Türkiye Yayıncılar Birliği, 2022 yılına kitap dünyasının sorunlarına dikkat çekerek giriyor: “Emeğimize, umudumuza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz.”

Türkiye Yayıncılar Birliği, yeni bir yıla girerken kitap dünyamızın karşı karşıya kaldığı kültürel yaşamın çoraklaşması tehdidine dikkat çekmek üzere Kitap Dünyamızın Acil 2022 Çağrısı’nı yayınladı. On yedi maddeden oluşan bu çağrı, kamuoyunu yayıncılık sektörünün sorunları hakkında bilgilendirme amacı taşıyor.

Geçtiğimiz yıl kâğıt tedariğinde küresel ölçekte yaşanan sıkıntılara, ülke ekonomisinde döviz kurundan kaynaklı ani yükselişler de eklenince, girdi maliyetleri karşısında kitap üretimi neredeyse durma noktasına geldi. Yayınevleri yayın planlarını yeniden gözden geçirirken, baskı adetlerinde ve yeni kitap basımlarında revizyona gidiyorlar, kapak kağıtlarında ve ebatta değişiklikler yaparak bu süreçten en az zararla çıkmanın yollarını arıyorlar.

Türkiye Yayıncılar Birliği yayınladığı acil çağrı ile, ülke yayıncılığının yaşadığı halihazırdaki ekonomik sıkıntıların yanı sıra, kitap satışlarında ve okura ulaşmada yaşanan zorluklardan, kitabın itibarına, korsan yayıncılıkla etkin mücadeleye; e-ticaret sitelerindeki yıkıcı indirimlerden kitabevi teşviklerine, düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerden, öğretmenlerin yardımcı kaynak kitap ve edebiyat eseri seçimlerine ve kütüphanelerin koşullarına kadar pek çok acil ihtiyaca dikkat çekiyor. Çağrıda ayrıca, okuma kültürünün yaygınlaşması önünde her türlü engelin kaldırılması gerektiği belirtilirken, dijital yayıncılığa vergi muafiyeti getirilerek kitaba erişim imkanlarının genişletilmesi gerekliliği de vurgulanıyor. Çağrı, kamu kuruluşlarının yayıncılık faaliyeti yürüterek yayınevlerinin rakibi olmamaları gerektiğine ayrıca dikkat çekiyor.

What's your reaction?

tr_TRTurkish