Timur Selçuk Yaşamını Yitirdi

Türk müzik sahnesinin en mühim isimlerinden piyanist, besteci ve yorumcu Timur Selçuk, 74 yaşında hayatını kaybetti.

Türk sanat müziği bestecisi Münir Nurettin Selçuk ile tiyatro sanatçısı Şehime Erton’un oğlu olan Timur Şelçuk, 2 Temmuz 1945’te İstanbul’da dünyaya gelmiş, beş yaşında piyano çalmaya başlamış, yedi yaşında da ilk konserini vermiştir.

Galatasaray Lisesi mezunu olmakla beraber aynı zamanda İstanbul Belediye Konservatuvarı piyano bölümüne de devam etmiştir.

Müzik eğitimine devam ettiği Paris’teki École Normale de Musique de Paris’te bestecilik ve orkestra yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra 1975’te Türkiye’ye dönen Selçuk’un, en bilinen bestelerinden “Ayrılanlar İçin”, “Sen Nerdesin”, “Beyaz Güvercin” ya da “İspanyol Meyhanesi” gibi parçaları bu dönemimin şarkılarıdır.

Edebiyat ve tiyatro dünyasıyla da sıkı ilişkisi olan Timur Şelçuk, Ümit Yaşar Oğuzcan, Orhan Veli, Attilâ İlhan ve Nâzım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkıları seslendirmiş, 1976’da İstanbul Oda Orkestrası’nı ve kendi öğrencilerini yetiştirdiği Çağdaş Müzik Merkezi’ni kurmuştur.

Ankara Sanat Tiyatrosu’nda 10 yıl çalışmış, Bilgesu Erenus’un “Nereye Payidar” oyunu için besteler yapmış, Uğur Mumcu’nun Sakıncalı Piyade’sinin müziklerinin yanı sıra “804 İşçi”, “Ferhat ile Şirin”, “Şeyh Bedrettin Destanı”, “Tak-Tik”, “Küçük Adam Ne Oldu Sana”, Rumuz Goncagül ve “Galilei-Galileo” adlı oyunların müziklerini yapmıştır.

“Sarıpınar 1914”, “Üç İstanbul”, “Cahide”, “Hakkari’de Bir Mevsim” gibi filmlere de fon müziği besteleyen Selçuk, Türk müzik dünyasına birçok isim yetiştirmiş, 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır.

What's your reaction?