Sigara İzmaritlerinden Yapılan Daha İyi Daha Temiz Tuğlalar
Her yıl yaklaşık 6 trilyon sigara izmariti üretiliyor ve bu yaklaşık 1,2 trilyon ton atığa sebep oluyor. Bu trilyonlarca izmarit her yıl çevreye, sulara zarar verecek boyutta çöp oluştururken, 2025 yılında bu oranların iki katına çıkacağı tahmin ediliyor.
Sigara izmaritleri sinir bozucu çöp yığınlarından fazlasıdır. Filtreler arsenik, krom, nikel ve kadmiyum gibi ağır metaller içerir. Zamanla toprağa ve suya sıza bu ağır metalleri yok etmek yıllar alır.
Avustralya RMIT Üniversitesi’nde Dr. Abbas Mohajerani, izmaritlerin çevreye zarar vermeden, üstelik faydalı olacak şekilde dönüştürülmesinin bir yolunu buldu: Tuğlalar.
O ve ekibi sadece atıkları çevreden uzak tutarak izmaritleri tuğla yapımının içine dâhil edecek bir yol bulmadı aynı zamanda da daha ucuz ve daha az enerji yoğun tuğlalar ürettiler. Sigara izmaritleri kilin içine eklendiğinde, ısıtma için gerekli enerji %58 oranında azaldı.
Bu yolla üretilen tuğlalar daha hafif ve daha iyi izolatörlere sahip, yani bu geleneksel tuğlanın güçlü özelliklerine sahip olup aynı zamanda soğuğu kesme ve sıcaklığa destek olmak gibi beklentileri de karşılamak anlamına geliyor.
Mohajerani, yılda ortaya çıkan sigara atığının yüzde birinin dahi kullanılması durumunda yine yılda üretilen tuğlanın %2,5 gibi bir kısmının bundan karşılanabileceğini tahmin ediyor. Tuğlalarda sigara izmariti kullanımının artması atıkların çevreye zararını azaltırken aynı zamanda enerji tasarrufuna destek olacak ve ucuz üretim sağlayacak.