TangoNEVA – Cemal Reşit Rey Konseri – 27 Şubat 20.00
2021 Astor Piazzolla’nın 100. Doğum Yılı!
10. Yılını kutlayan TangoNEVA,
oyuncu-şarkıcı Ali PINAR ve
Arjantinli Bandoneoncu Gustavo Battistessa ile
“Dünyanın Tüm Tangoları” başlıklı programıyla
27 Şubat Cumartesi 20.00’da
Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda!
(CRR Youtube Kanalı)
TangoNEVA
Ayşe Nil ÜLGENER |Piyano
Yonca SÜLÜN |Keman
Gaye SÜSLÜOĞLU | Keman
Ayşe Didem HEKİMOĞLU | Viyola
Jülide CANCA EKE |Viyolonsel
Ceren AKÇALI |Kontrabas
Ali PINAR |Vokal ve Anlatıcı
Gustavo BATTİSTESSA |Bandoneon
Yusuf YALÇIN | Düzenleme
CHAPLIN, ERDENER, GARDEL, MORES, PIAZZOLLA,
SCHNITTKE, SHOSTAKOVICH, WEILL
Topluluk…
TangoNEVA; Piyanist Ayşe Nil Ülgener liderliğinde Yonca Sülün (Keman), Gaye Süslüoğlu (Keman), Ayşe Didem Hekimoğlu (Viyola), Jülide Canca Eke (Viyolonsel) ve Ceren Akçalı’dan (Kontrabas) oluşuyor. Ekibin tüm üyeleri Türkiye ile birlikte dünyanın sayılı klasik müzik eğitim kurumlarından eğitim almış ve şu an kariyerlerinin en başarılı noktasında çalışmalarını sürdürmektedir.
Repertuvar…
Klasik Müzikle Tango’nun kesiştiği çok özel bir repertuvarı olan TangoNEVA; dinleyici ve izleyicilerine Klasik Tango’nun Kralı Carlos Gardel, Nuevo Tango akımının yaratıcısı Astor Piazzolla, aynı zamanda besteci de olan Charlie Chaplin ve çağdaş besteci Şostakoviç gibi pek çok ismin tangolarını kaliteli icrasıyla sunmaktadır.
Amaç…
TangoNEVA kurucusu piyanist, Ayşe Nil Ülgener; “Amaçlarının Tangonun tüm alt türlerini kapsayan çok yönlü bir repertuvar, canlandırmalar ve görsellerle dinleyicileri tango diyarında tarihsel bir yolculuğa çıkartmak olduğunu” söylüyor.
TangoNEVA konserlerinde sanat camiasının yakından tanıdığı oyuncu – şarkıcı Ali Pınar; görseller eşliğinde , “kabare tarzını” andıran bir üslupla eserleri anlatıp canlandırmalar yapıyor. Böylece konserlerde izleyicilerle hikayesi, tarihi ve dedikodusuyla “TANGO”nun zirve yaptığı 1930’lardan bugüne zaman tünelinde keyifli bir yolculuk yapılıyor.
TangoNEVA | Repertuvar
Bu sene 10. yılını kutlayan TangoNEVA, ülkenin önde gelen senfoni ve filarmoni orkestralarının kıymetli altı kadın üyesinden oluşuyor. Genelde olduğu gibi bu konserde de kendilerine – kamuoyunun diziler ve filmlerden tanıdığı – oyuncu-şarkıcı Ali Pınar kabare tarzını andıran anlatımlarıyla eşlik ediyor. Bandoneonda ise Arjantinli üstat Gustavo Battistessa var. “Dünyanın Tüm Tangoları” başlıklı konserin repertuvarı klasik müzik ile tangonun kesiştiği yerde. 1930’ların klasik tangosunun kralı Carlos Gardel de çalınıyor, besteciliği ile bilinen Charlie Chaplin’in tangosu da… Çağdaş besteci Şostakoviç’in tangosu da var, bizden – Uğur Mumcu Kantatı ve Afife Balesi’nin bestecisi – Turgay Erdener’in, tango ile dans etmeye bayılan şair Lorca anısına yazdığı tango da… Düzenlemenin elzem olduğu tango türünde, dünyada eşi ve benzeri olmayan çeşitlilikte bir repertuvara sahip topluluğun düzenlemelerini Yusuf Yalçın yapıyor. Film sahneleri, fotoğraflar ve anlatımlar eşliğinde, seslendirilen eserler ile ilişki kuruluyor. Kısacası topluluk; tarihi, hikayesi ve dedikodusuyla seyirciyi, Tango’nun zirve yaptığı 1930’lardan günümüze kadar süregelen bir yolculuğa çıkarıyor.
TangoNEVA | Özgeçmiş
TangoNEVA 2011’de piyanist Ayşe Nil Ülgener tarafından kuruldu. İstanbul Devlet Senfoni, İstanbul Devlet Opera ve Bale, Borusan İstanbul Filarmoni ve Tekfen Filarmoni orkestralarının kıymetli altı kadın üyesinden oluşan TangoNEVA müzisyenleri, uzun yıllara dayanan klasik müzik alanındaki deneyimlerini Tango türüne taşımaktadır.
Topluluğun repertuvarı Klasik müzik ile Tango’nun kesiştiği yerde. Tango esinli klasik müzik bestecilerinden, Piazzolla’nın başlattığı Nuevo Tango’ya, Türk bestecilerinin Tango eserlerinden altı farklı dilde Klasik Tango şarkılarına kadar uzanıyor. 1930’lar Klasik Tango’sunun kralı Carlos Gardel de çalınıyor, besteciliği ile bilinen Charlie Chaplin’in Tangosu da… Çağdaş besteci Şostakoviç’in Tango’su da var Turgay Erdener’in, Tango ile dans etmeye bayılan şair Lorca anısına yazdığı Tango da… Böylesine özgün bir repertuvara sahip topluluğun düzenlemelerini Yusuf Yalçın yapıyor. Bu sayede topluluk her konserinde repertuvarına yeni eserler ekliyor. TangoNEVA’ya ayrıca – kamuoyunun diziler ve filmlerden tanıdığı – oyuncu-şarkıcı Ali Pınar kabare tarzını andıran anlatımlarıyla eşlik ediyor. Film sahneleri, fotoğraflar ve anlatımlar eşliğinde, seslendirilen eserler ile ilişki kuruluyor. Kısacası topluluk; tarihi, hikayesi ve dedikodusuyla seyirciyi, Tango’nun zirve yaptığı 1930’lardan günümüze kadar süregelen bir yolculuğa çıkarıyor.
TangoNEVA bugüne kadar İstanbul’un belli başlı salonlarında konser vermenin yanı sıra İzmir, Antalya, Eskişehir, Tekirdağ ve Samsun’a turneler düzenlemiş Bisanthe Oda Müziği Festivali ile Phaselis Festivali’ne katılmıştır.
Soundcloud:
Instagram:
Instagram.com/tango_neva/