Yazar-Editör Sohbetleri’nde Yılın Son Buluşması: Yekta Kopan ve Berrak Göçer, Pera Müzesi’nde
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Atlas Publishing Labiş birliğiyle düzenlediği ve edebiyat dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdiği “Yazar Editör Sohbetleri” serisinin bu yılki son etkinliğinde editör Berrak Göçer ve yazar Yekta Kopan’ı edebiyatseverlerle bir araya getirmeye hazırlanıyor.
Etkinlikte, Yekta Kopan’ın Kasım ayında Can Yayınları etiketiyle yayımlanan yeni öykü kitabı Belki Yaz Erken Gelir odağında, yazarın sanatsal üretim yolculuğu detaylı bir şekilde ele alınacak. Kopan’ın kitabı ve öyküleri aracılığıyla yazı bekleyenler, yolun nereye varacağını bilmeyenler, uzaktan duyulan sesler ve durmadan yürüyenlere dair derinlikli hikâyeler konuşulurken Göçer ve Kopan, katılımcıları hayatın bitmeyen bekleyişine edebiyat aracılığıyla tanık edecek.
Kopan’ın yeni kitabının yanı sıra yıllara yayılan sanatsal üretiminin de konuşulacağı etkinlik, editörlük ve yazarlık ilişkisini, bir kitabın ortaya çıkış sürecindeki dinamikleri ve yaratıcı süreçleri irdeleyerek edebiyat dünyasının merak edilen yönlerine de ışık tutacak.
Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek etkinlik ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır.
Yekta Kopan Hakkında
1968’de doğdu. Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Hayalet Gemi dergisindeki öyküleriyle tanındı. Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri kitabı 2002 Sait Faik Hikâye Armağanı’na, Karbon Kopya 2007 Dünya Kitap Yılın Telif Kitabı Ödülü’ne, Bir de Baktım Yoksun ise 2010 Yunus Nadi Öykü Ödülü ve 2010 Haldun Taner Öykü Ödülü’ne değer bulundu. Türk öyküsü üstüne bir sözlük çalışması olan İpekli Mendil’in editörlüğünü üstlendi. 2015’te ilk cildi yayımlanan kültür sanat yıllığı Can Almanak’ı projelendirdi. Çizer Levent Gönenç’le kendi öyküsünden uyarladıkları Sarmaşık adlı çizgi romanı yayımladılar. Burun, Burun Tatilde, Opti ile Pesi serisi, Uzun, Kocaman, Çok!, Fil Biblosunun Başına Neler Geldi? adlı kitapları ve Orman Lokantası, Robot Pinokyo ve Pat Pat Patara adlı oyunlarıyla çocuklar için de üretti.
Cumhuriyetin 100. yılında sahnelenmeye başlanan 1923 müzikalinin hikâye kurgusunu oluşturdu ve müzikalin yazarları arasında yer aldı. 1970’li yıllardan bu yana seslendirme çalışmalarını halen sürdüren Yekta Kopan, 2000’li yılların başlarında bir kültür sanat programının sunuculuğunu üstlendi, farklı platformlarda programlar yapmaya devam etti. Radikal, Milliyet Sanat, Milliyet Kitap, Ot, Tuhaf gibi gazete ve süreli yayınlara yazdı. Halen Oksijen gazetesi ve Kafa dergisinde yazıyor. Yazarın kitapları ve öyküleri İngilizce, Almanca, İtalyanca, Macarca, Japonca, Farsça, Arapça başta olmak üzere çeşitli dillere çevrildi.
Berrak Göçer Hakkında
1986’da İstanbul’da doğdu. 2007’de New York Üniversitesi Medya, Kültür ve İletişim Bölümü’nden mezun oldu. Dünya edebiyatı editörlüğü, edebiyat ve kültür sitesi editörlüğü gibi çeşitli görevler üstlendiği yayın hayatını The Art Newspaper Türkiye’nin yayın yönetmenliğini yaparak sürdürüyor. Çevirilerinin arasında Kaygılarımızın Kışı (John Steinbeck), Paris ve Londra’da Beş Parasız (George Orwell), Biz Hep Şatoda Yaşadık (Shirley Jackson), Gurur ve Önyargı (Jane Austen) ve Kendine Ait Bir Oda (Virginia Woolf), Kültür (Terry Eagleton) Kayıp Şehrim (F. Scott Fitzgerald) ve Canavar: Hayranların İkilemi (Claire Dederer) sayılabilir.