Uyuyamıyor musunuz? O halde Arnavutluk sizi bekliyor

Shakespeare, uykunun “yaşam şöleninin en önemli ve en besleyici yemeği” olduğunu söylüyor. Doğa konulu bir makale de uyku süresine ilişkin dünya çapında bir araştırmanın sonuçlarını açıklamıştı.

Makale, dünya çapında uyuyanların erken, orta ve geç yetişkinliğe karşılık gelen farklı aşamalarına işaret ediyor.

Araştırmaya göre kadınlar erkeklerden ortalama 7,5 dakika daha uzun uyuyor. Uyku süresini etkileyen faktörlerden biri de coğrafya.

Dünya ortalama uyku süresi 7 saatin biraz üzerinde ve ulusal ortalamalar neredeyse bir saat farklılıklar gösterebiliyor. Araştırılan 63 milletten Arnavutlar gecede ortalama 7 saat 32 dakika ile en uzun süre uyuyanlar. Bu, yalnızca 6 saat 38 dakika uyuyan bir Japon’dan önemli ölçüde daha fazla.

Peki bu farkı nasıl açıklayabiliriz? Araştırmacılara göre bunun nedeni kültürel normlar ve coğrafi enlem.

İlkine bir örnek olarak makale, “bazı ülkelerde, Fransa’da hoş karşılanmayan, ancak komşuları (örneğin İspanya veya İtalya) tarafından normal kabul edilen işyerinde kestirme durumuna değiniyor.” Ayrıca tüm “Uzak Doğu” Japonya başta olmak üzere daha az uyuyor. Bu kısmen bu ülkelerdeki çalışma kültürüyle açıklanabilir; Japonya’da çalışanların %25’inin haftada 50 saatten fazla çalıştığı dünyadaki tek ülke.

Yedi grup uyku süresi

Her iki faktörün birleşimi, ekonomik, tarihsel ve/veya coğrafi yakınlık nedeniyle her birinde ortalama uyku süresinin benzer olduğu yedi “küresel küme” ile sonuçlandı: Doğu ve Batı Avrupa, Doğu ve Batı Asya, Afrika, Latin Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada ve ABD.

Dolayısıyla coğrafya, bu gece ne kadar uyuyacağınızı öngören karmaşık faktörler karışımının yalnızca bir unsuru.

GÖRSEL: Uyku süresine dair dünya haritası (solda), özellikle Batı ve Doğu Avrupa (küçük resim) arasında büyük bölgesel farklılıklar göstermektedir. Ülke sıralaması (sağda), küresel normdan sapmayı (siyah orta çizgi) gösteriyor; Arnavutlar ve Filipinliler sırasıyla fazla uyuyanlar ve az uyuyanlar arasında öne çıkıyor. (Kredi: A. Coutrot ve diğerleri, Nat Commun, 2022)

What's your reaction?