Hangi Hayvanlar Hangi Ülkeleri Temsil Ediyor?

Bir taraftan yaşam alanlarını yok edip diğer taraftan sevgi gösterdiğimiz hayvanlarla insanlık tarihinde bu yana karmaşık bir ilişkimiz var.

Kötülükten nasibini fazlasıyla alan ve nesli tükenmek üzere olanlar listesindeki kuyruğu gün be gün uzayan hayvanlar geçmişten bugüne kabilelerin, krallıkların, spor takımlarının ve ülkelerin sembollerinde de önemli yer etti.

Hangi hayvanın sembol olacağına karar verilirken genellikle en güçlü, en yırtıcı, en yenilemez olanlar arasından seçim yapılır. Bazen de İskoçya’nın Unicorn’u gibi fantastik dünyalara da müracaat edilebilir.

Ulusal bir hayvan seçmenin sıkı kuralları vardır. Zaman içinde bir ülke ya da toplulukla kimliğinin yakınlığı belirlenen her yaratık olabilir.

Çoğu milletin resmi bir hayvanı vardır. Hatta gerçek olanlar yanında efsanevi hayvanları da sembol olarak alan birkaç ülkede dâhil olmak üzere bazılarının birden fazla seçeneği de mevcuttur.

Peki, hangi sıradışı hayvanlar hangi ülkeleri temsil ediyor?

İşte birkaç ilginç örnek;

Komodo Dragon – Endonezya

Komodo ejderi (Varanus komodoensis), dünyanın en büyük kertenkele çeşididir. Bu ejderler 3 metre uzunluğunda ve 140 kilo civarındadırlar. Adına ejder denilmesine karşın aslında bir varan çeşididirler. Endonezya’ya bağlı Komodo, Rintja ve Flores adalarında bulunurlar.

Markhor – Pakistan

Burma boynuzlu keçi ya da burgu boynuzlu keçi veya yılan yiyen keçi (Capra falconeri), kuzey ve orta Pakistan, Hindistan’ın Cemmu ve Keşmir eyaletinin bazı kesimleri ile Türkmenistan, Tacikistan ve Özbekistan’ın güneyinde yaşayan en iri yaban keçisi türüdür. Tehlikedeki türler kategorisinde olan burma boynuzlu keçi nüfusu 2.500 bireyden daha azdır.

Xoloitzcuintli – Meksika

Xoloitzcuintli (Türkçe telaffuzu; Soloitsukuintli) köken olarak Meksika ve Orta Amerika kökenlidir ve bu bölgede “doctor” takma ismiyle popüler olarak tanınmaktadır. Xolo’lar günümüzde 3 farklı boyutta bulunuyor. İlk ve en küçük boyutu “Toy” olarak adlandırılır. Bu ölçüdeki Xolo’lar 35 ile 30 cm arasında büyüklüğe sahiptir. Orta boyuttaki Xolo’lar ise 35-45 cm arasında uzunluğa sahiptir. Bu ırkın en büyük olan tipiyse 150 cm’ye kadar ulaşabilmektedir.

Secretary Bird – Sudan

Sekreter kuşu veya yılan akbabası (Sagittarius serpentarius), gündüz yırtıcı kuşları (Falconiformes) takımının Sekreter kuşugiler (Sagittaridae) familyasını oluşturan Afrika’ya özgü bir kuş türü. Çok yüksek bacaklı ve uzun boylu olan bu kuşlar 125 cm kadar uzunlukta olmaktadır.

Takin – Bhutan

Bhutan’ın ulusal hayvanı olan takinlerin baş kısmı keçiye vücut kısmı ise ineğe benzemekte. Kalın bacaklı ve 170-200 cm boyunda olan takinlerin boynuzları 25-30 cm civarında. 4500 metre yükselikteki Himalayalarda yaşayabilen takinler Bhutan, Burma, Nepal ve Mynarmar gibi farklı ülkelerde yaşamakta.

Gyrfalcon – İzlanda

Ak sungur veya akdoğan (Falco rusticolus), doğangiller (Falconidae) familyasından Doğan (Falco) cinsi çok büyük, iri ve geniş gövdeli yırtıcı bir kuş türü. Kanatlarını genellikle düz tutar. Normal uçuşu alçaktan, düz ve neredeyse hantal sayılabilecek kadar ağırdır; ancak kanat vuruşları oldukça esnektir ve avını kovalarken çok büyük hız kazanır. 48-65 cm uzunluğunda ve 160-220 cm kanat genişliğindedir.

Cypriot Mouflon – Kıbrıs

Kıbrıs Muflonları, yabani bir koyun türüdür. Akdeniz çevresinde dağınık halde yaşarlar ve antik Greko-Romen metinlerde sözü edilir.  Kıbrıs alttürü  (Ovis gmelini ophion) sadece Kıbrıs’ta ve Türkiye’nin güneyinde bulunur. Kıbrıs mouflonu yaklaşık üç ayak yüksekliğindedir. Nüfusu avlanma nedeniyle 19. yüzyılda ciddi oranda düşmüştür ancak 1930’ların sonlarında yürürlüğe giren sıkı av yasaları alt türü kurtarmaya yardım etti.

Pine Marten – Hırvatistan

Ağaç sansarı (Martes martes), sansargiller (Mustelidae) familyasından kedi iriliğinde bir memeli türü. Uzunluğu 23 cm, ağırlığı 1.5 kg olur. Postu kahverengidir. Kışın postu daha uzun ve daha kabarık olur. Ağaç sansarları, sık çam ormanlarında yaşar. Yuvalarını ağaç kovuklarına veya açık yerlerde kazdıkları çukurlara yaparlar. Yaşamlarının büyük bölümü ağaç tepelerinde geçer. Çok iyi tırmanmakla beraber yerde çok hızlı koşarlar. Gece aktiftirler. Gelişmiş işitme duyuları vardır.

Vicuña – Peru

Vikunya (Vicugna vicugna), devegiller (Camelidae) familyasından Vicugna cinsinden bir memeli türü. Guanakoya benzer ama daha küçük ve daha incedir. Boyu 150 cm tutarken omuz yüksekliği 1 m, ağırlığı 50 kg’dır. Üst kısmı açık kahverengi alt kısmı beyaz renktedir. Anatomik bir özelliği, alt kesici dişlerinin kemirgenlerdeki gibi sürekli değişmesidir. Bunun Artiodactyla takımında diğer bir örneği yoktur.

Chollima – Kuzey Kore

İskoçya’da olduğu gibi, Kuzey Kore amblemindeki Chollima denilen kanatlı at da sadece efsanelerde yaşayan hayvandır. Kore folkloru bu evcilleştirilemez at için bir günde yüzlerce mil gidebilir der.

Kapak Fotoğrafı: Jon Bower/Loop Images/Corbis

http://3.64.165.64/hayvanlar-ve-bitkiler-insan-kiliginda-olsaydi-ne-giyerdi/

What's your reaction?