Vuvuzela Ruhu Çevrimiçi Gizlilik Olarak Geri Dönüyor

Güney Afrika’da 2010 yılında gerçekleşen Dünya Kupası’nın yıldızı tartışmasız Vuvuzela’ydı. Maçlar sırasında çalınan, ürkütücü ve rahatsız edici sesler çıkaran garip çalgı, ilgi gördüğü kadar nefret edilen gürültücü bir obje olarak da hatırlandı.

Maç izlerken keyif kaçıran bu aletler,  bambaşka bir konuda ise ilham kaynağı oldu. Bilim ve teknolojinin sınırsız fikir dünyasında kendisine yer bulan Vuvuzela’nın bu yeni macerasına bir göz atalım.


İnternet üzerindeki izlerini kendi özelinde tutmak ve sürekli artan internet yasakları ile mücadele etmek isteyenler için farklı ağ seçenekleri mevcut. Aktivistler ve gazeteciler gibi internetin özgür dünyasından faydalananlar bu seçenekleri değerlendiriyorlar. Ancak, bu sistemler kusursuz değil.

Geçmiş deneyimler gösterdi ki, ağın üzerine iyi yerleştirilmiş bir dizi düğüm, internet veri trafiğini gözlemleyerek, kullanıcıların kimliklerini tehlikeye atabiliyor.

MIT’den (Massachusetts Institute of Technology) birkaç araştırmacı, Vuvuzela’dan esinlenerek alternatif bir çözüm üzerinde çalışmaya başladılar.

Bilgisayar bilimler ve mühendislik alanında çalışan Doçent Nickolai Zeldovich’e göre, diğer internet sağlayıcılar, her linki tek tek kontrol eden küresel düşmanların olmadığını varsayarak hizmet veriyor. Zeldovich, bu günlerde bunun iyi bir varsayım olmadığını düşünüyor.

Zeldovich, üzerinde çalıştıkları yeni sisteme Vuvuzela adını vermelerinin nedenini “Çünkü aynı onun gibi gürültü yayarak çalışıyor” diyerek açıklıyor. Vuvuzela’da, hangisinin gerçek hangisinin sahte olduğunu bilmediğiniz bir sürü yapay bilgi ağı istila ediyor. Oldukça zekice, medya ve mesaj datasını diğer internet sağlayıcıları gibi koruyor ama araştırmacıların yazdığına göre, “gözlemleyen ve tüm ağ trafiklerini kurcalayan düşmanlara karşı” güvenliğe üçüncü bir katman da ekleyerek…

Vuvuzela’nın ana fikri, bir saldırgan tarafından gözlemlenebilir değişkenlerin sayısını en aza indirmek. Tüm gözlemlenebilir değişkenlere “gürültü” eklemek için diferansiyel gizlilik teknikleri kullanılıyor. Vuvuzela anonim bir tarayıcı için ilk adım olabilir. Maalesef, sistem henüz açılmaya hazır değil. Üstesinden gelmeye çalışılan bazı sınırlamalar var ama anonim tarayıcılar için bir gelecek olacak gibi görünüyor.

What's your reaction?