Uzaydan Kafamıza Neler Düşebilir?

Gece yıldızların şaşırtıcı görüntüsüne bakıp, derinlere daldığımızda, evrenimizin bilinmeyen boşluğunda başka neler olabileceğini düşünebiliriz.

UFO’ları aklınıza getirebilirsiniz tabii ki ama orada olan bir şey varsa o da “uzay atıkları”.

Evet, dünya yörüngesinin uzay çöplüğünde binlerce atık var. Parçalar eski uydulardan, kullanılmış roket rampalarından, çarpışma, aşınma ve dağılma sonucu ortaya çıkmış parçalardan oluşuyor.  Bunların hepsi orada yani tepemizde yüzüyor.

Dünya yörüngesine yakın bölgede, roket motorları, boya parçacıkları, donmuş sıvılar ve daha fazlasından oluşan yaklaşık 300 bin parça var.

University College London’da okutman olan Stuart Grey bu çöplüğün nasıl biriktiğini göstermek için bir video hazırladı. 1957’de Sputnik’in ilk uçuşuyla başlayan, video, enkazın hızla çoğalmasına neden olan uzay trafiğinin nasıl attığını ve çarpışmaları gösteriyor.

Bu serbest ögeler her nasılsa dağınık şekilde görünmüyor. Dünyanın etrafında saatte yaklaşık 17 bin mil hızla dolanıyorlar ve onlar yörüngedeki astronot ve uzay araçları için de tehlike oluşturuyorlar. Çoğu insansız yörünge büyük hasarlara karşı kalkanlar ile korunmaktadır, ama güneş panelleri tarafından desteklenen uzay araçlarının düşük kütleli etkileri ciddi hasarlara neden olabilir.

Yeryüzünde de güvende olmayabiliriz. NASA’ya göre son 50 yılda uzay  çöplüğünün içindeki parçalardan biri her gün dünyaya düştü.

Yıldızları izlerken daha dikkatli olmakta fayda var.

What's your reaction?

tr_TRTurkish