Tasarımcılar, alüminyum üretim atığından kullanılabilir malzemeler üretti
Royal College of Art ve Londra’daki Imperial College London’dan bir tasarım ekibi tarafından üretilen kırmızı kil seramikler, herhangi bir çömlekçinin üretimi gibi görünse de aslında bunlar bildiğimiz sıradan kâseler ve çaydanlıklardan değil. Aslında, bunlar alüminyum üretiminde ortay çıkan atıklardan elde edildi.
Boksit kalıntısı, alüminyum üretim sürecinin öncesi olan alüminin rafine edilmesinden elde edilen bir yan ürün ve önemli bir ürün olduğu da söylenebilir. Şöyle ki; yapılan işlem, üretilen alüminyum miktarının iki katı oranında boksit kalıntısı oluşturur. Dünyanın her yerinde, bu sulu kırmızı malzeme büyük atık havuzlarına atılır.
Bilim insanları ve tasarımcılardan oluşan ekip, bunu kullanmanın bir yolunu bulmaya karar verdi.
Tasarımcılar Guillermo Whittembury, Joris Olde-Rikkert, Kevin Rouff ve Luis Paco Bockelmann, bunun için pratik uygulamalar bulabileceklerini umarak, atık olmaktan başka bir şeye yaramayan bu yan ürünün potansiyelini ortaya çıkarmaktan heyecan duydular.
Ekip,bu çalışma için Imperial College London ve KU Leuven’in malzeme uzmanlarıyla bir araya geldi, gezegendeki en eski alümina üretim tesislerinden birinden bir miktar kırmızı çamur aldı ve Ar-Ge’ye girdi. Yüzlerce test ve deney boyunca çok yönlü bir seramik ve alternatif bir beton malzeme buldular. R.E.D. projesi kapsamında, çok sayıda bardak, fincan, çaydanlık, kâse, vazo ve sayısız başka tasarım parçaları üretmeyi başardılar.
fotoğraflar: R.E.D.