Yannis Ritsos’un ’Ve Sadece Taşlar Kaldı’’ Sergisi
20.yüzyıl Yunan şiirinin büyük ustalarından Yannis Ritsos’un Yiaros ve Leros adalarındaki sürgün dönemi ve sonrasında Samos’ta resmettiği taşlarından küçük bir seçkiyi izleyici ile buluşturduğu sergisi ‘’Ve Sadece Taşlar Kaldı’’ sanatseverlerle buluşuyor.
Kütüphanede sergilenen üç taş, şairin şiirsel anlatılarında yer alan kişisel ve politik yaşamından yola çıkarak değindiği toplumsal trajediler, sürgünler ve yokluk hissiyle olan mücadelesinin aksine, yaşamın özünü ve varoluşun köklerini hissetmeye davet ediyor. Ritsos, betimlemeleriyle, geçmişi şimdiye bağlarken, insanlık tarihine tanıklık eden yeryüzünün değişmez ve zamanlar ötesi aktörleri olan taşların fısıldadıklarına kulak vermemizi ister. Mürekkebinin izlediği her bir girinti bu sessiz nesnelere heykelsi bir nitelik vererek yeryüzünün soğukluğu yerine varoluşun yaşamsal ve sonsuz enerjisini aktarır. İnsanlık tarihini sonsuz bir döngü içerisinde dönen bir küre olarak tahayyül eden Ritsos’un taşları da yaşamsal mücadelenin ve varoluşun sonsuz döngüsünü yansıtırlar.
24 Haziran’a kadar Galata Rum Okulu’nun dördüncü katında yer alan Açık Okul Kütüphanesi’nde izleyiciyle buluşacak “Ve Sadece Taşlar Kaldı” aynı zamandan bir seri okuma etkinliğine de ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda 30 Mayıs saat 18.30’da İrini Dimitriyadis ve Kirkor Sahakoğlu bir şiir dinletisi gerçekleştirecek.
Jon David’in “The Private Lives Of Rocks” adlı makalesi, Albert Camus’nün “The Myth of Sisyphus” ve David Montgomery’nin “Reading the Rocks: Flood Stories and Deep Time” adlı çalışmasından oluşan üç farķlı okuma üzerinden sürgündeki bir zihnin taşlar üzerinden nasıl özgürleşebileceğini tartışacak olan buluşma; katılımcıları milyonlarca yıllık bir tarihin parçası olan bu taş parçalarının varlığına dair düşünmeye davet ediyor. Organizasyon, 22 Haziran günü 18.00-19.30 saatleri arasında Collective Çukurcama okuma grubu tarafından gerçekleştirilecek.
Galata Rum Okulu: Kemeraltı Cad. No:25 Galata Beyoğlu İstanbul