TESAK’ta, Kasım ayında edebiyat, felsefe ve tarih söyleşileri

Kadıköy’ün yaşayan kütüphanesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’nde(TESAK) Kasım ayında da tarih, edebiyat ve felsefe söyleşileri gerçekleşiyor. Tesak‘ta Her çarşamba felsefe, her perşembe edebiyat her cumartesi ise tarih söyleşileri gerçekleşiyor.

Çarşamba Felsefe Söyleşileri : Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’nde(TESAK) Kasım ayı “Çarşamba akşamüstü söyleşileri” kapsamında felsefe konuşmalarının ilki, 7 Kasım 18:30’da Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu’nun “Medya ve Ötekileştirme” başlıklı söyleşisi ile başlayacak .

Kasım ayı felsefe söyleşilerinin ikinci konuğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Hasan Yazıcı olacak. Yazıcı, 14 Kasım’da yapacağı “Alt/Üst Etik” başlıklı söyleşisinde ülkemizdeki etik buhranın nedenlerini anlatacak. 21 Kasım tarihinin konuğu ise Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hossein Sadri olacak ve “Bir İnsan Hakkı Olarak ‘Kentsizleşme” başlıklı söyleşisinde “Kentsizleşme”yi tartışmaya açacak. Çarşamba akşamüstü söyleşilerinin Kasım ayı son konuğu ise Prof. Dr. Solmaz Zelyüt. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi olan Zelyüt’ün söyleşi başlığı “İnsan Hakkı ve Hukuklar”

Her perşembe edebiyat söyleşiler gerçekleşiyor. Kasım ayının ilk edebiyat konuşması, 8 Kasım’da yazar Hakan Bıçakcı’nın “Yazarın Kahramanı: Gregor Samsa” adlı programıyla başlayacak. Bıçakçı, Kafka’nın “Dönüşüm” adlı kitabında işlediği unutulmaz, ikonik, fantastik kahramanı Gregor Samsa’yı anlatacak. Perşembe konuşmalarının ikinci konuğu, Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü’nün de sahibi, yazar Birgül Oğuz olacak. Oğuz’un konuşmasında yazar Sevgi Soysal’ın “Tante Rosa” romanını ele alacağı söyleşi ise 15 Kasım Perşembe günü.  22 Kasım Perşembe’nin konuğu olan çevirmen, yazar Sadık Usta ise konuşmasına “Dünya Ömer Hayyam’ı Nasıl Keşfetti?” sorusuyla başlayarak Ömer Hayyam’ın bilim insanı, filozof ve şair yanını  anlatacak.Kasım ayının son konuşmacısı ise ODTÜ Felsefe Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İnam. 29 Kasım Perşembe günü gerçekleşecek “Neyi Açar Şiir?” başlıklı programda İnam şiir, dil, gerçeklik, hakikat ilişkisini sorgulayacak; şiirle açıldığımız hayatın olanaklarından söz edecek. Kasım ayı, her Perşembe 18:30’da gerçekleşecek “Her Perşembe Edebiyat Konuşmaları” etkinliklerine katılım ücretsiz.

Her cumartesi tarih söyleşileri yer alıyor;  17 Kasım’da saat 14:00’de gerçekleşecek “Mütareke’nin 100. Yılında İstanbul” başlıklı söyleşinin konukları öğretim görevlisi Dr. Zekeriya Türkmen ve Prof. Dr. Ali Şükrü Çocuk olacak. 29 Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Türkmen toplumsal hafızada önemli bir yer tutmuş olan beş yıllık işgal döneminin askeri ve siyasi çerçevesini çizerken; İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk ise dönemin sosyal hayat ve edebiyattaki yansımalarını ele alacak. 24 Kasım’da saat 14:00’de gerçekleşecek “I. Dünya Savaşı Sonrasında Avrupa ve Dünya” başlıklı söyleşinin konuğu Prof. Dr. Bilsay Kuruç olacak. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi emekli öğretim üyesi Kuruç, I. Dünya Savaşı sonrası Avrupa ve dünyada değişen dengeleri kendine has üslubuyla TESAK’ta meraklılarına anlatacak.

 

kulturlimited

What's your reaction?