Tek Resimde Evrenin Logaritmik Haritası

Evrenin kapladığı alanı hayal etmek neredeyse imkânsızdır fakat müzisyen ve sanatçı Pablo Carlos Budassi bilinen evreni tek bir imgeye sıkıştıracak görsel bir teşebbüste bulunmaya karar verdi.

Budassi, uydu görüntüleri ve NASA’nın gezici araçlarının yakaladığı görüntüleri kullanarak evrenin, güneş sisteminden gözlemlendiği şekliyle en belirgin özelliklerini logaritmik bir harita biçiminde titizlikle bir araya getirdi. Logaritmalar, büyük sayıları ve mesafeleri anlamaya yardımcı olur dolayısıyla Budassi’nin haritasında her bir ardıl halka kendinden öncekinden daha ilerideki boyutları temsil ediyor.

Budassi, görsel olarak daha az etkileyici olsalar da, 2005’te Princeton’daki astronomların ürettiği benzer logaritmik haritalardan faydalandı.  Bu haritada Samanyolu galaksisi ve Andromeda gibi yakın galaksilerin oluşturduğu diğer bir halkanın takip ettiği güneş ve güneş sistemi ortada görünüyor ve görüntünün en uç kısımlarında Big Bang (Büyük Patlama) tarafından üretilen kozmik radyasyon ve plazma yer alıyor.

Harita-1

Haritanın daha büyük bir halini şuradan görebilirsiniz.

What's your reaction?