Uykunun hayatımızdaki önemi
Yaşamımızı daha sağlıklı hale getirebilmek için birçok şey yapabiliriz. Sağlıklı beslenme, sportif faaliyetler gerçekleştirmek ve düzenli uyuyan bir birey olmak başlıca yapmamız gerekenler arasında bulunuyorlar. Bu makalede, çoğunluğun önemsemediği uyku saatlerinin ve uykusuz geçirilen anları “sonra uyurum” diyerek normalleştirmenin üzerinde durup kaliteli ve düzenli uykunun hayatımıza nasıl olumlu yansıyacağı konusu üzerinde duracağız.
Uyku, sanılanın aksine insan vücudunun hiçbir şey yapmadığı bir zaman dilimini kapsamıyor. Aksine birçok fizyolojik onarımı sadece uyku esnasında sağlayabiliyoruz. Bu açıdan uyku insan sağlığı için çok önemli bir husus.
Yatıp Kalktığımız Saatler Çok Önemli!
Vücudumuzun uykuya ihtiyaç duyduğu, uykuyu en verimli hale getirdiği belirli zaman aralıkları var. En verimli uyku saatleri 23 ile sabah 3 arasında geçirdiğimiz uykudur. Bu zaman dilimi içerisinde salgılanan hormonlar ve uykudaki onarım diğer saatlerden çokfarklı ve yararlıdır. Bu sebepten ötürü uykuya başladığımız saatleri iyi seçmeliyiz.
Kaç Saat Uyumalı?
Hepimiz için en uygun uyuma süresi yaşlarımıza göre değişir. Örneğin bir bebeğin 17 saat civarı uykuya ihtiyacı varken çocukların 10-11 yetişkinlerin ise 7-9 saat uykuya ihtiyaçları vardır. Bu aralıkları aşan veya bu aralıklara erişemeyen uyku süreleri sağlığımıza olumsuz etki göstermektedir. “Ben günde 7 saat uyurum ama gece 3’te yatar sabah 10’da kalkarım” gibi eylemler aslında bir yetişkin için yeterli uyku süresini tamamlasa da yukarıda bahsettiğimiz gibi verimli uyku saatleri içerisinde olmadığı için yarardan çok zararlıdır. Kaliteli uyumayan kişilerde başlıca şu problemler gözükmektedir: Hızlıca yaşlanan bir beden, zayıflayan bağışıklık sistemi, üretkenliğin azalması, enerjisizlik ve isteksizlik, yükselmiş şeker ve tansiyon.
Kaliteli Uykunun Faydaları
Her şeyden önce kaliteli uyku çeken kişiler güne enerjik, istekli ve üretken başlarlar. Karşılarındaki kişilere somurtkan tavırlar takınmazlar ve sosyalleşme konusunda zorluk çekmezler. Öğrenme becerisi kaliteli uyku uyuyan bireylerde daha üst seviyelerde izlenir. Bunlara ek olarak sağlık açısından da birçok faydası var kaliteli uykunun. Örneğin kalp hastalıkları riskleri en aza indirger, vücuttan zararlı toksinler uzaklaştırır, yaşlanmayı geciktirir, hormon salınımını düzenler ve kanserle obeziteyi de bir seviyede engeller.
Günümüzün neredeyse üçte birini ayırdığımız uyku, yukarıda bahsettiğimiz hususlara dikkat edilerek gerçekleştirilirse kişinin hayatında birçok olumlu gelişme görülecektir.