Y Kuşağı Sandığımız Kadar Şanslı Olmayabilir

Y Kuşağı zeki, zengin ve tüm zamanların en uzun yaşam potansiyeline sahip.

Bu bilgi kimse açısından sürpriz değil. Ancak bu pozitif görünüm sizi yanıltmasın. Gençleri pek de aydınlık bir gelecek beklediği söylenemez. The Economist editörü Robert Guest geçen hafta özel bir dosya yayınladı. Dosyaya göre 15 – 30 yaş arasındaki gençlerin sandığımızdan daha zor bir yaşamı olabilir.

“Bazı bakımlardan gençlik hiç bu kadar iyi olmamıştı” diye yazan Guest, akıllı telefonların bilmek istemedikleri hey şeyin parmaklarının ucunda demek olduğu bir çağda bir post-küresel finansal krizde büyüyen Y Kuşağını açıklıyor.

Rapora göre, genç insanların zekâ testlerinde daha yüksek puan alması iyi beslenme ve yaygın eğitimle bağlantılı. Onlar büyüklerinden daha fazla para kazanma hedefinde ilerliyor. Ama yeteneğin çoğu boşa gidiyor.

Guest, birçok bölgede işsizlik oranının daha yaşlılarla karşılaştırıldığında gençler arasında en az iki kat hızlı ilerlediğini, söylüyor.Aşırı derecede rekabetçi iş ortamına sahip bazı ülkelerde çalışan kesim alttan gelen gençler için iş sahip olmayı daha da zorlaştırıyor.

Guest’e göre, orta gelirli ülkelerdeki gençlerin %25’ten fazlası ve zengin olanları %15’i NEET’ler olarak kategorize edilir.

(NEET – Not in Employment Educationor Training – Eğitimi, İşi, Öğretimi Olmayan. Bir gencin imkanı olsun-olmasın, okula, işe gitmek, ya da aile hayatına karışmak yerine kendini bir yere kapatıp aşırı bağımlılık yaratabilecek uğraşlara yönlenmesini (online oyunlar, anime-manga vs.) tanımlamak için kullanılan bir terimdir)

Daha da kötüsü, sürekli artan yüksek öğrenim maliyetleri öğrencilerin borçlarının daha fazla yükselmesine neden oluyor.

nyc new york city apartment building

Bir öğrenci kredisiyle eğitimini tamamlayıp diploma alan mezun sayısı 1980’lerden bugüne tam ikiye katlandı. (WSJ) Borçlu ve işsiz olan y kuşağı gençleri için yetişkinliği tanımlayan diğer kilometre taşlarını geciktiren sebepler.

Guest, gençlerin ücreti iyi bir iş bulabilecekleri büyük şehirlere taşınmak istediklerini belirtiyor ancak konut krizi – ki bu da küresel bir sorun – bu rüyayı zorlaştırıyor. Onlar da otuzlu yaşlarının sonuna kadar bir aile kurmaya kapalılar. Guest “Aile daha geç başlıyorlar çünkü onlar için kariyerlerinin oturması ve finansal açıdan güvende hissetmek daha uzun sürüyor. Ne yazık ki, Doğurganlık tedavisinde biyolojik saat gelişmelerine rağmen, modern çalışma hayatını karşılayacak kadar yerleşmedi.”

Tüm bu veriler bir uyarıyla geliyor: Tüm Y Kuşağı çocukları eşit yaratılmamıştır.

Guest okuyuculara, 1,8 milyar gencin  %85’inin gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını göz önüne almaları gerektiğini de söylüyor.  Gençlerin büyümesinin önündeki engellerin görülenin çok ötesine ulaşan sonuçları vardır. Guest raporun sonunda ülkelere tavsiye niteliğinde bir uyarı yapıyor; “ Gençlere eşit şans vermek için çok çalışmak gerek.”

Guest’in makalesinin tamamı için tıklayınız

http://3.64.165.64/isi-yapan-degil-yaptigi-isi-buyuk-gosteren-kazanir/

What's your reaction?