Sudaki en yavaş hayvanlardan 10’u

Tıpkı karadaki benzerleri gibi suda yaşayan pek çok canlı da yavaş tempoda seyahat eder. Zarif deniz ayılarından dev deniz kaplumbağalarına kadar denizin altına bir yolculuğa çıkalım ve en yavaş 10 su hayvanına göz atalım.

Deniz ineği

Yaygın olarak deniz inekleri olarak bilinen manatiler (Trichechus), Karayipler’in sığ, bataklık kıyı bölgelerinde ve nehirlerinde, Meksika Körfezi’nde, Amazon havzasında ve Batı Afrika’da bulunabilir. Fillerin yaşayan en yakın akrabalarından biri olarak kabul edilen okyanusun bu nazik devler, genellikle saatte beş ila sekiz kilometre hızla seyahat ederler. 3,9 metre uzunluğa ve 1,5 ton ağırlığa ulaşan boyutu, sınırlı bir hareket etmesinde etkendir. Ancak aceleleri olduğunda kısa aralıklarla saatte saatte 32 kilometre hıza ulaşabilirler.

Denizşakayığı

Mercan, deniz kalemleri ve denizanasıyla yakın akraba olan Deniz Anemonları (Actiniaria), hayatlarının çoğunu deniz tabanındaki mercan kayalıklarına veya kayalara bağlı olarak geçiren deniz etoburlarıdır. Bu yumuşak gövdeli yaratıklar demir attıkları kayadan nadiren ayrılır ve hareketlilik eksikliklerini zehirli dokunaçlarını kullanarak çoğunlukla balık ve omurgasızlar olmak üzere geçen avları yakalayarak telafi ederler.

Cüce denizatı

Cüce denizatı (Hippocampus zosterae), yaklaşık 4,2 santimetre maksimum uzunluğa ulaşan üçüncü en küçük denizatı türüdür. Meksika Körfezi, Florida’nın Atlantik Kıyısı ve Karayipler’deki deniz çayırı yataklarına özgüdür. Sert bir gövde yapısı olan bu deniz canlısı, Guinness Dünya Rekorları’na göre hiçbir zaman saatte 0,016 kilometre fazla hıza ulaşamadığından dünyanın en yavaş hareket eden balığı olarak kabul ediliyor.

Denizyıldızı

Denizyıldızları (Asteroidea), tuzlu sularda ve dünya okyanuslarında yaşayan omurgasız deniz canlılarıdır. Vücutlarının alt kısmında bulunan minik tüp ayakları kullanarak hareket ederler. Genellikle saatte 0,009 kilometre hızla sürünürler. İnanılmaz derecede yavaş hareketlerinden dolayı denizyıldızları, daha uzun mesafeleri katetmelerine yardımcı olmak için genellikle okyanus akıntılarını kullanırlar.

Grönland köpek balığı

Grönland köpekbalıkları (Somniosus microcephalus), en az 250 yıla kadar uzanan ömürleriyle en uzun yaşayan omurgalılar olarak biliniyor. Bir zamanlar tahmini yaşı 512’ye kadar olan dişi bir köpekbalığı bulundu. Arktik ve Kuzey Atlantik Okyanuslarının soğuk derinliklerinde yaşayan bu köpekbalıkları çok yavaş büyür ve cinsel olgunluğa ancak 100 yaş civarında ulaşır. Köpekbalığının yavaş metabolizma hızı, yavaş büyümesini, geç yaşlanmasını ve saatte 2,9 kilometrenin altındaki azami hızını açıklayabilir.

Yeşil deniz kaplumbağası

Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanuslarında bulunan yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia mydas), saatte 2,4 ila 10,1 kilometre arasında ortalama hızlarla seyahat eden, oldukça yavaş yüzücülerdir. Bazen saatte 35,4 kilometre hıza ulaşabilseler de, bu patlamalar çok kısa sürer.

Denizanası

Yaygın olarak deniz jöleleri olarak bilinen denizanası (Scyphozoa), gezegendeki en eski çok hücreli hayvanlar arasındadır. Merkezi beyinleri, kanları ve hatta kalpleri yoktur ve vücutlarının yüzde 95’i sudan oluşur. Denizanası çanını genişletip sıkıştırarak hareket eder. Science Advances dergisinde yayınlanan 2020 tarihli bir araştırmaya göre denizanaları daha hızlı hareket edebilmelerine rağmen genellikle saniyede yaklaşık 2 santimetre hızla yüzüyor.

Deniz tavşanı

Deniz sümüklüböcekleri olarak da bilinen bu yumuşak gövdeli deniz hayvanları, salyangozlarla akraba olan, yavaş hareket eden yırtıcılardır. Latince isimleri Nudibranchia, açıktaki solunum aparatları nedeniyle kelimenin tam anlamıyla ‘çıplak solungaçlar’ anlamına geliyor. Salyangoz kuzenlerine benzer şekilde, nudibranch’lar da ayak adı verilen düz, geniş kaslarını kasarak hareket ederler. Okyanus tabanında saatte maksimum 10,3 metre hızla seyrediyorlar.

Istakoz

Telaşsız ıstakozlar (Nephropidae) okyanus tabanında yaşarlar ve burada yengeçleri, midyeleri, istiridyeleri, deniz yıldızlarını, deniz kestanelerini ve çeşitli deniz solucanlarını yemek için sekiz bacaklarını kullanırlar. Istakozlar dış iskeletlerinin boyutları nedeniyle genellikle yavaş hareket ederken tehdit edildiklerinde saatte 17,7 kilometreye kadar hızlara ulaşabiliyorlar. Genellikle hareket etmek için yüzmek yerine yürümeyi tercih ederler.

Denizkestanesi

Görme organları veya merkezi sinir sistemi olmayan basit deniz kestaneleri (Echinoidea), genellikle dakikada ortalama 8 santimetre hızla hareket ederler. Günlerini genellikle kendilerinin kazdıklarına inanılan bir kaya çukurunda geçirirler ve yiyecek ararken kısa süreliğine oradan ayrılırlar.

GÖRSEL: Bart Braun/Wikimedia Commons

What's your reaction?