Sosyopat Olabileceğinizi Gösteren 4 İşaret
Sosyopatinin resmi terim olarak karşılığı, Antisosyal Kişilik Bozukluğu, ASPD’dir ve belirtiler hafiften ağıra değişir. Hafif sosyopatik özelliklerin başarılı CEO’larla bağlantısı açıklanmıştı, ancak bu nitelikler, kişinin zihinsel sağlığı ve kişilerarası ilişkileri açısından ciddi sorunlara neden olabilir.
http://3.64.165.64/psikopatlardan-neden-iyi-ceo-olur/
Aşağıdaki maddeler, hiçbir şekilde bir teşhis olarak algılanmamalıdır ama sıralanan dört özellik çoğunlukla sosyopatiyle bağlantılı görülmektedir:
- Dev bir egoya sahip olmak
Zihinsel Bozuklukların Teşhisi ve İstatistiği El Kitabı’na (DSM) göre, sosyopatların kendine özgü görüşleri vardır. Narsistik kişilikler üzerine yazan el kitabı şöyle diyor:
Kendini tanımlama ve öz saygı regülasyonu için başkalarına aşırı referans; şişirilmiş ya da dönmüş olabilen abartılı öz değerlendirme ya da aşırılıklar arasında bocalama; duygusal regülasyon, özsaygıdaki dalgalanmaları yansıtıyor.
- Büyüleyici olmak
Sosyopatların cazibesi yüksektir. Bu başka bir karakter özelliğini getirir – manipülatif olmak ve çoğunlukla birbirlerine eşlik ederler. Human Magnet Syndrome’un yazarı, psikoterapist Ross Rosenberg, The Huffington Post’a konuyla ilgili şunları söyledi:
“Sosyopatlar uzman üçkâğıtçıdırlar ve her zaman gizli bir gündemleri vardır. İnsanlar, birinin sosyopat olduğunu fark ettiklerinde çok şaşırırlar, çünkü kaynaşana kadar inanılmaz derecede etkileyicidirler. Onlar birer kılık değiştirme ustasıdır. Keşfedilmemek için kullandıkları ana araçlarından biri, bir dış kişilik yaratmaktır.”
- Empati Yoksunluğu
DSM, sosyopatların empati eksikliği sergileme eğiliminde olduğunu belirtiyor. Bir kişilik bozukluğunun temel özellikleri, kişilikteki zayıflamalardır. Öz kimlikte veya öz yönelimde kişilerarası işlevlerde (empati ya da samimiyet) önemli bozulmalardır.
- Düzenle çatışma
Mayo Clinic’e göre, antisosyal kişilik bozukluğu olan kişilerin daha katı bir şekilde sorumsuz davrandıklarını ve bazen de düzenle çatışabildiğini yazıyor.