.
Böylece, nadir el yazmaları gibi kitaplara dokunmadan sayfalarını okumak mümkün olabilecek. En son çalışmada, ekip üstteki dokuz sayfaya kadar her birine bir harf yazılmış sayfaları okuyabilmişti. Fakat bu yeni sistem terahertz radyasyonun avantajını kullanıyor.
Bu elektromanyetik radyasyon bandı, elektromanyetik spektrumda mikrodalgalar ve kızılötesi ışının arasında yer alıyor. Röntgen ışınları gibi diğer ışınlarda kullanılabilirken, ekip, bu radyasyon tipi boş sayfalar ve mürekkep arasında farkı ayırt edebildiğinden terahertz radyasyonu kullandı. Bu tekniğin temeli ise farklı kimyasalların terahertz frekanslarda farklı absorbans göstermelerinden kaynaklanıyor. Böylece mürekkep ve kağıt gibi eşsiz frekanslara sahip kimyasallar tam da istenilen parametrelere uyuyor.
MIT her sayfada kullanılan absorpsiyon farkını yakalayarak, karakterleri olabildiğinde net gösterecek bir algoritma yarattılar. Sonrasında bu algoritma Georgia Tech tarafından geliştirilerek, sıklıkla bozulan görüntüleri yani harfleri yorumlayabilecek hale getirildi. “Boş sayfa ile mürekkep materyali arasında spektral farklılık var. Böylece spektral konstrastı ayarlayarak, önemli ölçüde geliştirerek, bilgisayar metodu geliştirdik. MIT’den araştırmacı Barmak Heshma, New Atlas’a yaptığı söyleşide  “Bu sayede harfleri okunur hale getirebilecek yeni bir algoritma geliştirdik ki, bu da karakterleri algılıyor,” diyor.
Son prototipteki terahertz, kamera ultra kısa atımlarda terahertz radyasyon yayıyor. Bu atımlar, sayfaların arasında hapsolmuş hava paketçiklerinden yansıyarak, kameraya monte sensörlerden geri yansıtılıyor . Her sayfada refraktif indeks farklı olduğundan ayrım sağlanabiliyor.
Atım sensöre çarptıktan sonra radyasyon algoritma tarafından analiz edilerek, her sayfadaki uzaklık emisyon zamanı ve sensörden yansıyan radyasyon süresinden yola çıkılarak hesaplanıyor. Sayfa uzaklıkları sayesinde ,algoritma sensörlere geri dönen radyasyondaki gürültüyü filtreleyerek görüntüleri ayrıştırıyor.
Şimdilik dokuz sayfaya kadar yazılar okunabiliyor, bu sınırdan sonra geri yansıyan terahertz sinyali çok zayıf olduğundan sensörlerin farkı algılayabilmesi imkansızlaşıyor. İlerideki araştırmalarda dedektörün doğruluğu,radyasyon güç kaynağı geliştirilirse, sayfalarını açması çok riskli olan tarihi yazmalar kapağından okunabilir.
Araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı.

What's your reaction?

tr_TRTurkish