Tek hücreli organizma Blob , Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek.

Fransız Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi (CNES) ile Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS)’nin beraber yürüttüğü proje kapsamında, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlar sıra dışı bir konuğa ev sahipliği yapacak.

Bilim dünyasının ilgi odağı, 720 cinsel organı olan ve beyni olmadığı halde çözüm üretebilen tek hücreli organizma Blob, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek.

Projenin amacı, tek hücreli canlı mantar gibi görünen ama bir hayvan gibi hareket eden Blob’u yerçekimsiz ortamda gözlemlemek.

CNES’den yer bilimleri ve yaşam profesörü Pierre Ferrand’ın öncülüğündeki deney, eş zamanlı olarak Dünya’da da gerçekleştirilecek. Bilim insanları hala sınıflandıramadıkları bu organizmanın uzaydaki hareketlerini gözlemlerken yüz binlerce Fransız öğrenci de deneyin bir parçası olacak. Uzaya gönderilen Blob’dan alınan örnekler, Fransa’daki 4 bin 500 okula dağıtılacak. Böylece yerçekimsiz ortamdaki Blob ile Dünya’dakinin hareketleri karşılaştırılabilecek. İkiye bölünse bile kendisini iki dakika içinde tamamlayabilen ve bacakları olmadığı halde saatte 4 cm mesafe kat etebilen Blob’un uzayda bu işlevlerini nasıl kullanacağı merak konusu. Bilim insanları, deneyin yaşamın temel yapı taşlarına ilişkin bazı sorulara ışık tutabileceğini düşünüyor.

Myxomycetes familyasının bir üyesi olan Blob, cıvık mantarlar kategorisinde görülüyor. Ancak bu haliyle ne bir bitki ne mantar ne de bir hayvan olarak sınıflandırılıyor. Biyologlar henüz karar vermedi.Bu türe adını veren ise 1958 yapımı bir bilimkurgu filmi olan ‘The Blob’ oldu. Blob daha önce 2019’da Fransa’da bir hayvanat bahçesinde sergilenmişti.

kaynak

What's your reaction?