Senkron’a Dair Bir Söyleşi: “DİJİTAL MASUMİYET”
Küratör Dr. Necmi Sönmez, Borusan Contemporary Müdürü Dr. Kumru Eren ve Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu sanatçılarından Erdal İnci, 27 Nisan’da çevrim içi gerçekleşecek söyleşi için bir araya geliyor.
Borusan Contemporary’nin yeni koleksiyon sergisi Düş Suda, pandemi koşulları nedeniyle kamusal alanda ve çevrim içi gerçekleştirilen sunumlarla desteklenmeye devam ediyor.
Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in üstlendiği Düş Suda sergisi boyunca, Borusan Müzik Evi’nin vitrininde gösterilecek olan on yapıtlık video seçkisi, 15-30 Nisan tarihleri arasında video sanatını daha görülür hâle getirmek üzere düzenlenen SENKRON etkinliğinin de programına dahil edilmişti. Uluslararası güncel sanatın önde gelen isimlerinin çalışmalarını içeren bu sunum, koleksiyon sergisinin leitmotif’lerinden olan “geçirgenlik, akışkanlık” temalarına gönderme yapan tek kanallı video işlerine yer veriyordu.
Borusan Contemporary Müdürü, Dr.
Kumru Eren’in sunacağı
“Dijital Masumiyet” başlıklı konuşmada Sönmez, Borusan Müzik Evi vitrininde
gösterilen koleksiyon seçkisine İstiklal
Caddesi (2013) adlı işiyle dahil olan sanatçı Erdal İnci
ile söyleşecek.
27 Nisan Salı günü, saat 16:00’da Zoom üzerinden gerçekleşecek olan çevrim içi etkinlik, daha sonra Borusan Contemporary YouTube kanalında yayınlanmak üzere kaydedilecek olup, etkinliğe katılım 100 kişi ile sınırlı olacaktır.
Dijital Masumiyet: Çevrim İçi Söyleşi Etkinliği
Giriş: Dr. Kumru Eren
Konuşmacılar: Dr. Necmi Sönmez, Erdal İnci
27 Nisan 2021, saat 16:00
Zoom ID: 926 6465 1971
Şifre: 022382
Konuşmacılar
Dr. Kumru Eren:
Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü’ndeki lisans eğitiminin ardından, Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde yüksek lisansını ve doktorasını tamamladı. Contemporary Istanbul, Baksı Kültür Sanat Vakfı, Bakfı Platformu, Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi gibi çeşitli kültür kurumlarında yöneticilik ve danışmanlık görevlerinde bulundu. Marmara Üniversitesi’nde bir dönem “Eleştirel Sanat Kuramları” dersi veren Eren’in yazıları, sergi katalogları ve monografilerin yanı sıra, ICE, Istanbul Art News, Artam, Varlık, Hürriyet Kitap Sanat, Hürriyet Seyahat gibi yayınlarında yer aldı. AICA Türkiye, Friends of Ulay Foundation ve Baksı Kültür Sanat Vakfı, Baksı Platformu üyesi olan Eren, Borusan Contemporary’nin direktörlüğünü yürütmektedir.
Dr. Necmi Sönmez:
Mainz, Paris, Newcastle ve Frankfurt üniversitelerinde Sanat Tarihi eğitimi aldı. Wiesbaden Museum, Museum Moderne Kunst Stiftung Ludwig Viyana, Museum Folkwang, FRAC, TATE, Staatliche Museen Berlin, Borusan Contemporary başta olmak üzere birçok uluslararası müze ve koleksiyonda çalıştı. Skira Milano’da sanatçı biyografileri yayınladı. Halen Ruhr Museum/Zollverein Essen’de gerçekleşecek olan bir anıt projesinin küratörü olarak çalışıyor.
Erdal İnci:
1983, Ankara doğumlu Erdal İnci lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Resim Bölümü’nde tamamladı. Dijital fotoğraf, video, performans, bilgisayar destekli animasyon ve 3 boyutlu görüntüleme gibi disiplinlerde çalışan sanatçının işlerinin ana eksenini kamusal alanlar oluşturur. İnci, 2010 yılında başladığı “Clones Project” ile mekânları bir yandan kalabalıklaştırırken aynı zamanda tekdüzeleştiriyor; 2016’dan bu yana, kurucusu olduğu oddviz kolektifi ile ürettiği işlerde ise mekânları insansızlaştırıyor ve materyale odaklanıyor.
SENKRON Hakkında
Türkiye genelinde eş zamanlı olarak düzenlenecek sergi ve etkinliklerle bu yıl ilki gerçekleştirilen SENKRON, video sanatını mercek altına alıyor. İstanbul başta olmak üzere, Türkiye’nin birçok ilinden katılan sanat kurumları ve organizasyonlarının iş birliği ile, alanında umut vadeden bir etkinlik olma özelliği taşıyor.
15-30 Nisan tarihleri arasında, katılımcı sanat kurumları ve organizasyonlarının kendi programları dahilinde düzenledikleri fiziksel/çevrim içi sergilere paralel olarak, bu mecrada üretilen işleri ve araştırmaları merkezine alan konuşma serilerine de yer veriyor.
SENKRON, Bir sanat mecrası olarak videoyu farklı mekânlarda görünür kılmayı amaçlıyor ve içinde bulunduğumuz bu zor dönemde, farklı iş modelleri ile çalışan sanat kurumları ve organizasyonlarını birlikte hareket etmeye davet ediyor. İlerleyen senelerde daha geniş katılım ile kapsamını genişleterek bu birlikteliğin ve dayanışmanın devam edeceği bir etkinlik olmayı amaçlıyor.
Borusan Contemporary Hakkında
Borusan Contemporary, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nu merkez alan sergiler, etkinlikler, eğitim faaliyetleri, sipariş edilmiş eserler ve kuruma özel yerleştirmelerden oluşan çok platformlu bir programdır. Bu aktiviteler özellikle medya sanatlarına, daha geniş anlamıyla, zaman, ışık, teknoloji, video, yazılım ve ötesiyle çalışan sanatçılara odaklanır. Programın çoğu Borusan Holding ofislerinin de bulunduğu, İstanbul’daki Perili Köşk’te gerçekleşir ve böylelikle, özünde bir ofis ortamı olan bir mekan benzersiz bir sanat merkezine evrilmiş olur. Bünyesinde galeri, ofis alanları, cafe, Borusan Art Store ve boğazın nefes kesici manzarasına hakim açık hava terasları barındıran Perili Köşk, pandemi nedeniyle alınan sağlık tedbirleri kapsamında bir süre daha ziyarete kapalı olacaktır. Borusan Contemporary ile ilgili güncel gelişmeleri takip etmek için internet sitemizi ziyaret edebilir, e-bültene abone olabilir ve sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.
Sosyal medyada Borusan Contemporary
Facebook: facebook.com/borusancontemporary
Instagram: Instagram.com/borusancontemporary
Twitter: twitter.com/borusancontempo
YouTube: youtube.com/borusancontemporary
Borusan Contemporary Blog: blog.borusancontemporary.com
Rumelihisarı Mah. Baltalimanı Hisar Cad. No: 5 Perili Köşk, Sarıyer, İstanbul.