Spor etkinliklerinde sürdürülebilirlik
Son Super Bowl’da, NFL, Güney Florida’daki Ocean to Everglades adlı inisiyatifle ortaklaşarak geçmiş yıllara göre daha fazla sürdürülebilirliğe odaklandı. Çalışmalar arasında istilacı türler, plaj temizliği, gıda geri kazanımı ve geri dönüşüm girişimleri üzerine eğitim yer aldı. Bu koruma çabaları, büyük spor etkinliklerinin karbon ayak izlerini azaltmak için uluslararası alanda gerçekleşen daha büyük bir trendin bir parçasıydı.
Dünya Ekonomik Forumu’na göre, bir Avrupa Kupası maçına seyahat eden taraftarlar yaklaşık 5.600 ton karbondioksit üretebilir. Ama şimdilerde birçok spor dalında nasıl daha sorumlu olunabileceği konusu önem kazandı. Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları planlamalarında sürdürülebilirliğe öncelik verildi. Örneğin, inşaatçılar sporcuların köyünü inşa etmek için yerel kaynaklı ahşap kullandı ve hidrojen yakıt hücreleri etkinlik araçlarına güç verecek. Organizatörler, sahada güneş enerjisi üretmeyi ve etkinlik sırasında kullanılan her şeyin yüzde 99’unu geri dönüştürmeyi planlıyor. İçme suyu hariç, tüm Olimpik su ihtiyaçları için geri dönüştürülmüş yağmur suyu kullanacak. Paris, 2024 Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapma sırası geldiğinde daha da sürdürülebilir olmayı umuyor.
Bazı Avrupa şehirleri, geri dönüştürülmüş plastikten koltuklar yerleştirerek futbol stadyumlarına eko-makyaj yaptı. Amsterdam’da taraftarlar eski koltukları hediyelik eşya olarak satın aldılar. İtalya Pontedera’daki stadyum yerel atıklardan yapılmış koltuklara sahip. Bu arada İngiltere’de Forest Green Rovers, güneş enerjisi kullanıyor, geri dönüşüme önem veriyor ve oyunculara ve taraftarlara tamamen vegan bir menü sunarak dünyanın en yeşil futbol kulübü unvanı hak ettiğini gösteriyor.
2019 Helsinki Uluslararası At Fuarı’nda 135 ton at gübresinden elektrik üretildi. Fortum HorsePower adlı bir şirket, elektrik şebekelerine enerji üretmek amacıyla 4.300 Fin atı bulunduruyor.
Spor alanlarında, özellikle futbol stadyumlarında en büyük sorunlardan biri yiyecek atıkları. Bunun için de dondurulmuş gıdaların ön plana alınarak israfın önüne geçilmesi planlanıyor. Ve bir de taraftarların eve giderken kalan yiyecekleri satın alabileceği ya da ücretsiz alabileceği bir sistem düşünülüyor.
Tabii ki taraftarlar ve oyuncular maçlar için seyahat etmek zorundalar ve bir gecelik konaklama ihtiyaçları olabilir. Solar Impulse’a göre, 2018’de 5 milyon kişi FIFA Dünya Kupası’nı izlemek için sehayat etti. Seyahatleri ve konaklamaları sera gazı emisyonlarının yaklaşık % 85’ini oluşturdu ve toplam 1.6 milyon ton karbondioksit emisyonu ortaya çıktı.
Spordaki bazı büyük yönetim organları, emisyonlara katkılarından dolayı dünya çapında karbon dengeleme projelerini benimsiyor. FIFA, 2014 Dünya Kupası’ndan bu yana 1.1 milyon ton karbon emisyonunu dengelemeyi başardı. EURO 2020’de de taraftar tarafından üretilecek emisyonları dengeleyeceğine söz veriyor. Ayrıca maç günlerinde taraftarlara biletle ücretsiz toplu taşıma hizmeti sunmak için 12 ev sahibi şehirle işbirliği yaptı. Bu, emisyonları ve yol tıkanıklığını azaltma amacı gütmektedir.