Topraksız Yetişen Sebzelerle Tanışın

New Jersey’deki 69.000 metrekarelik eski bir fabrikada, yapraklı yeşillikler ve bitkiler, toprak, böcek ilacı veya güneş ışığı kullanılmadan yetiştiriliyor. Geleneksel dış mekân çiftliklerinde kullanılan suyun ise sadece% 5’ini kullanılıyor.

Projenin Hedefi: Yılda 90 bin ton yapraklı yeşillik – örneğin lahana, su teresi ve fesleğen –  üreterek topluma yerel kaynaklı yiyecekler sunmak ve -bu girişimde nihai hedef olan- dünyanın açlık sorununa çözüm bulmak.

Dünyadaki en büyük (ve muhtemelen en akıllı) kapalı dikey tarım alanının içinde bulunan Aerofarms’ın bitkileri, mevsimsiz ve zamansız bir ortamda yetişiyor: ışık, havadaki nem ve sıcaklık sıkı bir şekilde kontrol ediliyor.

Çiftlikte, ışık yayan diyot sıraları veya LED’ler, bitkileri, her bir bitkinin gelişmesi için ihtiyacı olan tam dalga boyunda aydınlatma sağlıyor ve bitkilere gereken besinler doğrudan köklere püskürtülüyor.

Bitkileri yetiştirmek için yaklaşık yüzde 95 daha az su, besin olarak yüzde 50 daha az gübre ve kesinlikle sıfır böcek ilacı kullanılıyor.

Bu gibi projelerin, kapalı alan çiftçiliğini, minimum düzeyde çevresel etkiyle ve neredeyse sıfır riskle tamamen yeni bir verimlilik seviyesine götüreceği düşünülüyor.

AeroFarms plants cost $20 more than other veggies. - CNN

futurism.com

What's your reaction?

tr_TRTurkish