UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin Yeni Üyeleri

UNESCO Dünya Mirası Komitesi, Krakov’daki toplantıda Dünya Mirası Listesi’ne giren yeni yerleri açıkladı. Türkiye’deki Afrodisias Antik Kenti de kalıcı listeye alındı.

Afrodisias – Türkiye

Polonya’nın Krakov kentinde toplanan Dünya Mirası Komitesi, Aydın’da bulunan Afrodisias Antik Kenti’nin de koruma altına alınmasına karar verdi. Kalıcı listeye alınan antik kentte bulunan Afrodit Tapınağı MÖ 1’inci yüzyıldan kalma.

Venedik Savunma Sistemi – İtalya, Hırvatistan, Karadağ

15 ve 17’inci yüzyıl arasında Venedik Cumhuriyeti’ni koruyan kaleler. Fotoğraftaki İtalyan Palmanova Kalesi de bunlardan biri. Bu tarzda savunma yapıları sadece İtalya’da değil aynı zamanda Hırvatistan ve Karadağ’da da bulunuyor.

Okinoshima Adası – Japonya

Okinoshima Adası, 4’üncü yüzyıldan 9’uncu yüzyıla kadar Japonya ve Kore arasındaki deniz rotasında bir yol işareti görevi gördü. Deniz tanrısına ibadet amacıyla inşa edilen Okitsumiya Tapınağı en önemli yapılardan. Kutsal bir ada olarak görüldüğü için yüzyıllardır ziyaretçilere kısıtlamalar uygulanıyor.

Kulangsu – Çin

Kulangsu Adası, uluslararası karakteri nedeniyle listeye alındı. Çok sayda koloni gücü adada izlerini bıraktı. Kamboçya’daki Sambor Prei Kuk adlı Hindu tapınak kompleksi de listeye girdi.

Taputapuatea – Fransa

Fransız Polinezyası’ndaki Raiatea Mercan Adası’nda bulunan Taputapuatea kenti kutsal yerleriyle biliniyor. Geçmişte, bölgede Tanrı Oro‘ya insanlar kurban edilmişti.

Kujataa – Danimarka

Grönland’da bulunan Kujataa bölgesinde insanlar yüzlerce yıldır tarımcılık yapıyor. Eskimolar ve eski İskandivyalılar da bölgede etkilerini bıraktı.

Hol Xil – Çin

Deniz seviyesinden 4800 metre yükseklikte yer alan Çinghay-Tibet Platosu, Çin’in en eski yerleşim yerlerinden biri. 1995 yılından beri doğal koruma alanı ilan edilen bölgede, çok sayıda ender bitki ve Tibet antilopu gibi ender hayvan türü bulunuyor. Rusya’nın Dauria bölgesi ve Arjantin’deki Los Alceres Doğal Parkı da listeye alındı.

Ahmedabad – Hindistan

Gujarat vilayetinin başkenti Ahmedabad tarihihi kenti, UNESCO koruması altında yer alan 28 binalı bir Duvarla Çevirli Kent’i içeriyor. İran’daki Yezd çöl kenti ve Filistin’deki El Halil de listeye alınan yerler arasında.

Khomani kültürü bölgeleri – Güney Afrika

Antik Khomani halkı, Güney Afrika’nın kuzeyinde, bugün Namibya ve Botsvana arasındaki sınır bölgesinde kalan yerde yaşadı. Kalahari-Gemsbok Doğal Parkı’nda Taş Devri’ne kadar uzanan yerleşim izleri görülebiliyor.

Buz Devri’ne ait en eski sanat eserlerinin yer aldığı mağaralar – Almanya

Sanat ve müziğe dair ilk izler yapılan arkeolojik kazılar sırasında Svabya Alpleri’nde keşfedildi. Bu yerler Almanya’dan UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren 42’inci yer oldu.

Deutsche Welle

What's your reaction?

tr_TRTurkish